Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (18)
Пошуковий запит: (<.>U=П241.57$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 10
Представлено документи з 1 до 10

      
Категорія:    
1.

Косян А. М. 
Біохімічні особливості часнику посівного та його фармакологічна активність / А. М. Косян, М. М. Мусієнко // Физиология и биохимия культур. растений. - 2002. - 34, № 5. - С. 387-393. - Бібліогр.: 74 назв. - укp.

На підставі аналізу літературних джерел розглянуто специфічні особливості біохімії часнику як лікарської рослини. Розкрито роль сірковмісних сполук, зокрема, сульфоксидів, як речовин, що визначають фармакологічну цінність цієї рослини.


Ключ. слова: Allium sativum L., часник, аліїн, аліцин, сульфоксиди, фармакологічно активні сполуки
Індекс рубрикатора НБУВ: П214.39 + П241.57-272 + Р282.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Стрибуль Т. Ф. 
Зависимость жизнеспособности меристем чеснока от условий криоконсервирования = Dependence of garlic meristem viability on cryopreservation conditions / Т. Ф. Стрибуль, Т. В. Ивченко, Т. И. Виценя, Н. А. Шевченко, Ю. С. Лысак // Пробл. криобиологии. - 2008. - 18, № 2. - С. 241. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.0 с3 + П241.57-31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Капустіна Л. І. 
Обгрунтування окремих елементів технології вирощування часнику в лісостепу України : автореф. дис... канд. с.-г. наук : 06.01.06 / Л. І. Капустіна; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - К., 2009. - 20 c. - укp.

Наведено результати трирічних досліджень певних елементів вирощування часнику озимого та ярого в Лісостепу України. Проведено господарсько-біологічну оцінку сортів часнику "Промінь", "Старобільський місцевий", "Мармуровий", "Козак", "Добродій", "Хотинівський", "Шотинський" за врожайністю підземних і повітряних цибулин, масою, кількістю повітряних цибулин з одного суцвіття, біохімічним складом. Установлено вплив строків висаджування часнику озимого стрілкуючого зубками й однозубками з урахуванням виходу їх зі стану спокою на ріст, розвиток і продуктивність рослин. Кращий з них - початок I декади жовтня. Врожайність становила 12,3 і 13,3 т/га. Досліджено за господарсько-цінними ознаками сорти часнику ярого, а саме: "Український білий гуляйпільський", "Одеський 13", "Житомирський", "Вінницький", а саме: за врожайністю, масою та структурою цибулин, біохімічним складом. У часнику ярого визначено оптимальний строк висаджування садивного матеріалу - рано навесні за першої можливості виходу в поле, який забезпечує врожайність 4,3 т/га.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА361963 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Попова Л. М. 
Технологічні прийоми садіння і зберігання посадкового матеріалу часнику нестрілкуючого ярого в південному Степу України : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 06.01.06 / Л. М. Попова; Нац. аграр. ун-т. - К., 1999. - 19 c. - укp. - рус.

Викладено результати досліджень технологічних прийомів вирощування часнику нестрілкуючого ярого в південному Степу України. Визначено оптимальні параметри строків та глибини садіння, площі живлення рослин в залежності від фракції зубків і способу зберігання посадкового матеріалу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.570.5-452(2УКР-4ОДЕ),022

Шифр НБУВ: РА306322 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Парфенюк А. І. 
Взаємодія сортів часнику озимого із фітопатогенними грибами / А. І. Парфенюк, В. І. Сагановська, Н. М. Волощук, Н. А. Остапюк // Агроекол. журн.. - 2012. - № 2. - С. 77-80. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Проаналізовано спектр мікобіоти ризосфери та органів різних сортів часнику. Виявлено ступені селективного тиску сортів часнику на видовий склад фітопатогенних грибів.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-2 + П491.415.707

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23660 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Віценя Т. І. 
Біотехнологічні основи створення, збереження та розмноження часнику (iAllium sativum/i L.) для селекції та насінництва : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.05 / Т. І. Віценя; НААН України, Ін-т овочівництва і баштанництва. - Х., 2013. - 23 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-319.8

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА398014 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Віценя Т. І. 
Вплив розміру експлантів та фітогормонального складу живильного середовища на відновлення меристем часнику після кріоконсервування методом вітрифікації = Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitrification recovery of garlic meristems / Т. І. Віценя, Т. В. Івченко, Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль // Проблемы криобиологии и криомедицины. - 2015. - 25, № 1. - С. 3-12. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Pusik L. 
Preservation of winter garlic depending on the elements of postharvest treatment / L. Pusik, V. Pusik, O. Postnova, I. Safronska, V. Chervonyi, V. Mohutova, A. Kaluzhnij // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2020. - № 2/11. - С. 24-32. - Бібліогр.: 29 назв. - англ.

Мета дослідження - наукове обгрунтування впливу елементів післязбиральної доробки (ПЗД) на збереженість часнику озимого. Тривале зберігання часнику від урожаю до урожаю є необхідною умовою безперервного забезпечення населення часником. Виникає необхідність проведення ПЗД часнику озимого, спрямованої на зменшення втрат і подовження тривалості зберігання. Важливим ланцюгом в цьому є післязбиральний період (досушування). Підсушений часник має підвищену стійкість проти ураження мікроорганізмами та менше втрачає масу під час зберігання. Застосування біопрепаратів під час ПЗД надає можливість зменшити втрати часнику озимого від мікробіологічних хвороб під час зберігання. Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено, що природні втрати за весь період досушування часнику обрізного становили 15,9 % у сорту Дюшеста, 21,8 у сорту Мереф'янський білий. Така сама закономірність спостерігалась під час досушування часнику зі стеблом, втрати маси були 38,7 і 49,0 % відповідно. У структурі втрат часнику більшу частину становили втрати маси непросушених цибулин від 11,09 до 14,4 % залежно від сорту. Втрати від ураження хворобами коливаються від 5,28 до 12, 15 % і мають сильний кореляційний зв'язок r = 0,98. Вихід товарної продукції після шести місяців зберігання залежить від вологості шийки цибулин. У просушеного до вологості шийки 25 +- 1 % вихід товарної продукції становив 76,33 % у Мереф'янський білий і 78,59 % Мереф'янський рожевий (Дюшес). Часник просушений до вологості шийки 14 +- 1 % збільшував вихід товарної продукції до 82,98 - 80,15 %, не просушений зменшував до 72,25 - 63,45 % відповідно. Обробка цибулин часнику сорту Мереф'янський рожевий (Дюшес) перед зберіганням гліокладіном 2 % підвищила вихід товарної продукції на 10,1 %, сорту Мереф'янський на 10,2 %. Обробка фітоспорином 2 % збільшила вихід товарної продукції на 10 і 9,5 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-486

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Пузік Л. М. 
Вплив погодних умов вегетаційного періоду, строків посадки та особливостей сорту на ріст, розвиток рослин часнику озимого / Л. М. Пузік, В. К. Пузік, М. П. Артьомов, Л. О. Гайова, О. І. Філімонова // Інженерія природокористування. - 2020. - № 2. - С. 19-24. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Мета дослідження - експериментальне обгрунтування деяких адаптивних елементів технології виробництва часнику озимого, яке передбачає підбір сортів та строків висаджування. Дослідження організовано у зв'язку з тим, що часник дуже поширена в усьому світі овочева культура. Через вживання часнику в організм людини потрапляють природні вітаміни, цукри, органічні кислоти, харчові волокна, що забезпечують повноцінне харчування. Під час досліджень встановлено залежність збереження рослин і строком посадки. Краще за все зберігалися зубки часнику, які були висаджені у I декаду листопада - 86,4 - 93,6 % залежно від сорту. Досліджувані сорти Любаша та Харнас перевищували контрольний сорт на 7,2 і 2 %. Значно менше всходів було одержано у разі висаджування зубків у II декаді листопада (77,7 - 84,1 %), ще менше у III декаду жовтня (77,4 - 85,2). Різниця між варіантами досліду в розмірах кореневої системи до початку зимівлі в поєднанні з різницею у часі появи сходів навесні обумовило неоднакове наростання загальної маси рослин тільки до початку утворення цибулин (II - III декади квітня), коли у часнику посилюється ріст і розвиток підземних цибулин. До середини травня цей показник поступово вирівнюється за всіма варіантами. Найкоротший період від появи сходів до початку утворення підземних цибулин встановлено у сорту Любаша - від 38 до 45 діб, який у порівнянні з контролем був на 2 - 7 діб меншим.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-280.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101173 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Мельник О. В. 
Вирощування товарного і насіннєвого часнику : наук.-практ. посіб. / О. В. Мельник; Національна академія аграрних наук України, Інститут овочівництва і баштанництва. - Вінниця : ТВОРИ : Аграрна наука, 2023. - 51 c. - Бібліогр.: с. [50]-51 - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57-4 + П241.57-374

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА868450 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського