Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (11)
Пошуковий запит: (<.>U=Л625.88$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

      
Категорія:    
1.

Коваленко Н. О. 
Розробка технології карамельних барвників із підсирної сироватки для виробництва молочних продуктів : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 / Н. О. Коваленко; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2007. - 18 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88 + Л959.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА353371 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Коваленко Н. О. 
Розробка технології карамельного барвника із підсирної сироватки для виробництва молочних продуктів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Н. О. Коваленко; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2010. - 19 c. - укp.

Встановлено, що наноретентат у порівнянні з продуктами мембранної обробки підсирної сироватки за ступенем очистки від білків, жирів і золи, а також за показником доброякісності є найбільш придатною сировиною для виробництва карамельних барвників. Обгрунтовано раціональні технологічні параметри процесу карамелізації наноретентату. Досліджено фізико-хімічні, органолептичні та мікробіологічні показники готового карамельного барвника в процесі зберігання та на підставі одержаних даних рекомендовано умови та термін зберігання такого продукту. Розроблено технологію виробництва карамельного барвників із підсирної сироватки. Визначено дозування карамельного барвника у морозиво "Крем-брюле" та йогурт, встановлено умови зберігання молочних продуктів з карамельним барвником на основі підсирної сироватки. Розроблено проект нормативної документації на виробництво карамельного барвника із підсирної сироватки та розраховано економічні показники.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88-3 + Л959.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА374200 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Котов А. Г. 
Разработка методологии выбора метода анализа для идентификации пищевых красителей / А. Г. Котов, Д. А. Леонтьев, Д. Д. Леонтьев, А. И. Гризодуб // Фармаком. - 2011. - № 4. - С. 48-59. - Библиогр.: 15 назв. - рус.

Изучена возможность идентификации некоторых пищевых красителей методами УФ-спектрофотометрии, ТСХ, ВЭЖХ и специфическими качественными реакциями. Показана перспективность дифференциального подхода к выбору метода в зависимости от качественного и количественного состава смеси красителей при разработке методик контроля качества. Предложен алгоритм выбора методов анализа для идентификации красителей различной природы.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88-1 с344

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Комач Л. Д. 
Современные эколого-экономические тенденции развития производства пищевых красителей в Украине / Л. Д. Комач, В. Т. Копылов, М. П. Минаева, Е. В. Попов, В. Е. Попов // Экология и пром-сть. - 2007. - № 1. - С. 44-47. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Рассмотрены и экономически обоснованы проблемы производства натуральных пищевых красителей, обеспеченных местными сырьевыми ресурсами на уже существующих производственных площадях. Предложена технологическая схема производства пищевого красителя, которая представляет собой единый экономический комплекс. Доступность сырья, высокая рентабельность и наличие рынков сбыта готовой продукции определяют разрабатываемое производство как экономически выгодное.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25086 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Шейко Т. В. 
Удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Т. В. Шейко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2012. - 23 c. - укp.

Розкрито питання удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка від небажаних домішок природними адсорбентами. Підібрано ефективний адсорбент - шунгіт. Визначено раціональні параметри його використання для очищення соку столового буряка від пектинових речовин, нітрат-іонів, іонів важких металів, шкідливих мікроорганізмів. Одержано кінетичні залежності та розраховані фізичні константи адсорбованих домішок з соку столового буряка шунгітом, які можуть бути використані за проектування адсорберів. Досліджено залежність коефіцієнтів зовнішньої та внутрішньої дифузії від температури за адсорбції пектинових речовин шунгітом. Підібрано оптимальні параметри регенерації шунгіта перегрітою водяною парою та встановлено її кратність. Розроблено математичну модель розрахунку тривалості процесу адсорбції до настання фазової рівноваги під час поглинання пектинових речовин з соку столового буряка шунгітом, встановлено її адекватність і підібрано програму її розв'язку. Удосконалено апаратурно-технологічні схеми виробництва соку столового буряка та харчового барвника з нього, обгрунтовано їх економічну ефективність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА389649 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Леонтьев Д. Д. 
Разработка методики идентификации пищевых красителей Е104, Е110, Е129, Е133, Е171 в оболочках капсул / Д. Д. Леонтьев, А. Г. Котов, Д. А. Леонтьев // Фармаком. - 2016. - № 3. - С. 15-22. - Библиогр.: 12 назв. - рус.

Показана целесообразность оптимизации разработки методик с целью одновременной идентификации максимального набора пищевых красителей, входящих в состав конкретного лекарственного средства. Для оболочек твердых капсул "soceco" size 0 yellow/brown opaque разработаны методики идентификации пищевых красителей Е104, Е110, Е129, Е133 и Е171, основанные на комбинации применения цветной реакции, абсорбционной спектрофотометрии в УФ- и видимой областях и высокоэффективной жидкостной хроматографии. Данные методики позволяют устранить мешающее влияние матрицы образца и оптимизированы для максимально удобного определения указанного набора красителей в данных капсулах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Чеботарев А. Н. 
Особенности сорбционного извлечения некоторых пищевых красителей силикагелем, модифицированным хлоридом цетилпиридиния / А. Н. Чеботарев, Е. В. Бевзюк, Е. М. Рахлицкая, Д. В. Снигур // Укр. хим. журн.. - 2018. - 84, № 7/8. - С. 60-67. - Библиогр.: 28 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г583.23 + Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21854 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
8.

Zhukovetska O. 
Adsorption of quinoline yellow from aqueous solution by silica gel modified with cetylpyridinium chloride = Адсорбція хінолінового жовтого з водних розчинів силікагелем, модифікованим хлоридом цетилпіридинію / O. Zhukovetska, O. Guzenko, I. Ignatenko, K. Snihur, O. Chebotarev, D. Snigur // Пр. Одес. політехн. ун-ту. - 2021. - Вип. 2. - С. 46-51. - Бібліогр.: 16 назв. - англ.

Для ефективного концентрування аніонного харчового барвника хінолінового жовтого з розведених водних розчинів запропоновано адсорбент на основі силікагелю L 5/40, модифікованого цетилпіридиній хлоридом. Наявність катіонів цетилпіридинію на поверхні силікагелю підтверджено методом інфрачервоної спектроскопії дифузного відбиття з Фур'є перетворенням. Досліджено та оптимізовано умови адсорбції хінолінового жовтого з розведених водних розчинів запропонованим адсорбентом. Показано, що використання модифікованого силікагелю надає можливість ефективно (>> 95 %) вилучати хіноліновий жовтий із водних розчинів. За оптимальних умов адсорбції (рН 2, наважка сорбенту 0,2 г, час сорбції 15 хв) визначено адсорбційну ємність модифікованого адсорбенту. Показано, що у разі підвищення температури спостерігається зміна типу ізотерми з L-типу на H-тип. Показано, що ізотерми адсорбції добре описуються рівнянням Ленгмюра, а термодинамічні дослідження надають мождивість говорити, що адсорбція має самочинний характер. Досліджено десорбцію хінолінового жовтого з поверхні силікагелю, модифікованого цетилпіридиній хлоридом. Відзначено, що у разі використання розчинів сірчаної кислоти, гідроксиду натрію та дистильованої води десорбція не відбувається. Встановлено, що найефективнішим елюентом є 0,001 моль/л розчин додецилсульфату натрію в 0,1 моль/л гідроксиду амонію, а десорбція хінолінового жовтого відбувається за рахунок руйнування поверхневих іонних асоціатів аніонів барвника та закріплених на поверхні силікагелю катіонами цетилпіридинію. Отримані дані в подальшому можуть бути покладені в основу тест-системи для визначення хінолінового жовтого за відповідними кольориметричними шкалами або для твердофазної екстракції та сорбційно-спектроскопічного кількісного визначення хінолінового жовтого в деяких реальних зразках.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69121 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Бевзюк К. В. 
Стан у розчинах, сорбційне вилучення та вольтамперометричне визначення синтетичних харчових барвників : автореф. дис. ... канд. хім. наук : 02.00.02 / К. В. Бевзюк; Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет". - Ужгород, 2019. - 20 c. - укp.

Увагу присвячено вивченню стану у розчинах і адсорбції низки синтетичних харчових барвників аніонної природи та розробленню вольтамперометричного сенсору з покращеною адсорбційною спорідненістю для їх вольтамперометричного визначення. Методами кольорометрії, спектрофотометрії та потенціометрії визначено значення величин констант йонізації відповідних функціональних груп синтетичних харчових барвників: тартразину, жовтого "Сонячний захід", алюри червоного АС, понсо 4R, патентованого синього V і діамантового синього FCF, та оптимізовано умови їх адсорбційного вилучення силікагелем, імпрегнованим цетилпіридиній хлоридом. Запропоновано новий вольтамперометричний сенсор на основі вугільно-пастового електроду, модифікованого силікагелем з імпрегнованим цетилпіридиній хлоридом, з використанням якого розроблено й апробовано нові методики вольтамперометричного з квадратно-хвильовою розгорткою потенціалу визначення синтетичних харчових барвників.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА441501 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського