Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (9)
Пошуковий запит: (<.>U=Л873.1$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 19
Представлено документи з 1 до 19

      
Категорія:    
1.

Чебаков Р. М. 
Експериментальна установка для дослідження фазової рівноваги рідина - пара системи етанол - вода при тиску, вищому за атмосферний / Р. М. Чебаков, Є. О. Міхненко, Г. О. Кизюн, О. С. Міщенко, К. В. Дремлюга, Г. В. Бузевич, Т. Г. Кизюн, О. Є. Міхненко, В. Г. Дрок // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 78-79. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Розроблено експериментальну установку дослідження фазової рівноваги рідина - пара системи етанол - вода за тиску, вищого за атмосферний. Проведено гідравлічні випробування на воді й одержано дані температур кипіння, що показали достатню збіжність з відомими літературними даними.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.104

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ловягін О. М. 
Механізм прооксидантної дії аскорбінової кислоти у водно-спиртових розчинах / О. М. Ловягін, І. В. Скуратова, Л. О. Шевченко, В. П. Ковальчук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 26-28. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Зазначено, що прооксидантні властивості аскорбінової кислоти (АК) призводять до порушення стійкості горілок за показником "масова концентрація альдегідів". У цьому випадку АК розкладається і її не можна вважати інгредієнтом горілок протягом терміну зберігання продукції. Для з'ясування механізму утворення сильних окисників під впливом АК досліджено окисно-відновні процеси у водно-спиртових розчинах АК.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Ловягін О. М. 
Вплив кротонового альдегіду на якість спирту та лікеро-горілчаної продукції / О. М. Ловягін, Д. В. Муратов, Л. О. Шевченко, В. П. Ковальчук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 36-38. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено вплив кротонового альдегіду на якість спирту етилового ректифікованого, а також на такі його фізико-хімічні показники як "масова концентрація альдегідів", "масова концентрація сивушного масла за "П-ДМАБА", "проба на окиснюваність". Установлено, що кротоновий альдегід можна видалити в процесі оброблення сортівки активним вугіллям або сорбентом "Аква-Альдсорб".


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07 + Л873.104

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Кузьмін О. В. 
Удосконалення процесів виробництва горілки з метою стабілізації показників якості : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / О. В. Кузьмін; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2009. - 20 c. - укp.

Теоретично обгрунтовано й експериментально перевірено умови процесів приготування сортівки й її обробки активним вугіллям, які забезпечують стабільну якість горілки. Встановлено оптимальні співвідношення зм'якшеної та демінералізованої води для виробництва горілки, які гарантують відповідність фізико-хімічних показників вимогам НД, а також найкращі органолептичні показники. Вперше експериментально доведено доцільність охолодження води у процесі приготування сортівки й її охолодження у ході обробки активним вугіллям під час виробництва горілки на спирті різних класів. Визначено оптимальні режими виробництва горілки на основі узагальненого параметра, для одержання якого розроблено методичні питання комплексного кількісного оцінювання якості. Одержано математичну модель залежності комплексного показника, наведено рекомендації щодо її використання для прогнозування якості горілки та керування процесом обробки сортівки активним вугіллям. Розроблено та затверджено рецептуру на новий вид продукції - горілку "Респект", а також технологічні інструкції на її виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА363129 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Кузьмин О. В. 
Водка: технология, качество, инновации : монография / О. В. Кузьмин, В. Г. Топольник, А. Н. Ловягин, В. В. Кузьмин; Донец. нац. ун-т экономики и торговли им. М. Туган-Барановского. - Донецк, 2011. - 307 c. - Библиогр.: 285 назв - рус.

Охарактеризован технологический процесс производства водки. Показаны возможности применения статистических методов для решения технологических задач в области производства водки и получения математических моделей основных показателей ее качества. Охарактеризованы технологические потоки процесса производства водки с применением квалиметрических методов. Раскрыто негативное влияние алкоголя на физиологическое состояние человека. Уделено внимание применению пищевых добавок и биологически активных веществ в производстве водки с целью улучшения их органолептических свойств.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА743728 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Чепель Н.  
Використання ароматизаторів у виробництві особливої горілки "Капітан" / Н. Чепель // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 131-138. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розроблено рецептуру особливої горілки "Капітан" із застосуванням методу профілю флейвора, враховуючи сучасні тенденції алкогольного ринку. Побудовано органолептичний профіль алкогольного напою та визначено кількісні співвідношення відповідних інгредієнтів у рецептурі. Дослідженнями органолептичних і фізико-хімічних показників доведено гармонізацію напою за ароматом і смаком після шести місяців зберігання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Чепель Н. В. 
Використання композиційних ароматизаторів із ефірних олій кропу та коріандру у виробництві особливих горілок / Н. В. Чепель // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 42. - С. 117-121. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Випуск нових алкогольних брендів виробники пов'язують із розробкою нових міцних "фантазійних" напоїв з використанням джерел натурального аромату, зокрема ефірних олій. Враховуючи сучасні тенденції алкогольного ринку, розроблено рецептуру особливої горілки "Капітан" з застосуванням методу профілю флейвора. За допомогою цього методу побудовано органолептичний профіль алкогольного напою та визначено кількісні співвідношення інгредієнтів у рецептура, що відповідають профілю. Дослідження органолептичними і фізико-хімічними показниками даного напою до і після 6 місяців зберігання показали його гармонізацію як за ароматом, так і смаком.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Роїк М. В. 
Виробництво горілки особливої на основі стевії / М. В. Роїк, І. В. Кузнєцова, В. Б. Захаревич, М. В. Бондар // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2013. - № 52. - С. 69-74. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Розглянуто структуру виробництва міцних алкогольних напоїв у світі та Україні, їх асортимент і напрями розвитку розширення асортименту. Вивчено технологію одержання горілки особливої на основі стевії шляхом використання її концентрату.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Пальчевський Б. О. 
Інформаційні технології в проектуванні системи захисту пакованої продукції : монографія / Б. О. Пальчевський, О. А. Крестьянполь, Л. Ю. Крестьянполь; ред.: Б. О. Пальчевський; Луц. нац. техн. ун-т. - Луцьк : Вежа-Друк, 2015. - 159 c. - Бібліогр.: с. 138-153 - укp.

Проаналізовано усі поширені засоби захисту, що використовуються виробниками алкогольної продукції. Систематизовано основні захисні елементи, що використовуються для захисту паковання в Україні і у світі. Розроблено алгоритм і комп'ютерну програму для знаходження оптимальної системи захисту у двох варіантах математичної постановки задачі оптимізації (для мінімальної вартості за заданого ступеня захисту та для максимального ступеня захисту за заданої вартості захисних елементів). Розглянуто застосування інформаційних технологій для захисту продукції. Розроблено та автоматизовано інформаційну систему обліку обігу і захисту паковань алкогольної продукції на всіх етапах її виготовлення і розповсюдження, що унеможливлює підробку алкогольної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.108.7

Шифр НБУВ: ВА795134 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Науменко К. А. 
Оцінка якості екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини / К. А. Науменко, О. О. Петруша, Н. Е. Фролова, О. В. Федоренко // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 4/10. - С. 49-54. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.

Наведено результати визначення органолептичних, фізико-хімічних показників якості та безпечності водно-спиртових екстрактів гілочок чорної смородини та горобини звичайної. Визначено вміст фенольних та ароматичних речовин в одержаних екстрактах і встановлено їх безпечність за вмістом токсичних елементів. Обгрунтовано перспективи використання екстрактів у технологіях харчових продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.11/19-3

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Кузьмін О. В. 
Встановлення релаксації у водно-спиртових системах у процесі електрохімічної активації зм'якшеної води / О. В. Кузьмін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 3. - С. 243-255. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Кузьмін О. В. 
Релаксація водно-спиртових систем у процесі електрохімічної активації демінералізованої води / О. В. Кузьмін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 4. - С. 237-249. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Турчун О. В. 
Моделювання і оптимізація процесу адсорбційного очищення сортівки шунгітом / О. В. Турчун, Л. М. Мельник, С. В. Матко, В. О. Мірошник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 5. - С. 171-175. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Завдяки використанню методу повного факторного експерименту розроблено рівняння регресії для визначення вмісту альдегідів у сортівці, очищеній шунгітом. Встановлено адекватність одержаного рівняння. На підставі результатів досліджень із застосуванням пакета прикладних програм визначено оптимальні параметри очищення сортівки шунгітом, а саме: тривалість, температуру процесу очищення та концентрацію адсорбента.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.104

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Kuzmin O. 
Effects of the water desalting by reverse osmosis on the process of formation of water-alcohol mixtures. sup1/supH NMR spectroscopy studies = Вплив знесолення води зворотним осмосом на процес утворення водно-спиртових сумішей. sup1/supH ЯМР дослідження / O. Kuzmin, S. Suikov, O. Niemirich, I. Ditrich, I. Sylka // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 2. - С. 239-257. - Бібліогр.: 26 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Kuzmin O. 
Identification of equilibrium state of hydroxyl protons in vodkas by sup1/supH NMR spectroscopy = Ідентифікація рівноважного стану гідроксильних протонів у горілках за допомогою sup1/supH ЯМР спектроскопії / O. Kuzmin, S. Suikov, I. Koretska, O. Matiyashchuk, V. Poliovyk // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 2. - С. 314-336. - Бібліогр.: 24 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Кузьмін О. В. 
Встановлення релаксації у водно-спиртових системах у процесі електрохімічної активації питної води / О. В. Кузьмін, С. Ю. Суйков // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, 5 (ч. 2). - С. 231-240. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.1-38

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Тарасюк Л. А. 
Актуальність застосування опало-халцедонового матеріалу у технології горілок / Л. А. Тарасюк, С. І. Олійник, В. Л. Прибильський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 5. - С. 206-215. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Запропоновано спосіб удосконалення технології горілок із застосуванням нетрадиційного природного мінерального опало-халцедонового матеріалу (ОХМ) та показано актуальність його застосування для фільтрування водно-спиртової суміші (ВСС). Показники якості природного мінералу, ВСС до та після її обробки визначено за стандартизованими методиками з застосуванням фізико-хімічних, капілярно-електрофоретичних і спектрометричних методів аналізу, а також узагальнення та порівняння результатів експериментальних досліджень із використанням системного підходу. Визначено фізико-механічні показники ОХМ і параметри його підготовки до основного циклу фільтрування. Фізико-хімічні характеристики ОХМ: механічна міцність - на 2 % і міжзернова пористість - на 10 % є вищою, ніж контрольний зразок кварцового піску (КП), що позитивно позначається на показниках ефективності очищення сортівки: окиснюваності - на 3 хв і прозорості - на 2 %. У порівнянні з контрольним зразком КП визначено ефект очищення вихідної ВСС досліджуваним матеріалом, який становить 97 % і вказує на перспективність його застосування в умовах вугільно-очисної батареї. Поліпшення органолептичних показників, зниження оптичної густини, збільшення різниці окиснюваності ВСС після фільтрування природним мінеральним ОХМ свідчать про часткове видаляння органічних мікродомішок, що надає змогу зробити висновок про необхідність поглиблення досліджень у виробничих умовах під час приготування горілчаної продукції. Сучасний стан лікеро-горілчаної промисловості вимагає економічної доцільності, раціональності та ефективності застосування матеріалів, тому дослідження фільтрування ВСС природним нетрадиційним мінеральним ОХМ є перспективним напрямком.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.105

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Самченко І. О. 
Дослідження адсорбційної активності активованого та модифікованого вуглецевого волокна для очищення сортівок / І. О. Самченко, С. І. Олійник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 4. - С. 199-211. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Визначено основні фізико-хімічні характеристики, досліджено адсорбційну активність і запропоновано спосіб очищення сортівки за допомогою синтетичних волокон - активованого вуглецевого волокна (АВВ) та активованого модифікованого вуглецевого волокна (АМВВ). Показники якості вуглецевих матеріалів, сортівки до та після її обробки визначено за стандартизованими методиками з застосуванням фізико-хімічних, капілярно-електрофоретичних і спектрометричних методів аналізу, а також узагальнення та порівняння результатів експериментальних досліджень із використанням системного підходу. Визначено сорбційні характеристики досліджуваних матеріалів. Встановлено, що АМВВ має кращий загальний сумарний об'єм пор за водою та адсорбційну активність за йодом, лужність водного настою більш ніж 1,25 разу, що підтверджує більша майже на 20 % кількість основних оксидів. Адсорбційна активність за основними та кислотними групами також вказує на кращий перебіг каталітичних процесів на поверхні волокна під час обробки сортівки, а також кращу дегустаційну оцінку. За результатами визначення хімічної стійкоті виявлено, що хімічна стійкість АМВВ є вищою у порівнянні з АВВ. При витримці АМВВ у дистильованій воді вилужування домішок не проявлялось, а в розчині соляної кислоти спостерігався менший приріст масової концентрації кальцію, магнію, сульфатів, хлоридів і силікатів. При витримці в розчині гідроксиду натрію виявлено менший приріст масової концентрації магнію, сульфатів, хлоридів удвічі. Вища хімічна стійкість АМВВ надає змогу зменшити відносний об'єм води, підготовленої на відмивання від залишкових кількостей зольних речовин і пилу. Менші зміни мікрокомпонентного складу спостерігаються у водно-спиртовій суміші під час витримки з АМВВ. Висока хімічна стійкість АВВ та АМВВ надає змогу зменшити кількість виправного та невиправного браку при зливі з колони після зупинок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.104

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
19.

Тарасюк Л. А. 
Сучасна технологія фільтрування природними модифікованими матеріалами для підвищення якості лікеро-горілчаної продукції / Л. А. Тарасюк, С. І. Олійник, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 4. - С. 96-109. - Бібліогр.: 108 назв. - укp.

Наведено результати дослідження фільтрувальних нетрадиційних модифікованих природних матеріалів - природного опалу та раухтопазу у порівнянні з кварцовим піском із метою вдосконалення способу механічного фільтрування під час підготування води у виробництві лікеро-горілчаної продукції. Під час досліджень використовували органолептичні, фізико-хімічні, капілярофоретичні та спектрофотометричні методи аналізу, теоретичне узагальнення та порівняння результатів, системний підхід. Проведено порівняльну оцінку способів і фільтрувальних матеріалів, які використовують у технології кондиціювання води й очищення водно-спиртових сумішей (ВСС). Установлено, що досліджувані природний опал і раухтопаз є більш хімічностійкими у порівнянні з контрольним зразком кварцового піску, а також визначено витрати розчину соляної кислоти та води, підготовленої під час стадій підготування та промивання фільтрувальних модифікованих матеріалів. Визначено, що за рахунок високої міжзернової пористості досліджуваних фільтрувальних матеріалів збільшується обсяг підготовленої води: опалом на 110 - 130 об./об. ФМ, раухтопазом - на 350 - 450 об./об. ФМ. З'ясовано, що фільтрування природним опалом і раухтопазом надає змогу збільшити ефект очищення та покращити прозорість підготовленої води та ВСС у порівнянні з вихідною водою та сортівкою, які профільтровано контрольним зразком кварцового піску. Доведено перспективність використання модифікованих матеріалів природного опалу та раухтопазу для кондиціювання води та фільтрування ВСС у виробництві лікеро-горілчаної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.105

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського