Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (7)
Пошуковий запит: (<.>U=Л871.5$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 16
Представлено документи з 1 до 16

      
Категорія:    
1.

Дробот В. І. 
Дослідження дискретно-імпульсного вводу енергії в суспензіях хлібопекарських дріжджів / В. І. Дробот, О. О. Ободович, Б. І. Басок, О. М. Ободович // Харч. пром-сть. - 2007. - № 5. - С. 51-53. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Досліджено вплив дискретно-імпульсного вводу енергії на хлібопекарські дріжджі. Встановлено, що дана обробка за допомогою роторно-пульсаційних апаратів марки ТФ-2 і БГ-3 позитивно впливає на підіймальну силу та бродильну активність дріжджів, покращує їх технологічні властивості на 10 - 15 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Тесля О. Д. 
Порівняльна характеристика пресованих дріжджів різних торгових марок / О. Д. Тесля, В. І. Дробот, Н. О. Фалендиш, Н. М. Грегірчак // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 1. - С. 72-74. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Комплекс біохімічних, мікробіологічних і колоїдних процесів, які відбуваються під час дозрівання тістових напівфабрикатів і впливають на якісні показники хлібобулочних виробів, значною мірою визначається властивостями хлібопекарських дріжджів. У зв'язку з цим є доцільним вивчення мікробіологічних і біотехнологічних характеристик пресованих дріжджів різних торгових марок вітчизняного виробництва.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Ханик Я. М. 
Проблеми сушіння біологічно активних продуктів з точки зору енергоощадності та безпеки праці / Я. М. Ханик, О. В. Станіславчук, І. М. Ільків // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 622. - С. 85-87. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати розрахунку кінетики сушіння пекарських дріжджів із використанням фільтраційного методу як крізь пастоподібний шар із додатковим підведенням тепла, так і частинок циліндричної форми.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5-420.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Козлова С. Г. 
Розробка прискореної технології дріжджового тіста з використанням мікробного екзополісахариду ксампану : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / С. Г. Козлова; Харк. держ. акад. технології та організації харчування. - Х., 2001. - 19 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5 + Л830.23-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА316611 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Ободович А. Н. 
Особенности применения метода дискретно-импульсного ввода энергии при выращивании товарных хлебопекарных дрожжей / А. Н. Ободович, А. И. Чайка, А. Ю. Лымарь // Пром. теплотехника. - 2011. - 33, № 1. - С. 42-45. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Усовершенствована технология выращивания товарных хлебопекарных дрожжей с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии (ДИВЭ). Приведены экспериментальные данные и доказано, что метод ДИВЭ целесообразно реализовать с использованием роторно-пульсационного аппарата марки ТФГ. Обработку дрожжевой суспензии в аппарате следует проводить при частоте пульсаций 4 - 5 кГц. При этом увеличивается удельная скорость роста и накопление биомассы дрожжей на 20 - 30 %. Как следствие, на эту же величину может быть сокращена продолжительность технологического процесса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Чорна Ю. О. 
Оптимізація керування процесом вирощування хлібопекарських дріжджів / Ю. О. Чорна, В. Г. Трегуб // НТІ. - 2014. - № 3. - С. 47-50. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Запропонована система оптимального керування, що грунтується на ситуаційному підході, є багатоцільовою і синтезується на основі сформованої мети керування; класифікаційних ознак апарата як об'єкта керування. Залежно від виробничої ситуації вона може або мінімізувати час вирощування хлібопекарських дріжджів, або максимізувати вихід готового продукту стосовно витраченої вуглеводної сировини. Знаходження і розрахунок оптимальних режимів здійснюється за допомогою програм, які розроблені з використанням пакета MatLab.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16928 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Ободович А. Н. 
Экспериментальное определение коэффициента массообмена при культивировании микроорганизмов с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии (ДИВЭ) / А. Н. Ободович, Т. Е. Мудрак, С. И. Костик, В. В. Сидоренко // Пром. теплотехника. - 2015. - 37, № 3. - С. 24-29. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Освещены пути интенсификации процесса культивирования микроорганизмов, а также предложено соответствующее тепломассообменное оборудование. Представлена методика определения коэффициента массообмена на примере культивирования хлебопекарских дрожжей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сковоринська О. І. 
Розробка плану HACCP для безпеки виробництва хлібопекарських пресованих дріжджів / О. І. Сковоринська, Н. М. Грегірчак // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 3. - С. 25-30. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Визначено етапи HACCP у межах виробничого процесу пресованих хлібопекарських дріжджів, що підтверджує важливу роль впровадження системи забезпечення безпеки харчових продуктів. Наведено результати аналізу небезпечних факторів і критичних контрольних точок у виробництві дріжджів відповідно до принципів системи НАССР. Сформовано перелік урахованих небезпечних факторів (біологічних, хімічних, фізичних) за діаграмою аналізу ризиків. Виявлено критичні контрольні точки для певних операцій технологічного процесу, розроблено коригувальні дії, що запобігають ризикам або зменшують їх до допустимого рівня.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Ободович А. Н. 
Влияние механизмов ДИВЭ на скорость массопереноса и рост микроорганизмов / А. Н. Ободович, А. Н. Фищенко, В. В. Сидоренко // Пром. теплотехника. - 2016. - 38, № 1. - С. 25-30. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Приведены данные экспериментально-теоретических исследований скорости массопереноса кислорода в культуральной жидкости при культивировании хлебопекарских дрожжей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Самойленко Ю. О. 
Моделювання та оптимальне керування періодичними процесами вирощування хлібопекарських дріжджів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.13.07 / Ю. О. Самойленко; Нац. ун-т харч. технологій. - Київ, 2015. - 19 c. - укp.

Висвітлено проблеми розробки оптимального керування роботою апаратів для вирощування хлібопекарських дріжджів на основі кінетичної оптимізації, а також побудови автоматизованої системи керування цим об'єктом. Розроблено регресійні залежності для кінетичних параметрів, проведено їх перевірку на адекватність за допомогою експериментальних даних, одержаних на дріжджових заводах. Для побудови логічної підсистеми логіко-динамічної моделі використано уніфіковану мову моделювання UML. Зазначено, що розроблені діаграми класів, послідовності та діяльності дозволяють розкрити складний технологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів в аспектах статичної структури системи, часової послідовності між стадіями й операціями циклу, логічного управління апаратом. Розв'язано двокритеріальну задачу оптимального керування апаратами періодичної дії для процесу вирощування хлібопекарських дріжджів. Розроблено алгоритми оптимального керування щодо мінімізації тривалості циклу та максимізації продуктивності апарата, що дозволяють зменшити тривалість стадії вирощування в середньому на 9 % та збільшити вихід готового продукту - на 2,4 %. Запропоновано дворівневу структурну схему системи оптимізації апарата для вирощування хлібопекарських дріжджів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА419014 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Савченко О. 
Вплив цикорію, кави, лимонного соку на ферментативну активність дріжджів та якість пшеничного хліба / О. Савченко, О. Сиза, Ю. Зінченко, Т. Деркач, М. Михайлова // Техн. науки та технології. - 2016. - № 1. - С. 228-233. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено вплив цикорію, кави та лимонного соку на біотехнологічні характеристики пресованих дріжджів. Використання рослинних харчових добавок значно підвищує ферментативну активність хлібопекарських дріжджів: зимазна активність покращується на 24 - 43 %, а мальтазна - на 24 - 42 %. Добавки збагачують хлібобулочні вироби вітамінами, макро- і мікроелементами та покращують якісні показники хліба.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5 + Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Паляниця Л. Я. 
Розмноження хлібопекарських дріжджів після їх кріостатування / Л. Я. Паляниця, Р. Б. Косів, Н. І. Березовська, Н. О. Паньків, Т. В. Харандюк // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2015. - № 812. - С. 216-220. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено вплив низьких температур на процеси розмноження клітин і синтезу біомаси хлібопекарських дріжджів штамів КД, ЛД, К7 і ЛК-22. Результати показали, що зі зменшенням температури кріостатування в дослідженому інтервалі температур знижуються швидкість розмноження клітин, швидкість росту культури, економічний коефіцієнт синтезу біомаси і зростає фізіологічна активність дріжджів. Дріжджі штаму ЛД володіють кращими технологічними властивостями. Найвищу кріостійкість мають дріжджі штаму ЛД, а найнижчу - К7. Оптимальна температура кріостатування -17 °C забезпечує збереження генеративної активності хлібопекарських дріжджів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Чорна Ю. О. 
Визначення кінетичних параметрів для процесу вирощування хлібопекарських дріжджів / Ю. О. Чорна, В. Г. Трегуб // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 1. - С. 15-20. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто технологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що відбуваються в ферментерах циклічним способом за постійного підживлення. Апарати, в яких відбуваються процеси з міжфазними переходами, мають свої особливості, що ускладнюють їх оптимальне керування. Кінетична модель процесу вирощування хлібопекарських дріжджів містить кінетичні параметри, охоплює весь можливий діапазон зміни термодинамічних сил і часових стадій розвитку процесу та враховує те, що циклічний процес може відбуватися як за наявності періоду індукції (латентного періоду), так і за його відсутності. Запропоновано метод визначення кінетичних параметрів, а також визначено регресійні залежності для форм-фактора, який залежить від початкових параметрів процесу та сталої часу, що пов'язана з параметрами, які впливають на швидкість перебігу процесу вирощування хлібопекарських дріжджів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Reshetnyak L. 
Effect of alfalfa Medicago sativa on vital activity of yeast S. cerevisiae = Вплив люцерни посівної Medicago sativa на життєдіяльність дріжджів Saccharomyces cerevisiae / L. Reshetnyak, N. Kolomoyets, O. Semenova // Вісн. Нац. авіац. ун-ту. - 2018. - 74, № 1. - С. 141-147. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.

Мета роботи - удосконалення біотехнологічних властивостей хлібопекарських дріжджів сприяє інтенсифікації процесів бродіння, дозрівання напівфабрикатів і, в остаточному підсумку, поліпшення якості готової продукції. Дріжджі не завжди задовольняють пропонованим до них вимогам. Дослідження спрямовані на інтенсифікацію бродильної активності і підвищення якості дріжджів є актуальними. Проблема дослідження стимулюючої дії речовин різної природи і походження на розвиток і якість дріжджів не є новою. Один із способів інтенсифікації технологічного процесу виробництва дріжджів - підбір поживного середовища за рахунок заміни мінерального джерела азоту на рослинне. Досліджена здатність дріжджових клітин споживати органічний азот з рослинного джерела білку, в якості гранул люцерни. Застосування цього методу дозволило виділити оптимальні компоненти живильного середовища, що забезпечило дріжджам поліпшені показники якості. Досліджено вплив люцерни в якості джерела азоту на життєдіяльність дріжджів S. cerevisiae. Гранули люцерни можна використовувати в поживному середовищі для культивування засівних дріжджів у виробничих масштабах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70861 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Івчук Н. П. 
Вивчення впливу порошків пряних коренеплодів і кореневищ на активність дріжджів Saccharomyces cerevisiae / Н. П. Івчук, А. О. Башта, Т. А. Мартиненко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 6. - С. 144-150. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Овсяннікова Т. О. 
Розробка технології пресованих хлібопекарських дріжджів, збагачених йодом і селеном : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 03.00.20 / Т. О. Овсяннікова; Одеська національна академія харчових технологій. - Одеса, 2019. - 23 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА444333 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського