Наукова періодика України | Ukrainian Biochemical Journal | ||
Скатерна Т. Д. Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т. Д. Скатерна, Г. І. Харитоненко, О. В. Харченко // Український біохімічний журнал. - 2010. - Т. 82, № 2. - С. 22-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2010_82_2_5 Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) - алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв'язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран. Встановлено, що ФК суттєво змінює термостабільність 5-ЛО, у його присутності відбувається зростання енергії активації (<$E E sub a>) денатурації ензиму в декілька разів. Подібні зміни свідчать, що взаємодія фосфоліпіду ФК із 5-ЛО призводить до певних конформаційних змін ензиму, обумовлених гідрофобними взаємодіями. Одержані результати дають можливість спробувати пояснити механізм дії ФК як алостеричного активатора 5-ЛО, який здатний заміщати молекули субстрату у місцях їхнього зв'язування та підвищувати рівень утворення специфічних продуктів 5-ліпоксигеназного окиснення лінолевої кислоти. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Скатерна Т. Д. Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т. Д. Скатерна, Г. І. Харитоненко, О. В. Харченко // Український біохімічний журнал. - 2010. - Т. 82, № 2. - С. 22-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2010_82_2_5.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |