Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Mykolenko S$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
Категорія:    
1.

Pivovarov A. 
Biotesting of plasma-chemically activated water with the use of hydrobionts / A. Pivovarov, S. Mykolenko, O. Honcharova // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2017. - № 4/10. - С. 44-50. - Бібліогр.: 25 назв. - англ.

Досліджено вплив плазмохімічно активованої води (ПХАВ) на функціональний стан Riccia fluitans, Lemna minor L., Paramecium caudatum, Artemia salina і Cyprinus carpio. Визначено позитивну дію плазмохімічно активованої води на біологічні об'єкти. Встановлено основні показники для кожного методу біотестування. Одержані результати доповнюють відомості щодо безпечності використання ПХАВ як компонента харчового ланцюга.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*820*801.1-64

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Oseyko M. 
Technological and chemical aspects of storage and complex processing of industrial hemp seeds = Технологічні і хімічні аспекти зберігання та комплексної переробки насіння промислових конопель / M. Oseyko, N. Sova, D. Petrachenko, S. Mykolenko // Ukr. Food J.. - 2020. - 9, № 3. - С. 545-560. - Бібліогр.: 31 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.128

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Mykolenko S. 
Effect of bioactivated amaranth grain on the quality and amino acid composition of bread = Вплив біоактивованого зерна амаранту на якість та амінокислотний склад хліба / S. Mykolenko, Ya. Hez, O. Pivovarov // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 3. - С. 576-591. - Бібліогр.: 590 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
4.

Mykolenko S. 
Food safety of plasma-chemically activated water and bread made with its use = Визначення харчової безпечності плазмохімічно активованої води і хліба на її основі / S. Mykolenko, O. Pivovarov, V. Yefimov, N. Sova, D. Tymchak // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2021. - № 6/11. - С. 74-83. - Бібліогр.: 35 назв. - англ.

Water treatment by contact non-equilibrium low-temperature plasma refers to innovative methods of processing food raw materials, which requires determining the level of safety of its use to meet the requirements of food safety for humans. The test animals were divided into four test groups with two different basic diets. The tested substances were drinking main water (control group) and plasma-chemically activated water (experimental group); wheat bread (control group) and wheat bread produced using plasma-chemically activated water (experimental group). It was found that there was no significant difference between the control and experimental groups of animals in body weight and its changes during 90 days of the introduction of the test substances into the diet. The amount of water and feed consumed was in direct proportion to the change in the weight of animals in the corresponding diets. The hematological and biochemical analysis of the blood of the test rats did not confirm the toxic or allergenic effect of the studied feeding factors on their organism. An increase in the number of erythrocytes in the blood and activation of the phagocytic activity of experimental groups of animals were confirmed. This confirms the positive effect of plasma-chemically activated water and wheat bread made with its use on metabolic processes in the body of animals. Macromorphological parameters of the body of animals and the results of histological studies of the stomach, liver, kidneys and femur as potential target organs demonstrated the absence of dystrophic-degenerative changes in these organs. A comprehensive study of the food safety of plasma-chemically activated water and wheat bread made with its use proves the possibility of using an innovative method of water treatment in food production.



Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського