Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (17)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>U=Р415.160.23-51$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12

      
Категорія:    
1.

Харченко Н.  
Сучасні аспекти дієтотерапії хворих на цукровий діабет / Н. Харченко, С. Анохіна // Ліки України. - 2004. - № 11. - С. 32-35. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Зазначено, що хворий на цукровий діабет живе, маневруючи між діабетичною комою та гіпоглікемією, спричиненою застосуванням цукрознижувальних препаратів. Якщо інсулін і цукрознижувальні препарати є методом вибору, то дієта - основа лікування всіх без винятку хворих на цукровий діабет.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16999 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Христенко О. В. 
З турботою про хворих на цукровий діабет / О. В. Христенко, О. А. Білик, В. І. Дробот // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 1. - С. 63-64. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Узагальнено доцільність розроблення дієтичних хлібобулочних виробів; охарактеризовано рецептурні композиції білково-пшеничного та білково-висівкового хліба; досліджено технологічні параметри та якість готових виробів; встановлено доцільність застосування сухої пшеничної клейковини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Тронько М. Д. 
Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цукровий діабет: (огляд л-ри та власних дослідж.) / М. Д. Тронько, Я. Г. Бальон, О. В. Сімуров, О. В. Корпачева-Зінич, А. І. Українець, М. О. Полумбрик // Журн. Акад. мед. наук України. - 2008. - 14, № 3. - С. 470-483. - Бібліогр.: 50 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14793 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
4.

Анохіна С. В. 
Клініко-патогенетичне обгрунтування диференційованої дієтотерапії в лікуванні хворих на цукровий діабет 2-го типу, поєднаний з гіпертонічною хворобою : автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.02 / С. В. Анохіна; Луган. держ. мед. ун-т. - Луганськ, 2008. - 18 c. - укp.

Розроблено диференційовану дієту та вивчено її вплив на вміст ліпідів, глюкози крові, структурно-функціональний стан еритроциту у хворих на цукровий діабет (ЦД) II типу з супутньою гіпертонічною хворобою. Оцінено характер харчування хворих і встановлено, що комплаєнтність до дієти вища у хворих, раціон яких багатий повноцінними білками. Виявлено, що у хворих має місце постпрандіальна дисліпідемія, порушення структурно-функціонального стану еритроцитів. Установлено, що диференційована дієта, яка передбачає помірне зниження енергетичної цінності вживаних ними продуктів, підвищену квоту тваринного білка, фізіологічну кількість жиру, збагачення харчів вітамінами, мінералами, лецитином, омега-3 жирними кислотами сприяє зменшенню маси тіла змешенню харчової залежності, зниженню у крові вмісту загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької щільності, тригліцеридів, підвищенню концентрації холестерину ліпопротеїдів високої щільності, зменшенню рівня глюкози та глюкозильованого гемоглобіну, нормалізації структурно-функціонального стану еритроцитів, артеріального тиску.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51 + Р410.030-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА366520 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Шлапак И. П. 
Новые возможности парентерального питания у больных сахарным диабетом / И. П. Шлапак, С. М. Недашковский, О. А. Галушко // Медицина неотлож. состояний. - 2015. - № 5. - С. 42-47. - Библиогр.: 11 назв. - рус.

Среди большого количества пациентов, неотъемлемой частью лечения которых является адекватное клиническое питание, особого внимания требуют больные сахарным диабетом. Отображены общие принципы современного парентерального питания (ПП) и показано, что проведение качественного ПП позволяет лучше контролировать уровень сахара в крови и предупреждает возникновение осложнений, вызванных гипергликемией, у критических пациентов с сахарным диабетом или у пациентов со стрессовым повышением сахара в крови. Новые возможности в проведении ПП больным сахарным диабетом открывает комбинированное применение смеси аминокислот (Аминол) и препаратов с альтернативными источниками энергии (Глюксил).


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25344 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Орлик О. С. 
Правила харчування хворих на цукровий діабет у поєднанні з подагрою / О. С. Орлик // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2016. - № 3. - С. 133-135. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Наведено досвід роботи автора стосовно правил харчування пацієнтів із цукровим діабетом та подагрою. У разі поєднання подагри із цукровим діабетом 2-го типу в раціоні обмежується вживання м'яса та збільшується кількість молочних продуктів, обмеження вуглеводів відбувається тільки за рахунок простих. Наведено приклад меню на тиждень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51 + Р415.202.4-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25371 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Коустан Д. Р. 
Чи можуть дієтичні добавки запобігти гестаційному цукровому діабету? / Д. Р. Коустан // Слово о здоровье. - 2017. - № 5. - С. 18-19. - укp.

Чутливість до глюкози, характерна для гестаційного цукрового діабету (ЦД) на початку вагітності або під час виявлення перших її ознак, посилюється і посилюватиметься й надалі, якщо будуть широко застосовуватись нові критерії діагностики, рекомендовані Американською асоціацією діабету (American Diabetes Association). Гестаційний ЦД навіть на початкових стадіях діагностичного спектра може призводити до макросомії плоду, ожиріння новонароджених, прееклампсії та потенційної необхідності кесаревого розтину нсулінорезистентність є характерною ознакою людської вагітності. Вона може розвинутися для забезпечення плоду безперервним постачанням поживних речовин навіть під час голоду. У більшості випадків вагітність провокує збільшення рівня вивільнення інсуліну та підтримує еуглікемію, однак пацієнтки з гестаційним ЦД не в змозі вивільнити адекватну кількість інсуліну. Незважаючи на те що метформін, який є інсуліностимулюючим елементом, спочатку використовувався для запобігання гестаційному ЦД в нерандомізованих когортних дослідженнях, подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження (РКД) не продемонструвало його ефективності. Інозитол, присутній у багатьох продуктах харчування, є складовою частиною інозитолфосфогліканів та агентом дії інсуліну, а 2 з дев'яти його ізоформ, міо-інозитол та хіронозитол, використовувалися як інсуліностимулюючі речовини для лікування таких інсулінорезистентних станів як синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) у дозах від 200 мг/добу до 4 г/добу. Автори даного дослідження також продемонстрували у вищезгаданому РКД корисний ефект міо-інозитолу під час лікування метаболічного синдрому у жінок у період постменопаузи. Повідомлено про нижчий відсоток випадків гестаційного цукрового діабету (17 % проти 54 %) серед 46 пацієнток із СПКЯ, які завагітніли на фоні вживання 4 г міо-інозитолу на добу і продовжували даний режим прийому протягом всього періоду вагітності у порівнянні з 37 пацієнтками із діагнозом СПКЯ, які завагітніли на фоні вживання метформіну, прийом якого був зупинений після встановлення факту вагітності. Під час рандомізованого дослідження вони продемонстрували значне зниження резистентності до інсуліну у жінок з гестаційним ЦД, які приймали міо-інозитол та фолієву кислоту, аніж у контрольної групи пацієнток з гестаційним ЦД, які приймали виключно фолієву кислоту. Аналіз екзогенного застосування інозитолу надає змогу зробити висновок, що необхідно дотримуватися обережності у разі його використання під час вагітності. У цьому контексті можна послатись на 2 дослідження, які надають змогу припустити, що інозитол може стимулювати скорочення матки. Згадані дослідження показали, що окситоцин провокував утворення інозитолтрифосфату у міометральних клітинах. Це доводить те, що інозитолтрифосфат може діяти як другий агент для окситоцину, а також те, що він може стимулювати ізольовані скорочення окремих сегментів матки (випробування проводились на щурах). Інозитолтрифосфат утворюється in situ (за природних умов) і не є аналогом дієтичного міо-інозитолу. Плід сам виробляє більшу частину власного інозитолу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Браунс Ф. 
О роли низкоуглеводной высокожировой диеты в лечении и профилактике сахарного диабета и ожирения / Ф. Браунс, С. В. Яргин // Укр. мед. часоп.. - 2018. - № 4. - С. 19-21. - Библиогр.: 20 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51 + Р415.202.1-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15767 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Крисюк І. П. 
Інноваційні пропозиції для впровадження комплексних дієтичних добавок при цукровому діабеті та хелікобактеріозі шлунка / І. П. Крисюк, О. О. Гудкова, С. Г. Шандренко // Наука та інновації. - 2018. - № 5. - С. 37-42. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Захворювання на цукровий діабет та патології шлунково-кишкового тракту є одними з найбільш поширених захворювань сучасного суспільства. В Україні зростає кількість хворих на діабет, а захворювання шлунково-кишкового тракту, ініційовані Helicobacter pylori, мають стрімку динаміку зростання через побутовий характер розповсюдження бактерії. В Інституті біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України на основі результатів фундаментальних досліджень розроблено дієтичні добавки для профілактики та зменшення негативних наслідків цукрового діабету ("Комплексна дієтична добавка при гіперкарбонільному стані") та патології шлунково-кишкового тракту ("Комплексна дієтична добавка при хелікобактеріозі"). Мета роботи - оцінити ефективність застосування розроблених дієтичних добавок. Ефективність розроблених харчових добавок підтверджено дослідами in vivo. Cтупінь інфікованості H. рylori визначали методом неінвазивного прямого уреазного тесту за допомогою апарату "Гелікотестер". Показано високу ефективність розроблених комплексних добавок, оскільки при вживанні дієтичної добавки за цукрового діабету зменшувався вміст токсичних складових (зниження загальної кількості альдегідів, карбонільних груп протеїнів, постсинтетичних модифікацій протеїнів), що, відповідно, гальмує розвиток ускладнень цієї патології, а вживання дієтичної добавки при хелікобактеріозі призводить до зниження рівня інфікованості шлунка бактерією Helicobacter pylori, що сприяє профілактиці низки захворювань шлунково-кишкового тракту. Висновки: розроблені дієтичні добавки містять дешеві та стійкі до зберігання компоненти, дозволяють ефективно зменшити вміст токсичних складових за цукрового діабету та прояви окремих захворювань шлунково-кишкового тракту, покращити функціонування організму, підтримати його працездатність і загальний стан здоров'я. Автори шукають зацікавлених осіб для співпраці з питань впровадження у виробництво розроблених дієтичних добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51 + Р413.204.6-51 + Р123.08

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Власенко І. 
Виробництво продуктів спеціального призначення для хворих на цукровий діабет / І. Власенко, В. Власенко // Товари і ринки. Сер. Техн. науки. - 2018. - № 4. - С. 47-56. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Розглянуто стан та тенденції розвитку вітчизняного виробництва спеціальних продуктів харчування для хворих на цукровий діабет. Проаналізовано основні функціональні складові цих продуктів та їхній вплив на організм людини. Окреслено заходи, необхідні для покращення забезпеченості продуктами спеціального призначення хворих на цукровий діабет.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51 + Л996.5 + Л844

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Максимов В. А. 
750 лучших блюд для снижения уровня сахара / В. А. Максимов. - Харьков : Виват, 2018. - 221, [1] c. - (Серия "Полезная книга"). - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 + Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА819163 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Dikha Ayu Kurnia 
Understanding food selection and dieting patterns: type 2 diabetes mellitus patients and their families = Вибір дієти та харчових звичок для хворих на цукровий діабет 2-го типу та членів їх родин / Dikha Ayu Kurnia, Yulia Yulia // Міжнар. ендокринол. журн. - 2021. - 17, № 6. - С. 456-458. - Бібліогр.: 9 назв. - англ.

The prevalence of type 2 diabetes mellitus (T2DM) is increasing from year to year, especially in Indonesia. The risk of T2DM starts at the dinner table in the family. Meal planning plays an important role in reducing the potential complications associated with poor glycemic, lipid and blood pressure control. Focusing on reducing sugar, fat and sodium intake and incorporating culture-appropriate foods will improve adherence. However, T2DM patients develop conflicting eating disorders in which there is a gap between nutrition and self-fulfillment regarding eating control. The purpose of this research is to explore the understanding of the diabetes patient and their family in determining the selection of food and eating pattern during the disease. This study explores the understanding of T2DM patients and their families in the Depok and Jakarta. The purposive sampling method used 14 participants and 7 family members. The data obtained from participant observation and in-depth interviews then analyzed using thematic analysis. Using a descriptive phenomenological method with a semi structured in-depth interview. The interviews were conducted face to face from October 2017 - July 2018 and were analyzed by thematic analysis Collaiziis method. This study found 4 important themes: food is believed to affect high blood sugar; changes in diet after diabetes; the main concern of the family is to keep eating but not make it a burden; and the challenge faced by participants and their families is the lack of information. This study recommends continuing education and partnerships from nurses about the importance of the relationship between diet and blood glucose levels. Conclusions: people are inclined to rely on simple strategies that limit search when making food choices. The ability of patients and families regarding food ingredients to maintain blood sugar stability is the concern of nurses in providing nutritional education. Food labels can (and to some extent do) provide a wide variety of desirable information, ranging from food content to production details, the foodis carbon footprint, and its origins.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25371 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського