Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (19)
Пошуковий запит: (<.>U=Л918$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 29
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

М'ячикова Н. І. 
Технологія напівфабрикатів з культивованих грибів глива звичайна та кулінарної продукції з їх використанням : Автореф. дис... канд. техн. наук / Н. І. М'ячикова; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2006. - 19 c. - укp.

Науково обгрунтовано технологію виробництва напівфабрикатів з культивованих грибів глива звичайна (КГГЗ) та кулінарної продукції з їх використанням. Визначено харчову та біологічну цінність КГГЗ, проаналізовано способи переробки грибів. З урахуванням особливостей даного виду грибів обгрунтовано необхідність розробки технології комлексної переробки КГГЗ у напівфабрикати. Визначено технологічні властивості КГГЗ, на підставі яких розроблено технологію напівфабрикатів. Досліджено хімічний склад, біологічну цінність, мікробіологічні та органолептичні показники розробленої продукції, обгрунтовано умови та терміни її зберігання. Запропоновано технологію виготовлення кулінарної продукції з використанням напівфабрикатів. Розроблено та затверджено нормативну та технологічну документацію. Основні результати наукового дослідження впроваджено у виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА344478 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Попова Н. О. 
Якість свіжих шампіньйонів при зберіганні у модифікованому газовому середовищі : автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.15 / Н. О. Попова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2009. - 21 c. - укp.

Досліджено чинники та механізм збереженості свіжих шампіньйонів за умов модифікованого газового середовища. Обгрунтовано вибір упаковки для зберігання шампіньйонів, встановлено оптимальний газовий склад в ній. Доведено, що за рахунок дихання та під впливом сформованого модифікованого газового середовища у внутрішньотканинному газовому складі шампіньйонів збільшується вміст вуглекислого газу та знижується парціальний тиск кисню, що обумовлює меншу активність протікання біохімічних процесів. Проведено товарознавчу оцінку якості свіжих культивованих шампіньйонів за зберігання, досліджено зміну основних і специфічних компонентів їх харчової цінності, встановлено терміни зберігання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.924-4 + Л918-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА369564 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Орлова Н.  
Оптимізація якості швидкозаморожених напівфабрикатів із культивованих печериць / Н. Орлова, Н. Нестеренко, Н. Камєнєва // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 64-71. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Розроблено математичні моделі якості швидкозамороженого напівфабрикату із культивованих печериць. Визначено й обгрунтовано оптимальні концентрації та види природних згущувачів, що уможливлює розв'язання проблеми стабілізації споживних властивостей напівфабрикату й одержання готового продукту високої якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)424.18 + Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Орлова Н.  
Фракційний склад білка швидкозаморожених напівфабрикатів із печериць / Н. Орлова, Н. Нестеренко, Н. Камєнєва // Товари і ринки. - 2012. - № 2. - С. 147-154. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Досліджено зміни фракційного складу білка у швидкозаморожених напівфабрикатах із культивованих печериць залежно від попередньої обробки сировини, виду та концентрації природних згущувачів. Наведено результати дослідження білкового та небілкового азоту в грибах. Встановлено, що попереднє бланшування грибів перед заморожуванням із додаванням полісахаридів природного походження сприяє максимальному збереженню легкозасвоюваних фракцій білка (альбумінів і глобулінів) і позитивно впливає на поживну цінність швидкозаморожених напівфабрикатів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Попова Н. А. 
Влияние модифицированной газовой среды на сохраняемость свежих шампиньонов белой расы : [монография] / Н. А. Попова, В. В. Дятлов, И. И. Медведкова, Н. О. Аксенова; Донец. нац. ун-т экономики и торговли им. М. Туган-Барановского. - Донецк : ДонНУЭТ, 2013. - 200 c. - Библиогр.: с. 180-200 - рус.

Установлены общие закономерности и особенности изменения качества свежих культивируемых шампиньонов новых высокопродуктивных штаммов и разных стадий зрелости в процессе хранения при разных температурных режимах. Доказано, что в условиях модифицированной газовой среды плодовые тела хранятся дольше и лучше. Впервые изучен франкционный состав белков глобулинов шампиньонов, в том числе специфичных, и его изменение при хранении. Установлены математические зависимости изменения основных компонентов пищевой ценности шампиньонов, уровень дыхания, содержания кислорода и углекислого газа внутритканевого газового состава при хранении и их взаимосвязь, в том числе с показателями внешнего вида.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА766467 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Тринчук О. О. 
Удосконалення елементів технологій післязбиральної обробки та соління культивованих грибів : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / О. О. Тринчук; КМ України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - К., 2013. - 22 c. - укp.

Висвітлено актуальні питання збереження урожаю культивованих грибів, а саме поліпшення якості печериці двоспорової і гливи звичайної у разі зберігання та розроблення елементів технології виробництва нових видів ферментованої продукції на їх основі. Визначено вплив хвилі плодоношення, температури та тривалості зберігання грибів на їх збереженість та інтенсивність дихання, тепловиділення, випаровування вологи. Встановлено диференційовані за терміном зберігання норми природних втрат печериці двоспорової і гливи звичайної залежно від температурних умов. За органолептичними і біохімічними показниками та виходом товарної продукції встановлено кращі режими короткотермінової післязбиральної обробки підвищеними концентраціями карбон діоксиду і виявлено її вплив на інтенсивність фізіологічних процесів у грибах. Визначено вплив якості свіжих печериць і гливи, співвідношення інгредієнтів та способу соління на вміст біохімічних речовин та органолептичні показники готової ферментованої продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.06

Шифр НБУВ: РА396412 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Ястреба Ю. А. 
Вдосконалення технології грибного напівфабрикату і комбінованих м'ясних продуктів з його використанням : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Ю. А. Ястреба; Нац. ун-т харч. техн. - К., 2012. - 20 с. - укp.

Увагу приділено питанням наукового обгрунтування та вдосконалення технології грибного напівфабрикату та комбінованих м'ясопродуктів, до складу яких він входить. На основі вивчення складу грибів глива звичайна розроблено технологію виробництва грибного порошкоподібного та структурованого напівфабрикатів, яка дозволяє одержати безпечні харчові продукти для закладів ресторанного господарства й інших підприємств масового харчування. Теоретично обгрунтовано й експериментально підтверджено технологію комбінованих м'ясопродуктів з використанням грибних напівфабрикатів. Комплексно досліджено їх вплив на фізико-хімічні, функціонально-технологічні, структурно-механічні, мікробіологічні характеристики паштетних і фаршевих мас для кулінарних м'ясних виробів. Досліджено хімічний склад, біологічну цінність, мікробіологічні й органолептичні показники розробленої продукції, обгрунтовано умови та терміни зберігання. Розраховано економічну ефективність від впровадження результатів досліджень у закладах ресторанного господарства.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Л924.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА394331 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Неклеса О. П. 
Технологія напівфабрикатів реструктурованих на основі грибної сировини : монографія / О. П. Неклеса, Н. Г. Гринченко, А. Б. Горальчук, О. Ю. Нагорний, О. О. Гринченко; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : ХДУХТ, 2014. - 144 c. - Бібліогр.: с. 128-144 - укp.

Досліджено сучасний стан виробництва реструктурованої продукції на основі грибної сировини. Науково обгрунтовано технологічні параметри одержання структурованих систем на основі альгінат натрію та сульфат кальцію. Розроблено технологію напівфабрикатів реструктурованих на основі печериць. Наведено основні показники якості таких напівфабрикатів, простежено їх зміну під впливом технологічних чинників.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА786234 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Сімахіна Г. 
Переробка їстівних грибів для отримання білоквмісних напівфабрикатів / Г. Сімахіна, І. Гойко, Н. Стеценко // Товари і ринки. - 2014. - № 2. - С. 70-85. - Бібліогр.: 43 назв. - укp.

Узагальнено сучасні відомості про харчову та біологічну цінність їстівних грибів і наведено різні способи їх перероблення. Показано доцільність створення на основі культивованих грибів напівфабрикатів для подальшого використання їх у харчових продуктах із метою подолання білкового дефіциту в харчуванні населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Павлюк Р. Ю. 
Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (Agaricus Bisporus) / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, Т. С. Маціпура, Н. П. Максимова // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 6/10. - С. 24-28. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.

Мета роботи - розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре з грибів шампіньйонів, де як інновації використовується кріогенне "шокове" заморожування і низькотемпературне подрібнення. Нова технологія надає можливість вилучити приховані в рослинній сировині форми БАР і біополімерів (білків) і більш повно використати біологічний потенціал сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.07

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Ястреба Ю. А. 
Сучасні аспекти використання грибної сировини в технологіях м'ясних та м'ясомістких продуктів : монографія / Ю. А. Ястреба, В. М. Пасічний; ВНЗ Укоопспілки "Полтав. ун-т економіки і торгівлі". - Полтава, 2015. - 149, [1] c. - Бібліогр.: с. 123-[150] - укp.

Вперше доведено можливість удосконалення технології грибного напівфабрикату шляхом двостадійного конвективного сушіння та доцільність його використання у технології м'ясних і м'ясомістких продуктів. Показано, що запропоновані режими сушіння дозволяють одержати грибний напівфабрикат із органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, які відповідають нормативній документації та медико-біологічним вимогам. Обгрунтовано параметри одержання грибного структурованого напівфабрикату за рахунок гідратації грибного порошкоподібного напівфабрикату в композиції з альгінатом натрію та глюконатом кальцію. Аргументовано заміну м'ясної сировини на грибний порошкоподібний напівфабрикат і на грибний структурований напівфабрикат для покращання функціонально-технологічних і структурно-механічних властивостей паштетних і фаршевих мас.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Л924.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА789306 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Роман Т. О. 
Дослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньйона / Т. О. Роман, О. А. Єщенко, М. Г. Іванченко, О. Г. Мазуренко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 3. - С. 231-237. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Наведено повний хімічний складі вміст макро- та мікроелементів, вітамінів у свіжому культивованому грибі шампіньйоні. Для збереження максимуму корисних речовин у сушеному грибному напівфабрикаті за допомогою сканувальної калориметрії та термогравіметрії за різних температур проведено досліди з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба, яку порівняно з теплотою випаровування чистої води. Визначено різницю в часі у процест сушінні ніжки та шапинки до кінцевої вологості 12,5 % і надано всі результати експериментальних досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.02

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Дубковецький І. В. 
Вплив швидкості теплоносія на основні тепломасообмінні параметри конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів / І. В. Дубковецький, І. Ф. Малежик, Т. В. Бурлака // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 4. - С. 141-148. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Встановлено залежності основних тепломасообмінних характеристик конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів глива від швидкості руху повітря. Доведено, що механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від взаємопов'язаного комплексу процесів порушення зв'язку вологи з матеріалом і дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.02

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Єщенко О. А. 
Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньона / О. А. Єщенко, Т. О. Роман, О. Г. Мазуренко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 4. - С. 149-155. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його одержання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба, на підставі яких визначено коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами та теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, одержані на базі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.02

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Роман Т. О. 
Харчова цінність та результати визначення енергетичної цінності гриба шампіньйона / Т. О. Роман, М. Г. Іванченко, Д. П. Коломієць, О. Г. Мазуренко, І. В. Долгоненко, Г. Р. Соя, О. Г. Сидоренко, Л. Й. Воробйов // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 79-86. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Наведені результати визначення вищої та нижчої теплоти згоряння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйона, які необхідні для визначення енергетичної цінності, а також рівнів вибухової та пожежної безпеки виробництва сушеного грибного напівфабрикату. Вимірювання проведені з застосуванням квазідиференціального бомбового калориметру КТС-4. Проведене порівняння харчової енергетичної цінності шампіньйона і теплоти згоряння продукту у сухому стані та пояснені причини відмінності цих величин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Нестеренко Н. 
Вплив бланшування на якість заморожених культивованих печериць / Н. Нестеренко, А. Іванюта, К. Мостика // Техн. науки та технології. - 2018. - № 2. - С. 228-235. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Заморожування культивованих печериць без попередньої теплової обробки не забезпечує високої якості готового продукту та після дефростації значно поступається свіжій сировині. Це підтверджує необхідність пошуку ефективних способів попередньої обробки грибної сировини перед заморожуванням з метою стабілізації її споживних властивостей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Шаркова Н. О. 
Дослідження динамічної в'язкості водної супензії плодового тіла гриба шиїтаке / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша, Л. О. Костянець // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 6. - С. 219-225. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Зінченко І. М. 
Дослідження процесу гідротермічного оброблення грибів шіїтаке / І. М. Зінченко, М. В. Бондар // Харч. пром-сть. - 2018. - № 24. - С. 55-61. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Шаркова Н. О. 
Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до розпилювального сушіння / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 6. - С. 240-247. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л663.1-3 + Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Гродзинська Г. А. 
Збагачення біомаси цінних їстівних грибів сполуками германію, селену і молібдену / Г. А. Гродзинська, А. І. Самчук, В. Б. Небесний // Наука та інновації. - 2019. - № 5. - С. 75-84. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.

На сьогодні загальновідомо, що шапинкові гриби (макроміцети) є не лише традиційним продуктом харчування, а й невичерпним джерелом речовин, які мають широкий спектр застосування у фармакології. Деякі види грибів розглядають як джерело фізіологічно важливих, так званих ессенціальних елементів, зокрема Cu, Fe, Zn, Cr, Se, Mo, Mn тощо. Проблематика. Зважаючи на те, що мінеральний склад макроміцетів є досить специфічним і їм властива певна вибірковість накопичення окремих елементів з грунтів/субстратів (видоспецифічність накопичення), актуальними і перспективними є біотехнологічні розробки, спрямовані на збагачення ессенціальними елементами мінерального складу грибної біомаси, що культивується на рідкому живильному середовищі, та плодових тіл цінних їстівних видів, які вирощують у поверхневій культурі. Збагачення мінерального складу потенційно має підвищувати лікарські властивості, біологічну активність і харчову цінність грибних добавок. Мета роботи - визначення біоакумуляційної здатності міцеліальної біомаси Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. і P. eryngii (DC.) Quel. щодо сполук Ge, Se і Mo. Матеріали й методи. Методом мас-спектрометрії з індукційно зв'язаною плазмою (ICP-MS) досліджували вміст Ge, Se і Mo в міцеліальній біомасі трьох штамів видів роду Pleurotus при культивуванні на рідкому поживному середовищі із додаванням сполук германію, селену і молібдену у концентраціях 10, 25 і 50 мг/л відповідно. Результати. Всі досліджені штами продемонстрували високу біоакумуляційну здатність: для германію коефіцієнти акумуляції знаходилися у межах двох-трьох порядків (від 404 до 3577), селену - від одного до трьох порядків (від 19 до 2118), а молібдену - від одного до двох порядків величин (від 12 до 162). Висновки: подальші етапи розробки та впровадження збагачених ессенціальними елементами грибних добавок мають включати дослідження біодоступності та ефективності таких препаратів, медико-біологічні та клінічні випробування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918 + Р123.813.5-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського