Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (5)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Гусятинська Н$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Представлено документи з 1 до 17

      
Категорія:    
1.

Гусятинська Н. А. 
Сучасні способи інтенсифікації процесу екстрагування цукрози з використанням хімічних реагентів / Н. А. Гусятинська, М. П. Купчик, А. А. Ліпєц, С. М. Тетеріна, Т. М. Чорна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 71-73. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Наведено способи інтенсифікації процесу вилучення цукрози з бурякової стружки з використанням хімічних реагентів для підвищення чистоти дифузійного соку. Досліджено ефективність застосування основного сульфату алюмінію та полігексаметиленгуанідину гідрохлориду в процесі екстрагування цукрози.


Ключ. слова: екстрагування, цукроза, бурякова стружка, коагулянт, флокулянт
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Гусятинська Н. А. 
Вплив основного сульфату алюмінію на перехід високомолекулярних сполук у дифузійний сік у процесі екстрагування цукрози з бурякової стружки / Н. А. Гусятинська, А. А. Ліпєц, С. М. Коровко // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 5-7. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.31-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Гусятинська Н. А. 
Вплив хімічної обробки бурякової стружки на технологічну якість дифузійного соку / Н. А. Гусятинська, Т. М. Чорна, А. А. Ліпєц, М. П. Купчик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 38-40. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено застосування в процесі екстрагування сахарози антисептика-флокулянта ПГМГХ. Визначено найбільш ефективний спосіб введення препарату, а також оптимальну концентрацію його робочого розчину. Досліджено мікроструктуру пектинових речовин у разі взаємодії їх із ПГМГХ.


Ключ. слова: екстрагування, сахароза, флокулянт, дифузійний сік
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Гусятинська Н. А. 
Наукове обгрунтування та розроблення фізико-хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків : автореф. дис... д-ра техн. наук / Н. А. Гусятинська; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2008. - 41 c. - укp.

Розв'язано науково-прикладну задачу - підвищення ефективності вилучення сахарози з бурякової сировини й очистка дифузійного соку з застосуванням фізико-хімічних методів інтенсифікації технологічного процесу. Науково обгрунтовано механізм дії коагулянта основного сульфату алюмінію та катіонного флокулянта полігесаметиленгуанідину гідрохлоридом на пектинові речовини під час екстрагування сахарози з бурякової стружки. Удосконалено технологію екстрагування сахарози із застосуванням даних реагентів. Визначено ефективність біоцидної дії певних препаратів. Розроблено способи дезінфекції сокостружкової суміші та затверджено три галузеві технологічні інструкції для застосування дезінфікційних засобів у цукровому виробництві. Удосконалено технологію дифузійно-пресового вилучення сахарози. Розроблено технологію вилучення сахарози із застосуванням механічного розкриття бурякових клітин і хімічного впливу коагулянта чи флокулянта. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА357131 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Гусятинська Н. А. 
Аналіз мікробіологічних процесів під час перероблення тростинного цукру-сирцю / Н. А. Гусятинська, С. М. Тетеріна, Н. М. Романченко // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 8-12. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено вплив мікробіологічних процесів на якість цукру-сирцю під час зберігання. Проведено дослідження мікробіологічної забрудненості продуктів виробництва цукру у процесі перероблення тростинного цукру-сирцю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л842

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Гусятинська Н. А. 
Аналіз мікробіологічних процесів та способів їх пригнічення при зберіганні цукрових буряків / Н. А. Гусятинська, С. М. Тетеріна, І. М. Касян, М. В. Гусятинський // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 36-39. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено вплив видового складу специфічної мікрофлори на інтенсивність загнивання цукрових буряків під час зберігання. Визначено ефективність застосування фунгіцидних засобів на основі полігексаметиленгуанідину ("Біодез"), натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти ("Жавель-Клейд", "Санітарін") для обробки цукрових буряків перед закладанням на зберігання.


Ключ. слова:
Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.3-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Романченко Н. М. 
Вплив електростатичного поля на електронну і просторову будову сахарози / Н. М. Романченко, Л. С. Дегтярьов, Н. А. Гусятинська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 32. - С. 102-103. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Проведено квантово-хімічне дослідження будови молекули сахарози і властивостей гідратної структури за умов дії електростатичного поля. Встановлено, що поле, яке створюють 11 молекул води, змінює розподіл електронної густини і просторову будову молекули сахарози. В цьому разі створено умови для прискорення процесу гідролізу сахарози.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г291.32-1

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Гусятинська Н. А. 
Ефективність застосування додаткових хімічних реагентів під час попереднього вапнування дифузійного соку / Н. А. Гусятинська, А. А. Ліпєц, Є. С. Богданов, Д. В. Братюк, О. В. Адаменко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 64-69. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Обгрунтовано механізм взаємодії пектинових речовин з катіонними коагулянтами та флокулянтами. Визначено ефективність застосування солей алюмінію та полігексаметиленгуанідину під час очищення дифузійного соку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Гусятинська Н. А. 
Механізм взаємодії полігексаметиленгуанідину з високомолекулярними сполуками / Н. А. Гусятинська, В. В. Нижник, Є. С. Богданов, Т. М. Чорна // Наук. зап. НаУКМА. Сер. Хім. науки і технології. - 2009. - Т. 92. - С. 65-68. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Підвищення чистоти дифузійного соку, одержаного з використанням полімерного біоцидного препарату комплексної дії - полігексаметиленгуанідину, досягнуто за рахунок зменшення переходу в екстракт високомолекулярних сполук, в тому числі пектинових речовин, клітинного соку цукрових буряків. Представлено основні результати досліджень щодо встановлення механізму осадження пектинових речовин при використанні зазначеного реагенту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69184/Хім.н. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Гусятинська Н. А. 
Удосконалення способу очищення клеровок тростинного цукру-сирцю / Н. А. Гусятинська, А. А. Ліпєц, Н. М. Романченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 42. - С. 102-106. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Розроблено спосіб очищення клеровки тростинного цукру-сирцю, що передбачає повернення суспензії вапнокарбонізаційного осаду на стадію розчинення тростинного цукру - сирцю та обробку клеровки коагулянтом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л842

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Гусятинська Н. А. 
Формування культури безпеки у студентів вищих навчальних закладів / Н. А. Гусятинська, Т. М. Чорна // Вісн. Житомир. держ. ун-ту ім. І. Франка. - 2011. - Вип. 57. - С. 39-42. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Висвітлено основні питання щодо необхідності внесення змін до методики викладання нормативної дисципліни "Цивільний захист" на підставах приєднання освітнього процесу до вимог Болонської системи та з урахуванням принципів державного регулювання вивчення блоку дисциплін, пов'язаних з безпекою, у ВНЗ.

Рассмотрены основные вопросы о необходимости внесения изменений в методику преподавания нормативной дисциплины "Гражданская защита" в связи с присоединением образовательного процесса к требованиям Болонской системы и с учетом принципов государственного регулирования изучения блока дисциплин, связанных с безопасностью, в ВУЗ.

In the article the basic questions are reflected in relation to the necessity of making alteration to the method of teaching of normative discipline the "Civil Defense" on the grounds of joining the educational process to the requirements of Bologna Process and taking into account the principles of government control of block disciplines study, related to safety, in higher educational establishments.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ц9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70151 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Гусятинська Н. А. 
Дослідження ефективності застосування природного антимікробного засобу "Бетастаб" при переробленні цукрових буряків / Н. А. Гусятинська, Т. М. Нечипор, С. М. Тетеріна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 1. - С. 196-202. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.31-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Романченко Н. М. 
Очищення клеровки тростинного цукру-сирцю із застосуванням додаткових реагентів / Н. М. Романченко, Н. А. Гусятинська // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2016. - Вип. 179. - С. 159-167. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Показано ефективність застосування додаткових реагентів: основного сульфату алюмінію та вапнокарбонізаційного осаду в процесі очищення клеровки тростинного цукру-сирцю. Встановлено, що у разі їх застосування підвищується ефект очищення та зменшується забарвленість клеровки тростинного цукру-сирцю. Розроблено спосіб та апаратурно-технологічну схему очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням вапнокарбонізаційного осаду та основного сульфату алюмінію.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л842

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Гусятинська Н. А. 
Ефективність сучасних дезінфектантів при переробленні цукрових буряків, уражених бактеріями роду Leuconostoc / Н. А. Гусятинська, Т. М. Нечипор // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 6. - С. 199-206. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено вплив декстрану на технологічну якість дифузійного та очищеного соків. Підтверджено, що в результаті наявності декстрану спотворюється показник вмісту сахарози за методом прямої поляризації, що призводить до його завищення порівняно з дійсним значенням. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для запобігання розвитку слизистого бактеріозу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Долінський А. А. 
Реалії сьогодення та перспективи майбутнього підготовки питної і технологічної води / А. А. Долінський, О. М. Ободович, В. В. Сидоренко, Н. А. Гусятинська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 2. - С. 247-255. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Проаналізовано екологічні проблеми України, пов'язані із забрудненням р. Дніпр як основного джерела питного й технологічного водопостачання. Обгрунтовано необхідність використання артезіанських вод для питного водопостачання. Визначено основні проблеми якості, зумовлені наявністю забруднюючих речовин у складі артезіанської води. Проведено аналіз сучасних аераційних методів знезалізнення води. Наведено опис і принцип дії нового технологічного обладнання для інтенсифікації очищення артезіанської води від сполук заліза. Визначено ефективність знезалізнення артезіанської води шляхом дискретно-імпульсного введення енергії у процесі аераційної обробки води. Наведено результати експериментальних досліджень знезалізнення артезіанської води за різних режимів обробки та конструктивних особливостей аератора-окиснювача, енергетичні й технологічні показники запропонованого способу очищення артезіанської води у порівнянні з відповідними показниками інших способів знезалізнення. Встановлено раціональні параметри процесу з урахуванням енергетичних і технологічних характеристик запропонованого способу. Визначено, що запропонований спосіб очищення артезіанської води сприяє розв'язанню екологічних проблем за рахунок енергозберігаючого тепломасообмінного обладнання для підготовки питної та технологічної води.


Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.104

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Григоренко Н. О. 
Удосконалення технології цукровмісного соргового сиропу з використанням мембранних методів / Н. О. Григоренко, Н. А. Гусятинська, П. В. Вакулюк, В. В. Чібріков // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 1. - С. 142-152. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.

Результати досліджень з розроблення технології цукровмісних продуктів (ЦВП) з альтернативної рослинної сировини. Аргументовано перспективність використання сорго цукрового для отримання сиропу, збагаченого амінокислотами, вітамінами, макро- та мікроелементами. Здійснено огляд літературних джерел, у яких описано традиційні методи виробництва сиропів, та обгрунтовано доцільність застосування мембранних методів у технології отримання цукровмісного сиропу з сорго. Мета дослідження - застосування в технології отримання ЦВП мембранних методів освітлення та концентрування соку сорго задля підвищення його якісних показників, що сприятиме подальшому практичному використанню у різних харчових виробах як цукрової складової. Об'єктом дослідження є технологічні показники якості очищеного пресового соку сорго цукрового. Відповідно до технологічної схеми пресовий сік очищали від високомолекулярних сполук (ВМС) і проводили ферментативний гідроліз крохмалю з метою покращання якості сиропу та підвищення продуктивності процесу концентрування. У результаті проведених експериментальних досліджень запропоновано технологію отримання концентрованих соків шляхом освітлення та концентрування очищеного соку цукрового сорго методами ультрафільтрації та мембранної дистиляції. Наведено показники якості соку сорго після освітлення методом ультрафільтрації. Встановлено ефективність видалення ВМС і барвних речовин під час ультрафільтраційного очищення соку сорго цукрового, що забезпечило зниження вмісту ВМС на 23,2 % і забарвленості на 33 од. ICUMSA. Досліджено процес концентрування освітленого соку методом мембранної дистиляції та визначено його оптимальні параметри. Експериментальними дослідженнями доведено ефективність застосування мембранних методів для підвищення чистоти, вмісту сухих речовин і загального цукру у сиропі, одержаному з цукрового сорго. Проведені дослідження підтвердили перспективність впровадження мембранних методів у технологію отримання цукровмісного сиропу з сорго.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л843.045

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
17.

Чорна Т. М. 
Аналіз нормативних документів ЄС щодо якості та безпечності цукрів у контексті розширення експортного потенціалу галузі / Т. М. Чорна, Н. А. Гусятинська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 3. - С. 154-176. - Бібліогр.: 172 назв. - укp.

Проаналізовано нормативні документи Європейського Союзу щодо якості та безпечності цукрів в контексті розширення експортного потенціалу галузі. Досліджено сучасний стан цукрового ринку України. Показано, що в сучасних умовах виробничі потужності вітчизняної бурякоцукрової галузі надають змогу повністю забезпечити покриття внутрішніх потреб країни у цукрі. Встановлено, що обсяг експорту цукру наразі є незначним, проте Україна має успішний досвід реалізації продукції на світовому ринку цукру протягом 2017 - 2019 рр. і поступово розширює географію продажів. Проведено аналіз торговельних зв'язків України. Показано, що одним із найбільших імпортерів українського цукру протягом останніх років виступає Європейський Союз. Проведено аналіз регуляторних вимог ЄС для експорту продовольчих товарів з України. Визначено, що на сьогодні українським експортерам цукру основну увагу слід приділяти неторговельним обмеженням, зокрема дотриманню відповідності товарів вимогам санітарних і фітосанітарних правил ЄС. Вивчено загальні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів і спеціальні вимоги до товарної підкатегорії 1701991000 "Цукор білий". Проаналізовано базові вимоги щодо якості та безпечності цукру, визначені в стандарті Codex Alimentarius CXS 212-1999, Директиві Ради 2001/111/ЄС і ДСТУ 4623:2006 "Цукор білий. Технічні умови". Встановлено, що значення ключових показників якості цукру за ДСТУ 4623:2006 збігаються з вимогами, визначеними Директивою Ради 2001/111/ЄС. Водночас суттєвим недоліком виступає добровільність застосування національних стандартів, визначена чинним законодавством України. Показано, що затвердження в Україні "Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною" надасть змогу вдосконалити нормативно-правове регулювання питань, пов'язаних із виробництвом цукру. Це сприятиме забезпеченню внутрішнього ринку продукцією високої якості та створить передумови для розширення експортних можливостей вітчизняної бурякоцукрової галузі.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)843.51 + У9(4УКР)325.152.52-82

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського