Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Sabadashka M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
Категорія:    
1.

Sabadashka M. 
Reduction of radiation-induced nitrative stress in leucocytes and kidney cells of rats upon administration of polyphenolic complex concentrates from red wine = Пригнічення процесів радіоіндукованого нітративного стресу у лейкоцитах та клітинах нирки щурів при введенні концентрату поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина / M. Sabadashka, N. Sybirna // Цитология и генетика. - 2016. - 50, № 3. - С. 46-56. - Бібліогр.: 54 назв. - англ.

Встановлено, що дія іонізуючого випромінювання у дозі 30 сГр призводить до активації NO-синтазного шляху синтезу оксиду нітрогена та нагроадження його стабільних метаболітів і 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів у лейкоцитах периферичної крові та корковому шарі нирки щурів. Введення опроміненим тваринам концентрату природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина сприяло збереженню активності NO-синтази на рівні контрольних значень. Виявлено, що вміст протеїнів, модифікованих нітруванням за залишками тирозину, знижувався у ранній пострадіаційний період як у лейкоцитах, так і у клітинах коркового шару нирки за впливу досліджуваного концентрату. Отже, експериментально підтверджено здатність концентрату поліфенольного комплексу з виноградного вина коригувати негативні зміни системи L-аргінін/NO і, таким чином, пригнічувати розвиток нітративного стресу, індукованого малими дозами іонізуючого випромінювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*716-638 + Р361.4 + Р414-29

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж60216 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Hertsyk D. Yu. 
Corrective effect of red wine concentrate enriched with natural complex of polyphenols on activity of antioxidant defense enzymes in cardiac muscle under experimental diabetes mellitus = Коригуючий ефект концентрату червоного виноградного вина, збагаченого природним комплексом поліфенолів, на активність ферментів антиоксидантного захисту в серцевому м'язі за експериментального цукрового діабету / D. Yu. Hertsyk, M. V. Sabadashka, L. V. Kaprelyants, N. O. Sybirna // Біол. студії. - 2021. - 15, № 1. - С. 37-48. - Бібліогр.: 32 назв. - англ.

Цукровий діабет (ЦД) супроводжується оксидативно-нітративним стресом, який виникає не лише у результаті посилення утворення активних форм оксигену та нітрогену за умов цієї патології, але й через порушення діяльності системи антиоксидантного захисту (АОЗ), зокрема, її ензиматичної ланки. Це є причиною змін морфофункціонального стану клітин, органів та організму загалом. Вільні радикали залучені до деструкції клітин підшлункової залози, зокрема, за ЦД 1-го типу, що призводить до ще більшого скорочення інсулінової секреції, погіршення перебігу хвороби та виникнення діабетичних ускладнень. До ускладнень за ЦД належать часто діагностовані серцево-судинні захворювання. Тому перспективним є застосування препаратів, що характеризуються не лише цукрознижувальними властивостями, для нормалізації глікемії за ЦД, але й антиоксидантними властивостями, для нормалізації оксидантно/антиоксидантного балансу за досліджуваної патології. Науковці всього світу приділяють чимало уваги дослідженням речовин із такими властивостями, зокрема природним поліфенольним сполукам (ПФС) винограду, які також характеризуються імуномодулювальними властивостями. У дослідженні використано тканини серцевого м'яза контрольних щурів, контрольних тварин, яким вводили концентрат природного поліфенольного комплексу з виноградного вина, тварин зі стрептозотоцин-індукованим ЦД (СІЦД) і щурів з експериментальним ЦД, яким вводили концентрат виноградного вина, збагачений природним комплексом поліфенолів. Активність каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази визначали для дослідження коригувального ефекту природного комплексу поліфенолів із червоного виноградного вина на стан ензиматичної ланки системи АОЗ. Установлено нормалізацію активності каталази, супероксиддисмутази та зміну активності ферментів циклу глутатіону при пероральному введенні впродовж 14 днів концентрату ПФС щурам із СІЦД. Отримані результати підтверджують гіпотезу про антиоксидантну дію досліджуваного концентрату та здатність природного комплексу поліфенолів із червоного виноградного вина стати основою нових препаратів, що коригуватимуть діабет-індуковані порушення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-29 + Р410.1-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100193 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Spryn K. R. 
Effects of agmatine and red wine concentrate, enriched with polyphenolic compounds, on L-arginine/nitrogen oxide system in the brain of rats with experimental diabetes mellitus = Порівняння ефекту агматину та концентрату червоного виноградного вина, збагаченого природним поліфенольним комплексом, на систему L-аргінін/оксид нітрогену в головному мозку щурів за експериментального цукрового діабету / K. R. Spryn, M. V. Sabadashka, N. O. Sybirna // Біол. студії. - 2021. - 15, № 2. - С. 25-34. - Бібліогр.: 28 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-29 + Р627.7-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100193 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського