Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (64)Журнали та продовжувані видання (7)
Пошуковий запит: (<.>U=Т594.25$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 15
Представлено документи з 1 до 15

      
Категорія:    
1.

Бьоді Е.  
Міжетнічні зв'язки у культурі харчування угорців Закарпаття / Е. Бьоді; Пер.: Л. Мушкетик // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - N 4 (спец. вип.). - С. 73-79. - укp.

У контексті традиційної культури харчування закарпатських угорців показано взаємовпливи, що виникають з етнічних та релігійних зв'язків. Охарактеризовано конкретні явища, елементи, страви та звичаї у харчуванні, які вказують на міжетнічні зв'язки: запозичені страви, чуже походження яких підкреслюють самі закарпатські угорці і тому до їх назв додають атрибути; страви, назви яких звучать по-чужому для носіїв угорської мови, завдяки чому можна простежити їх походження. Значну увагу приділено розгляду страв з кукурудзи, проаналізовано, як територія їх розповсюдження може бути пов'язана з етнічними кордонами Закарпаття.

В контексте традиционной культуры питания закарпатских венгров показаны взаимовлияния, возникающие из этнических и религиозных связей. Охарактеризованы конкретные явления, элементы, блюда и обычаи в питании, указывающие на межэтнические связи: заимствованные блюда, чужое происхождение которых подчеркивают сами закарпатские венгры и поэтому к их названиям добавляют атрибуты; блюда, названия которых звучат по-чужому для носителей венгерского языка, благодаря чему можна наблюдать их происхождение. Значительное внимание уделено рассмотрению блюд из кукурузы, проанализировано, как территория их распространения может быть связана с этническими границами Закарпатья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25 + Т52(237УКР=6А/Я)-425

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Давидюк М.  
Традиційне харчування волинян / М. Давидюк // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - № 1. - С. 38-50. - Бібліогр.: с. 48-50. - укp.

Розглянуто особливості харчового комплексу волинян: основний набір продуктів, способи використання вогню, обробки та приготування страв, зберігання запасів, використання певних культур в обрядодійствах, харчові табу, а також походження назв страв. Наведено відомості про роботи з даної тематики визначних дослідників М.Маркевича, П.Чубинського, Ф.Вовка, М.Сумцова.

Рассмотрены особенности пищевого комплекса волынян: основной набор продуктов, способы использования огня, обработки и приготовления блюд, хранения запасов, использования определенных культур в обрядодействиях, пищевые табу, а также происхождение названий блюд. Представлены сведения о работах по данной тематике выдающихся исследователей Н.Маркевича, П.Чубинского, Ф.Вовка, Н.Сумцова.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=Укр7,3)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Побережник І. В. 
Алкогольні напої у традиційній культурі українського населення північної частини Буковини та Хотинського повіту Бессарабської губернії: історико-етнологічний аспект (друга половина XIX - початок XX ст.) : автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.05 / І. В. Побережник; Прикарпат. нац. ун-т ім. В.Стефаника. - Івано-Франківськ, 2011. - 20 c. - укp.

Проаналізовано особливості урядової політики щодо питань імпорту й експорту алкоголю. Досліджено чинники, механізми та динаміку становлення ряду нормативно-правових актів, які мали на меті регулювати алкогольне питання. Зазначено, що у досліджуваний період у сімейній і календарній обрядовості вживання алкоголю було спрямоване насамперед на забезпечення успішної та щасливої долі новонародженого та новоствореної сім'ї, спокою душі, в цілому - забезпечення добробуту сім'ї.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25 + Т52(45=УКР3А/Я)-425

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА378491 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Коршунова Г. Ф. 
Етнічні кухні : підручник / Г. Ф. Коршунова, Н. М. Варваріна; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2010. - 286 c. - Бібліогр.: 40 назв - укp.

Наведено характеристику та розкрито особливості розвитку різних національних кухонь, зокрема, Франції, Німеччини, Польщі, США, Мексики, Ірану, Індії, Японії. Визначено чинники формування відмінних рис кухонь народів світу. Розглянуто питання використання прянощів і приправ у різних кухнях. Подано рекомендації щодо складання меню для різних контингентів споживачів за національною ознакою.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997(0) я73-1 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА736963 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Радзієвський В. О. 
Народна фітокультура в ритуальності Київської Русі : автореф. дис. ... канд. культурології : 26.00.01 / В. О. Радзієвський; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв. - К., 2010. - 20 c. - укp.

Розкрито значення народної фітокультури в ритуалах Київської Русі. Визначено ступінь наукової розробки теми на підставі аналізу джерел та історіографії, запропоновано дефініцію та розкрито значення поняття "фітокультура". Виокремлено головні напрямки вивчення фітокультури, її основні елементи, які відображені в травознавстві, фітохарчуванні та календарній ритуальності давньоруської народності, окремі види рослин. Зазначено, що фітокультура в Київській Русі розвивалася під впливом ритуальності язичництва та християнства. Проаналізовано травознавство та фітохарчування, з'ясовано роль рослин у святах календарного циклу в контексті фітокультури, що сприяє глибшому вивченню духовних цінностей, які сповідували східні слов'яни.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)414-7 + Ч111.161.2 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА375888 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Соболєва О. В. 
Обрядові страви на кримськотатарському традиційному весіллі (кінець XIX - друга половина XX ст.) / О. В. Соболєва // Сходознавство. - 2008. - № 44. - С. 102-123. - Бібліогр.: с. 120-121. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=УКР6А/Я)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69560 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Яценко С. А. 
Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження / С. А. Яценко // Вісн. Житомир. держ. ун-ту ім. І. Франка. - 2006. - Вип. 28. - С. 233-236. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

Проаналізовано етнографічні дослідження, у яких спеціально чи принагідно порушено питання започаткування та поширення регіональних особливостей традиційної народної їжі, напоїв і продуктів харчування українців з ХІХ ст. і до сучасності.

Проанализированы этнографические исследования, в которых специально или вместе с другими проблемами освещены вопросы становления, развития, функционирования, региональных особенностей традиционной народной пищи, напитков и продуктов питания украинцев с ХІХ ст. и до современного периода.

The article analyzes the ethnographic studies which deal with the problems of genesis, development, functioning, and regional peculiarities of traditional ethnic food from the 19 th centurytj the the present day.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70151 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Ніколенко В. В. 
Гастрономічний вимір суспільства: культурні та соціальні аспекти : монографія / В. В. Ніколенко; Дніпропетр. нац. ун-т ім. О. Гончара. - 2-ге вид., перероб. та доп. - Дніпропетровськ : Ліра, 2015. - 346 c. - Бібліогр.: с. 320-343 - укp.

Досліджено практики харчування як маркер численних форматів соціальних відносин і форм суспільного життя. Увагу приділено панорамному погляду на проблему з урахуванням її історічних, політичних, економічних та релігійних складників. Наголошено на думці, що практики харчування в соціологічній перспективі найбільш евристично деталізуються на тлі виокремлення концепту певної гастрономічної культури. Останню розкрито з огляду на цивілізаційні та національні кордони як у ретроспективному, так і у вигляді постскриптуму всезростаючої суспільної поліфонії сучасного етапу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25 + Т3(0)0-75 + С5*665-945

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА796887 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Харчові традиції - ментальний код нації : колект. монографія / Г. І. Віват, С. І. Ковпік, В. Б. Мусій, Л. В. Рева-Лєвшакова, С. В. Форманова, Л. А. Осіпова, Л. П. Бойко, О. С. Зінченко, Н. О. Зубець, Т. Ф. Коляда-Березовська , В. О. Кравченко, А. В. Лупол, А. Т. Малиновський, Я. В. Машарова, Н. Г. Мельник, В. П. Михайлюта, О. І. Філіпенко, О. І. Южакова, С. І. Вікуль, Н. А. Дзюба, Г. М. Войтенко , О. І. Гриньків, Т. Г. Казарян, О. О. Кирилова, О. В. Шевчук , Н. Г. Червякова; ред.: Г. І. Віват. - Одеса : ВМВ, 2018. - 231 c. - укp.

Досліджено питання історії розвитку української та світової харчової культури, втіленої в різних видах творчості: художній, науковій, фольклорній. Розглянуто традиції українського харчування та джерела зародження харчової культури українців. Висвітлено національну своєрідність козацької кухні, культуру пиття в українських традиціях тощо.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л99 г(4УКР) + Т52(45=УКР)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО36192 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Італійська їжа в історії та культурі : зб. наук. ст. з нагоди року італ. їжі у світі та III всесвіт. тижня італ. кухні / ред.: О. В. Сминтина, В. Г. Кушнір, О. М. Дзиговський, О. А. Прігарін, Н. О. Петрова, І. С. Горнова; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова, Центр історії та культури Італії ім. Дж. Гарібальді, Посольство Італії в Україні, Італ. ін-т культури. - Одеса : ОНУ, 2018. - 148 c. - укp. - англ. - ita.

Увагу приділено питанням, що стосуються висвітлення історичного виміру культурних практик італійської їжі, розгляду регіональних традицій італійської кухні, а також визначення місця італійської їжі та вина в сучасній європейській культурі. Досліджено впливи традицій італійської кухні на кулінарну практику галицької шляхти в першій третині XVII ст. Проаналізовано основні напрями інституціональної історії морозива в Італії та Європі в добу Середніх віків і раннього Нового часу (XVI - XVIII ст.). Проведено моніторинг впливу сучасних технологій, використання нових видів сировини, прогресивного обладнання на якість піци. Висвітлено історію розвитку кавової культури в Італії, наведено характеристику кави, описано її корисні властивості. Подано інформацію про страву як етнографічний маркер в українській та італійській культурах (на прикладі страв із борошна).


Індекс рубрикатора НБУВ: Т42(4ІТА)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА830689 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Зюбровський А. В. 
Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці XIX - на початку XXI століття (за матеріалами Південно-Західного історико-етнографічного регіону) : [монографія] / А. В. Зюбровський; НАН України, Ін-т народознавства. - Київ : Наук. думка, 2018. - 189, [10] c. - (Проект "Наук. кн.". Молоді вчені). - Бібліогр.: с. 140-158 - укp.

Проаналізовано польові, архівні та літературні джерела, комплексно досліджено народні традиції повсякденного хлібопечення українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону на загальноукраїнському та загальнослов'янському тлі. Проаналізовано технологічну й обрядову складові процесу хлібопечення в їх нерозривному взаємозв'язку. Сформульовано авторські концепції щодо генези та первісного функціонально-семантичного навантаження звичаєво-обрядових приписів, які супроводжували та регламентували процес випікання щоденного хліба в українців. Обгрунтовано гіпотезу щодо наявності тісного зв'язку між традиціями повсякденного хлібопечення та комплексом календарної і поминальної обрядовості українців. На основі реконструкції еволюційного розвитку хлібопечення встановлено побутування на території дослідження третього, крім вчиненого та прісного, виду хліба та запропоновано термін для його назви.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(45=УКР7,33)-425 + Т594.25 + Л83 г(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС65367 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Щербань О. В. 
Еволюція традицій використання глиняного посуду в народній культурі харчування українців Наддніпрянщини другої половини XIX - початку XXI століття : автореф. дис. ... д-ра іст. наук : 07.00.05 / О. В. Щербань; Національна академія наук України, Інститут українознавства імені І. Крип'якевича, Інститут народознавства. - Львів, 2018. - 30 c. - укp.

Вперше розроблено та застосовано сучасний підхід до інтерпретації глиняного посуду, як багатогранного змінюваного об’єкта історичного процесу через призму уявлень українських селянок, сформульовано концепцію трансформацій традицій використання глиняного посуду українськими селянками Наддніпрянщини та його ролі в традиційній культурі харчування другої половини ХІХ – початку ХХІ століття, з’ясовано і охарактеризовано загальні особливості залежності розвитку формотворення, призначення і використання глиняного посуду від способів обробки продовольства для приготування повсякденних, святкових і обрядових харчових запасів, страв і напоїв,а також змін соціокультурної ситуації, висвітлено системну картину поведінки жінок під час вибору глиняного посуду, введення до господарства та використання для приготування й подачі до столу страв і напоїв, їх зберігання, простежено архетипові елементи нормативної фемінності та її прояви в використанні глиняного посуду та варистих печей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.171.2 + Т594.25 + Т52(45УКР7,0/9)-425

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА434725 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Герус Л. М. 
Функціональна, семантична та етично-естетична цінності обрядового хліба українців, їх актуалізація у соціокультурному просторі початку ХХІ ст. : автореф. дис. ... д-ра іст. наук : 07.00.05 / Л. М. Герус; Національна академія наук України, Інститут українознавства імені І. Крип'якевича, Інститут народознавства. - Львів, 2021. - 35 c. - укp.

На основі аналізу наукових праць та літературних, зображальних, речових і усних джерел вперше в українській етнології у контексті свят і подій календарного та родинного циклів досліджено обрядовий хліб — самобутнє явище традиційної культури українців, яке чітко окреслює етнічну ідентичність. Розкрито світоглядні засади буття обрядового хліба у життєсвіті українців середини XIX — початку XXI ст., встановлено його ціннісні характеристики, висвітлено локальні прояви у функціонуванні, виділено домінантні типи українського обрядового хліба, висвітлено способи їх об’ємно- просторового і образного трактування, функції, символіку, з’ясовано засоби художньої (пластичність, графічність, колір) та семантичної (знак, символ) виразності. Визначено онтологічні параметри матеріального вираження обрядового хліба - сировину, форму, структуру, оздоблення, які є засобами уведення його як речі у смисловий простір культури та наділення певним статусом. Окрема увага приділена практикам актуалізації обрядового хліба українців як елемента нематеріальної культурної спадщини в сучасному соціокультурному просторі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=УК)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА450713 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія: Соціологія   
14.

Латиш Ю. 
Міжнародна наукова конференція "Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність" / Ю. Латиш // Укр. іст. журн. - 2021. - № 3. - С. 225-227. - укp.

Організований історичним факультетом Київського національного університету ім. Т. Шевченка захід відбувся в режимі онлайн 4 - 5 березня 2021 р. Участь у ньому взяли понад 130 науковців, викладачів, аспірантів, студентів, представників органів влади та місцевого самоврядування, громадських, релігійних діячів, медиків і приватних підприємців із 7 країн світу.


Індекс рубрикатора НБУВ: С5*363 я431(0) + Р645.021.11 я431(0) + Ю959.791 + Т594.25 я431

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27630 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів : [у 10 т.]. Т. 8. Культура народного харчування / ред.: Г. Скрипник, Г. Бондаренко, В. Борисенко, Л. Боса, М. Глушко, В. Кушнір, Л. Пономар, Г. Стельмащук, Н. Стішова, В. Сушко; уклад.: Л. Артюх, О. Таран, Т. Величко, О. Щербак; Національна академія наук України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського. - Київ, 2018. - 494, [16] c. - укp.

Вміщено записи польових матеріалів, зібраних упродовж останніх десятиліть під час комплексних етнографічних експедицій співробітниками відділу "Український етнологічний центр" Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського, а також дослідниками інших наукових установ НАН України й університетів. Згрупований за географічним принципом польовий матеріал дає змогу уявити сучасний стан побутування традиційної української кухні в суспільстві, простежити механізми збереження та трансформації окремих елементів як щоденної, так і святково-обрядової їжі в умовах глобалізаційних процесів кінця ХХ - початку ХХІ ст.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(45УКР)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: С11767/8 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського