1. |
Hryhorenko N. Substantiation of a rational method of purification of sugar sorghum juice in the technology of food syrup production = Обгрунтування раціонального способу очищення соку сорго цукрового в технології отримання харчового сиропу / N. Hryhorenko, N. Husiatynska, O. Kalenyk // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 2. - С. 263-276. - Бібліогр.: 274 назв. - англ.Мета дослідженя - встановлення закономірностей видалення високомолекулярних і барвних сполук за різних способів очищення соку сорго цукрового для отримання харчового сиропу. Для отримання харчового сиропу використано гібрид сорго цукрового Мамонт. Нативний сік сорго підлягав ферментативному обробленню з метою гідролізу крохмалю. Для вилучення з соку сорго цукрового розчинних нецукрів, зокрема, високомолекулярних сполук (ВМС) і барвних речовин застосовано катіонний флокулянт полігексаметиленгуанідин гідрохлорид (ПГМГ ГХ) і природний мінеральний сорбент - цеоліт-клиноптилоліт. Для інтенсифікації технологічного процесу очищення застосовано мембранні методи фільтрування та іонообмінне очищення. Завдяки використанню цеоліту за оптимальних витрат 0,8 - 1,0 % до маси соку досягається ефект знебарвлення на рівні 41 - 46 %, а ефект видалення ВМС - 20 - 22 %. Використання цеоліту в очищенні соку сорго у поєднанні з мембранними методами фільтрування, такими як механічне фільтрування та ультрафільтрування, призводить до покращання технологічних показників соку сорго. За цих умов очищення отримано сік сорго цукрового з чистотою 90,72 % і забарвленням 245,8 од. ICUMSA, а ефект очищення, видалення ВМС і білкових речовин склав 46,1, 82,3 і 69,5 %, відповідно. За умов доповнення способу іонітним очищенням отримаємо підвищення ефекту очищення, видалення ВМС і білків відповідно до величин 51,9, 98,5 і 89,2 %. Запропоновані способи очищення соку сорго цукрового є ефективними щодо вилучення ВМС, білків і барвних сполук і забезпечують отримання харчових сиропів, у яких збалансовано оптимальне співвідношення вуглеводів сахарози та глюкози і фруктози (65:35) % до маси загальної кількості цукрів. Встановлено, що найкращі показники якості мали сиропи, отримані з використанням адсорбційного очищення цеолітом, мембранного фільтрування та іонітного очищення. Індекс рубрикатора НБУВ: Л843.04
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
|