Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (3)Книжкові видання та компакт-диски (37)
Пошуковий запит: (<.>U=Л814.4$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 65
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Grishin M.  
Development of a simplified drying rate evaluation method based on the calculation of kinetic process = Разработка упрощенного метода определения скорости сушки на основе расчета ее кинетики / M. Grishin // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 2. - С. 44-46. - Библиогр.: 1 назв. - англ.

Відповідно до розробленого методу прискореного сушіння отримано можливість його застосування у розрахунках процесу сушіння харчових продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Яковенко В. А. 
Математическая модель тепломассопереноса в пористых материалах под действием СВЧ энергии / В. А. Яковенко // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Сер. Механіка. - 2000. - 1, вип. 3. - С. 118-125. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Разработана математическая модель сублимации твердой фазы и тепломассопереноса в пористых материалах под действием СВЧ энергии. Приведены экспериментальные и расчетные значения интенсивности сублимации и толщины высушенной зоны в зависимости от времени, а также определена зависимость коэффициента расхода и диэлектрической постоянной от температуры.


Ключ. слова: сублимация, СВЧ энергия, пористые материалы
Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.436

Шифр НБУВ: Ж68774/мех. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Сукманов В. А. 
Установки для сушки жидких пищевых продуктов и пути повышения их технического уровня / В. А. Сукманов; Донец. гос. ун-т экономики и торговли им. М.Туган-Барановского. - Донецк : ДонГУЭТ, 2001. - 172 c. - Библиогр.: 191 назв. - рус.

Исследована проблема повышения технического уровня и качества установок для сушки жидких пищевых продуктов. Рассмотрены конструктивные особенности, технические характеристики установок, выпускаемых Донецким заводом "Продмаш", ведущими зарубежными фирмами. Сформулированы основные направления повышения технического уровня отечественного оборудования. Приведены результаты научных исследований, направленных на повышение качества оборудования, выпускаемого заводом "Продмаш". Освещена экономическая эффективность внедрения полученных результатов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605873 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Снежкин Ю. Ф. 
Энергосбережение и интенсификация процесса сушки импульсным ИК-облучением / Ю. Ф. Снежкин, Л. А. Боряк, Д. С. Избасаров // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 4-5. - С. 90-94. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

За результатами проведених дослідів установлено, що попередня ІЧ-обробка рослинної сировини перед сушінням скорочує тривалість процесу й енерговитрати на сушіння. Показано вплив густини потоку випромінювання, товщини шару та часу ІЧ-обробки на процес сушіння яблук, айви та дині. Oдержано рівняння регресії, які адекватно описують навколо оптимальну область ІЧ-обробки плодів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.434

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Гришин М. А. 
Эффект динамического структурирования влаги в процессе сушки / М. А. Гришин, Н. И. Погожих, В. А. Потапов // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 4-5. - С. 100-105. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

З використанням ЯМР-досліджень безпосередньо в процесі сушіння виявлено ефект динамічного структурування вологи, що полягає у змінюванні початкового розділення вологи на вільну та зв'язану залежно від інтенсивності зневоднювання. Показано, що спостерігається виробництво зв'язаної вологи для низьких інтенсивностей сушіння. Запропоновано модель, яка описує кінетику цього процесу і дає змогу розраховувати тривалість сушіння та визначати критичний вологовміст.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Снежкин Ю. Ф. 
Конвективно-вакуумная сушка растительного сырья / Ю. Ф. Снежкин, А. А. Хавин, Л. А. Боряк, Р. А. Шапарь // Пром. теплотехника. - 2002. - 24, № 1. - С. 49-51. - Библиогр.: 5 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.437

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Гришин М. А. 
Обоснование технологии сушки пищевых материалов / М. А. Гришин // Пром. теплотехника. - 2002. - 24, № 1. - С. 60-63. - рус.

За результатами вимірювання температури та потенціалу сушіння повітря на вході в сушильну камеру та виході з неї, температури матеріалів на поверхні та в центральних шарах його визначено середньооб'ємний і тепловий вплив на матеріал. На підставі досліджень біохімічних, органолептичних і технологічних показників установлено раціональні режими сушіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Шморгун В. В. 
Энерго- и ресурсосберегающая технология обезвоживания молочных продуктов / В. В. Шморгун // Пром. теплотехника. - 2002. - 24, № 1. - С. 64-67. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Проаналізовано теплотехнологічні характеристики технології одержання сухих молочних продуктів з використанням випарювально-сушильного агрегату САР-700. Доведено, що ця технологія, що передбачає здійснення процесів випаровування та сушіння в єдиному агрегаті, є досить ефективною з точки зору споживання енергії та екологічної чистоти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.43

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Свідерська О. І. 
Особливості процесу сушіння пивної дробини / О. І. Свідерська, В. Л. Яровий // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 118-121. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Надано оцінку основних фізичних і теплофізичних характеристик пивної дробини з метою визначення тепломасообмінних характеристик процесу її сушіння із збереженням усіх корисних властивостей вихідного продукту для подальшого використання як харчових домішок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Никитенко Н. И. 
Исследование влияния теплофизических и геометрических параметров на режимы сушки термолабильных метериалов / Н. И. Никитенко, Ю. Ф. Снежкин, Н. Н. Сороковая // Пром. теплотехника. - 2004. - 26, № 6. - С. 128-133. - Библиогр.: 6 назв. - рус.

Наведено спосіб конвективної сушки термолабільних матеріалів, що забезпечує мінімальний час процесу без погіршення в цьому випадку якості готової продукції. Досліджено вплив початкової температури сушильного агента та товщини матеріалу, який зневоднюється, на тривалість сушки та залежність температури сушильного агента від часу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Прохоров О. М. 
Мінімізація енергетичних витрат процесу зневоднення капілярно-пористих матеріалів / О. М. Прохоров, І. В. Житнецький // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 127-128. - укp.

Проаналізовано енергетичні витрати зневоднення капілярно-пористих матеріалів. Для зменшення енергетичних витрат запропоновано на першому етапі відпресовувати вологу, а потім висушувати цей матеріал.


Ключ. слова: відпресовування, зневоднення, капілярно-пористі, волога
Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Ханик Я. М. 
Рух теплоносія скрізь шар сухих пастоподібних матеріалів. Гідродинаміка / Я. М. Ханик, О. В. Станіславчук // Хім. пром-сть України. - 2006. - № 6. - С. 21-23. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Наведено результати розрахунків гідродинаміки сухого шару пастоподібних матеріалів на прикладі мета-титанової кислоти та пекарських дріжджів. Визначено гідравлічний опір шару сухого матеріалу під час сушіння на барабанному вакуум-фільтрі із створенням у шарі штучної пористості та підведенням до нього додаткового тепла; гідравлічний опір шару сухого матеріалу, сформованого у вигляді вермішелі. Результати досліджень дають змогу визначити витрату теплоносія та енергетичні витрати на процес сушіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Палаш А. А. 
Сушіння рідких харчових продуктів в інертному середовищі / А. А. Палаш, В. М. Таран // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 119-121. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Висвітлено проблему, що пов'язана зі зменшенням енергетичних затрат на сушіння рідких харчових продуктів, проаналізовано використання пневматичних форсунок для розпилення рідин. Для зменшення енергетичних витрат на сушіння рідких харчових продуктів запропоновано здійснювати процес в інертному середовищі.


Ключ. слова: сушіння, форсунка, інертне середовище
Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Календерьян В. А. 
Теплоперенос в процессе сушки плотного слоя дисперсного материала при микроволновом подводе теплоты / В. А. Календерьян, И. Л. Бошкова, Н. В. Волгушева // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 2. - С. 94-95. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Приведена математическая модель теплопереноса в плотном слое дисперсного материала при микроволновой сушке, а также полученная на основании этой модели зависимость для расчета температурного поля в слое. Сопоставлены экспериментальные и расчетные данные.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Волгушева Н. В. 
Кінетика сушіння щільного шару дисперсного матеріалу (на прикладі гречки) при різних способах підведення теплоти : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.14.06 / Н. В. Волгушева; Одес. держ. акад. холоду. - О., 2005. - 17 c. - укp.

Наведено результати дослідження проблем кінетики сушіння щільного шару дисперсного матеріалу, зокрема гречки, впливу основних факторів на процес сушіння. Визначено коефіцієнти та механізми вологопереносу. Висвітлено аналітичні залежності для розрахунку температури шару матеріалу в процесі мікрохвильового сушіння, а також температур твердого й газового компонентів у разі кондуктивно-конвективного сушіння в щільному рухомому шарі. Проаналізовано особливості кінетики сушіння шару гречки у разі кондуктивного, конвективного, мікрохвильового та комбінованих на їх основі способах теплопідводу. Отримано емпірічні залежності для розрахунку швидкості сушіння та температури матеріалу в першому періоді сушіння, а також узагальнено рівняння кривих вологовмісту й температури для перерахованих вище способів сушіння. Розглянуто питання раціональних способів сушіння в контексті тривалості, температур матеріалу, витрат електроенергії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-7

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339041 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Шишко Л. С. 
Моделювання тепломасопереносу в процесі конвективного сушіння харчової сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / Л. С. Шишко; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2001. - 18 c. - укp.

Досліджено питання розрахунку нестаціонарних полів температури, вологовмісту та надмірного тиску в харчовій сировині під час сушіння на підставі розв'язання системи рівнянь тепломасопереносу. Апробовано метод розв'язання системи рівнянь тепломасопереносу шляхом введення малого параметра та відповідного спрощення заданої системи. Установлено, що запропонований підхід дає змогу розрахувати залежності основних параметрів процесу сушіння продуктів від часу. Наведено методику розрахунку темпу сушіння продуктів за конкретних умов підведення теплоти до продукту від сушильного агента. Основні результати дослідження знайшли промислове впровадження під час проектування удосконаленої установки для сушіння макаронних виробів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.437-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА315580 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Потапов В. О. 
Наукові основи аналізу та керування кінетикою сушіння харчової сировини : Автореф. дис... д-ра техн. наук / В. О. Потапов; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2007. - 35 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА350671 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Погожих М. І. 
Наукові основи теорії та техніки сушіння харчової сировини у масообмінних модулях : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.12 / М. І. Погожих; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 2002. - 34 c. - укp.

На підставі положень нерівноважної термодинаміки визначено умови, за яких процеси тепло- та масообміну під час сушіння можуть бути інтенсифікованими. Реалізувати дані умови запропоновано у масообмінному модулі, який є моделлю реальних пристроїв. У разі використання гарячого повітря як теплоносія, цей пристрій названо функціональною місткістю (ФМ), а спосіб - сушіння змішаним теплопідводом (ЗТП). Доведено, що ФМ з сировиною треба розглядати як об'єкт сушіння, а кінетика та критичні особливості процесу залежать від зовнішніх та внутрішніх чинників здійснення процесу. Встановлено, що гідродинаміка обтікання масообмінного зазору ФМ є визначальним чинником процесу. На базі термодинамічної моделі процесу доведено, що ФМ має два стани, один з яких - хитливий з максимумом вільної енергії, а другий - стійкий з мінімумом вільної енергії. Наведена модель формулює принцип сушіння у ФМ: створення зовнішніх умов для переходу системи зі слабовідкритого до відкритого стану, а також внутрішніх умов для підтримки нерівноваги на відрізку часу, достатньому для повного здійснення процесу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА318788 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Дубковецький І. В. 
Оптимізація процесу висушування квасної комбінованої закваски на розпилювальній сушарці : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / І. В. Дубковецький; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2005. - 21 c. - укp.

Досліджено питання оптимізації процесу висушування квасної комбінованої закваски на розпилювальній сушарці з метою застосування порошку квасної комбінованої закваски для виробництва квасу. Фізичні характеристики заквасок дозволяють аналітично визначити діаметр крапель розпилення. За результатами експериментальних досліджень кінетики сушіння одиничної краплини квасної комбінованої закваски розроблено раціональні режими розпилювального сушіння, які перевірено на напівпромислових розпилювальних сушильних установках. Розроблено технологічний режим сушіння рідкої комбінованої закваски. Одержано математичні залежності, яких запропоновано для розрахунків якісних характеристик квасної комбінованої закваски (зброджувальної здатності, терміну зберігання порошку та вологості закваски).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л877.1-3 + Л814.435

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339274 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Вересоцький Ю. І. 
Удосконалення розпилювального способу сушіння молочної сироватки : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Ю. І. Вересоцький; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 2001. - 18 c. - укp.

Розглянуто питання удосконалення розпилювального способу сушіння молочної сироватки з метою розвитку теорії та практики тепло- та масообмінних процесів під час виробництва сухих молочних продуктів, зменшення матеріальних витрат та енергетичних ресурсів і поліпшення якості готової продукції. На підставі проведених теоретичних та експериментальних досліджень науково обгрунтовано удосконалення розпилювального способу сушіння молочної сироватки шляхом застосування комбінованого способу розпилення продукту та використання на етапі рівноважного випаровування вологи з матеріалу теплоносія з підвищеною температурою. Досліджено кінетичні та температурно-вологістні характеристики процесу сушіння одиничних краплин сироватки з кисломолочного сиру, які визначають особливості його протікання. Визначено шляхи інтенсифікації процесу розпилювального сушіння сироватки з кисломолочного сиру та інших рідких харчових продуктів, запропоновано нові конструкції комбінованих конусних розпилювачів і розпилювальної сушильної установки та розроблено методики їх розрахунку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.2 + Л814.435

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА316343 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського