Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Книжкові видання та компакт-диски (25)
Пошуковий запит: (<.>U=Р351 я7$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 14
Представлено документи з 1 до 14

      
Категорія:    
1.

Кручаниця М. І. 
Основи оздоровчого харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / М. І. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик; Ужгород. нац. ун-т. Ф-т фіз. виховання і спорту. - Ужгород : Вид-во В.Падяка, 2004. - 215 c. - Бібліогр.: с. 212-213. - укp.

Розглянуто історію розвитку харчування, а також анатомо-фізіологічні особливості травлення. Наведено основні складові компоненти їжі та характеристику поширених продуктів харчування, розкрито їх роль у формуванні здоров'я людини. Описано ознаки хвороб, що передаються аліментарним шляхом, а також методи профілактики та невідкладної допомоги у разі харчових отруєнь. Проаналізовано вплив харчових домішок, смакових речовин, алкоголю на здоров'я людини.

Рассмотрены история развития питания, а также анатомо-физиологические особенности пищеварения. Приведены основные составляющие еды, а также характеристика наиболее распространенных продуктов питания, освещена их роль в формировании здоровья человека. Описаны методы профилактики и неотложной помощи при пищевых отравлениях. Проанализировано влияние пищевых добавок, вкусовых веществ, алкоголя на здоровье человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73 + Ч510.811 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661461 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Дуденко Н. В. 
Основи фізіології та гігієни харчування : підручник / Н. В. Дуденко, Л. Ф. Павлоцька, В. С. Артеменко, М. П. Головко, В. О. Коваленко, В. В. Євлаш, В. Г. Горбань. - Суми : Унів. кн., 2009. - 558 c. - Бібліогр.: с. 555-557. - укp.

Розглянуто будову та функції системи травлення, розкрито роль основних харчових речовин у забезпеченні процесів життєдіяльності. Наведено нові норми споживання, обгрунтовано особливості потреб у нутрієнтах та енергії різних верств населення. Охарактеризовано особливості харчування різних вікових і професійних груп населення та людей, що потребують дієтичного харчування. Наведено дані про гігієну та безпеку харчування, а також гігієнічну характеристику основних груп харчових продуктів та їх виготовлення.

Рассмотрены строение и функции системы пищеварения, раскрыта роль основных пищевых веществ в обеспечении процессов жизнедеятельности. Приведены новые нормы потребления, обоснованы особенности нужд в нутриентах и энергии разных слоев населения. Охарактеризованы особенности питания разных возрастных и профессиональных групп населения и людей, нуждающихся в диетическом питании. Приведены данные относительно гигиены и безопасности питания, а также гигиеническая характеристика основных групп пищевых продуктов и их изготовления.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73-1 + Р351 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА713939 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Харченко Н. В. 
Дієтологія : підручник / Н. В. Харченко, О. Я. Бабак, Н. Б. Губергриц, Н. Д. Опанасюк, І. Я. Лопух; ред.: Н. В. Харченко, Г. А. Анохіна. - К. : Меридіан, 2012. - 527 c. - Бібліогр.: с. 517-526. - укp.

Висвітлено історико-еволюційні етапи харчування людини. Показано роль білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і води в харчуванні. Увагу приділено раціональному харчуванню дітей і підлітків, людей похилого віку, вагітних і матерів, що годують груддю. Розкрито сучасні принципи клінічної дієтології у поєднанні з викладенням клінічних особливостей перебігу захворювань. Увагу приділено дієтичному харчуванню у разі гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, захворювань тонкої та товстої кишки, печінки біліарної системи та підшлункової залози, серцево-судинної системи. Розглянуто особливості дієтичного харчування у разі інфекційних захворювань, хвороб органів дихання, харчовій непереносимості й алергії, захворювань нирок і сечовиводних шляхів, опорно-рухового апарату, обміну речовин та ендокринної системи, нервової системи, онкологічних захворювань і хвороб крові. Описано дієтичне харчування у разі захворювань шкіри, а також під час лікування травм, опіків, у перед- і післяопераційний період. Показано, що найбільше значення за глобальною поширеністю, впливом на здоров'я та тривалість життя є білково-енергетична та білкова недостатність, залізодефіцитні анемії, ендемічний зоб, авітамінози, особливо рахіт і ксерофтальмія, ожиріння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я7 + Р123.0 я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС52665 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Карпенко П. О. 
Основи раціонального і лікувального харчування : навч. посіб. / П. О. Карпенко, С. М. Пересічна, І. М. Грищенко, Н. О. Мельничук; ред.: П. О. Карпенко; Київ. нац. торгов.-екон. ун-т. - К., 2011. - 504 c. - Бібліогр.: с. 502-503. - укp.

Розглянуто теорії харчування, традиційні та нетрадиційні його види. Висвітлено загальні підходи до організації та технології раціонального та лікувального харчування відповідно до сучасних досягнень нутриціології, особливості технології приготування страв у лікувальному харчуванні. Надано характеристики головних нутрієнтів раціону харчування людини, розкрито харчову та біологічну цінність основних продуктів харчування. Наведено класифікації фруктів, ягід та овочів, що широко використовуються у харчуванні здорової та хворої людини, лікувально-столових мінеральних вод і методику застосування мінеральних вод України в комплексному лікуванні хворих. Розглянуто сучасні принципи лікувального харчування та застосування різних дієт за найбільш поширених захворювань, методики дієтотерапії та характеристики дієт, наведено зразки одноденних меню лікувального харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я73 + Л996.5 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА748415 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Деркач Т. М. 
Сучасні наукові напрями у харчуванні : навч. посіб. / Т. М. Деркач, Н. В. Кондратюк; Дніпропетр. нац. ун-т ім. О.Гончара. - Д., 2009. - 212 c. - Бібліогр.: с. 204-206. - укp.

Розглянуто хімічні, біохімічні та фізико-хімічнні засади наукових теорій харчування. Сучасні концепції альтернативного харчування проаналізовано у порівнянні з положеннями теорій раціонального й адекватного харчування. Увагу приділено вегетаріанському та роздільному харчуванню, сиро- та сухоїдінню, лікувальному голодуванню, науково-практичним аспектам оздоровчого та профілактичного харчування. Розкрито особливості факторної розробки асортименту оздоровчих продуктів.

Рассмотрены химические, биохимические и физико-химические основы научных теорий питаний. Современные концепции альтернативного питания проанализированы в сравнении с положениями теорий рационального и адекватного питания. Уделено внимание вегетарианскому и оздоровительному питанию, сыро- и сухоедению, лечебному голоданию, научно-практическим аспектам оздоровительного и профилактического питания. Раскрыты особенности факторной разработки ассортимента оздоровительных продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА720648 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Міхеєнко О. І. 
Основи раціонального та оздоровчого харчування : навч. посіб. для студ. ВНЗ / О. І. Міхеєнко. - Суми : Універ. кн., 2013. - 183 c. - Бібліогр.: с. 178-181 - укp.

Розглянуто харчування як засіб оздоровлення. Викладено анатомо-фізіологічні аспекти функціонування травної системи. Досліджено особливості рафінованих продуктів харчування й їх дію. Висвітлено основні правила оздоровчого харчування. Розглянуто правила поєднання харчових продуктів за Г. Шелтоном. Розкрито питання неправильного та правильного поєднання продуктів харчування. Наведено причини, що зумовлюють необхідність очищення організму. Увагу приділено проблемі антиоксидантного захисту організму.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА771650 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Черевко О. І. 
Управління якістю кулінарної продукції лікувального та дієтичного харчування : навч. посіб. для студентів ВНЗ / О. І. Черевко, Л. М. Крайнюк, Л. О. Касілова, Ж. А. Крутовий, Л. А. Скуріхіна; ред.: Л. О. Касілова. - Суми : Унів. кн., 2014. - 278 c. - Бібліогр.: с. 202-203 - укp. - рус.

Розглянуто системний підхід до формування якості та безпеки кулінарної продукції дієтичного харчування. Висвітлено загальні поняття про дієтичне, лікувальне та лікувально-профілактичне харчування. Подано характеристику лікувальних дієт. Викладено санітарно-гігієнічні вимоги до технологічних процесів та санітарно-гігієнічний контроль виробництва дієтичної продукції. Увагу приділено технологічному забезпеченню виконання сучасних вимог до виробнитцва кулінарної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73 + Р351 я73 + Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА788571 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Андріюк Л. 
Вибрані питання нутріціології : навч. посіб. / Л. Андріюк, О. Зав'ялова, С. Федяєва, В. Яцюк, С. Ломейко, Є. Глебова; Львів. нац. мед. ун-т ім. Данила Галицького. - Львів : Коло, 2015. - 118 c. - Бібліогр.: с. 116 - укp.

Розкрито основи нутріціології, як науки, асиміляції їжі, харчових речовин, їх вплив на організм людини. Розглянуто порушення зазначених процесів під впливом несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів навколишнього середовища, захворювань тощо. Викладено методи діагностики і лікування порушень харчування за різних захворювань, травм, критичнів станів тощо.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я73 + Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО34070 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Теоретичні та практичні аспекти нутриціології : навч. посіб. / Л. В. Андріюк, Т. П. Гарник, В. М. Яцюк, С. І. Федяєва; Львів. нац. мед. ун-т ім. Д. Галицького. - Львів : Посвіт, 2016. - 126 c. - Бібліогр.: с. 123-126 - укp.

Розкрито основи застосування мінеральних вод в нутриціології. Викладено загальні аспекти поєднаного впливу фітотерапії та лікувального харчування на організм пацієнта. Розглянуто принципи дієтотерапії в лікувальному процесі певних захворювань органів і систем та розвантажувально-дієтичної терапії зокрема. Описано методи діагностики й основи дієтичного харчування у разі хвороб серцево-судинної системи, порушень обміну речовин тощо.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я73 + Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО34666 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Роль харчування у профілактиці та лікуванні захворювань людини : навч. посіб. / Л. В. Андріюк, В. М. Яцюк, С. І. Федяєва, С. М. Ломейко; Львів. нац. мед. ун-т ім. Данила Галицького. - Львів : Посвіт, 2017. - 124 c. - Бібліогр.: с. 120-121 - укp.

Висвітлено загальні аспекти лікувального харчування за несприятливої дії факторів зовнішнього середовища на організм людини. Розкрито особливості харчування вагітних, породіль і годуючих матерів, осіб похилого та старечого віку. Викладено принципи дієтотерапії в спортивному харчуванні. Увагу приділено впливу релігії на харчування, а також міфам і поширеним помилкам в лікувальному харчуванні. Описано методи діагностики й основи дієтичного харчування у разі захворювань легеневої системи та підшлункової залози.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я7 + Р123 я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО35200 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Подригало Л. В. 
Нутрициология : учеб. пособие / Л. В. Подригало, Г. Н. Даниленко, Ж. В. Сотникова-Мелешкина, Н. Н. Филатова, Е. Г. Авдиевская; Харьков. нац. ун-т им. В. Н. Каразина. - Харьков : ХНУ им. В.Н. Каразина, 2015. - 299 c. - Библиогр.: с. 298-299 - рус.

Изложены нутрициологические основы рационального питания. Рассмотрены причины и профилактика полинутриентных дефицитов. Дана нутрициологическая и диетологическая характеристика основных продуктов питания. Обоснованы причины возникновения алиментарных и метаболических нарушений при различных заболеваниях (пропедевтика диетологии). Уделено внимание алиментарной профилактике дисметаболических нарушений различных физиологических групп и категорий населения. Приведена информация о пищевых продуктах специального назначения, биологически активных и пищевых добавках, генетически модифицированных пищевых продуктах, а также о напитках и их значении в питании здорового и больного человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА795643 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Нутрициология : учеб. пособие / Л. В. Подригало, Г. Н. Даниленко, Ж. В. Сотникова-Мелешкина, Н. М. Филатова, Е. Г. Авдиевская; Харьков. нац. ун-т им. В. Н. Каразина. - 2-е изд., испр. и доп. - Харьков : ХНУ им. В. Н. Каразина, 2017. - 354 c. - Бібліогр.: с. 353-354 - рус.

Освещено изучение основных вопросов нутрициологии - науки о питании здорового и больного человека, которая обосновывает широкие возможности для формирования у будущих врачей основ врачебного мышления, приобретение специальных умений по выявлению причин развития и признаков полинутриентных дефицитов, профилактики алиментарных и алиментарно-обусловленных заболеваний. В издании учтены рекомендации Европейских и международных сообществ диетологов и нутрициологов. Изложены нутридиологические основы рационального питания и причины развития полинутриентных дефицитов. Наведена нутрициологическая и диетологическая характеристика основных продуктов питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА837881 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Нутритивний статус пацієнтів в загальнолікарськиій практиці : навч.-метод. посіб. Ч. 1. Загальні питання / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського / за ред. проф. Л. С. Бабінець ; Тернопіл. нац. мед. ун-т ім. І. Я. Горбачевського. - Тернопіль, 2021. - 497 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp.

Представлено навчально-методичний посібник, який присвячено актуальним питанням оцінки і корекції нутритивного статусу людини у сімейній (амбулаторній) медицині, який містить актуальну, сучасну інформацію щодо лікувальних, профілактичних і реабілітаційних можливостей у веденні пацієнтів з найбільш поширеними нозологіями зтрофологічними порушеннями у загальнолікарській практиці. Зазначено, що матеріали навчально-методичного посібника будуть цінними для навчання і клінічної практики широкого кола фахівців- практиків у галузі медицини - лікарів загальної практики-сімейних лікарів, терапевтів, гастроентерологів, ендокринологів, фізіотерапевтів, реабілітологів, спеціалістів фізичної реабілітаційної медицини, а також для науковців у цих галузях, для лікарів-інтернів і студентів старших курсів медичних вузів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: В359500/1 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Нутритивний статус пацієнтів в загальнолікарськиій практиці : навч.-метод. посіб. Ч. 2. Спеціалізовані аспекти / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського / за ред. проф. Л. С. Бабінець ; Тернопіл. нац. мед. ун-т ім. І. Я. Горбачевського. - Тернопіль, 2021. - 447 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp.

Представлено навчально-методичний посібник, який присвячено актуальним питанням оцінки і корекції нутритивного статусу людини у сімейній (амбулаторній) медицині, який містить актуальну і сучасну інформацію щодо лікувальних, профілактичних і реабілітаційних можливостей у веденні пацієнтів з найбільш поширеними нозологіями з трофологічними порушеннями у загальнолікарській практиці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я73 + Р41-51 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: В359500/2 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського