Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>K=БОГЕМІЯ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Маренич М. М. 
Особливості формування урожайності пшениці озимої в органічних посівах в умовах недостатнього зволоження / М. М. Маренич, Р. У. Дяжук, О. О. Іванюта, Н. Л. Мерезен // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2021. - № 4. - С. 126-132. - Бібліогр.: 29 назв. - укp.

Аналіз наукових публікацій показує, що підбір сортів та попередників для технологій вирощування пшениці є одними з головних і ефективних способів управління урожайністю пшениці в умовах органічного виробництва і дає змогу збільшити урожайність на 7,5 - 26 %. Основними методами підвищення врожайності пшениці в науковій періодиці називають підбір сортів для вирощування та розробку оптимальних сівозмін. Цей аспект є особливо важливим також у поліпшенні родючості грунту, хоча, досить часто, й не забезпечує агроценози достатньою кількістю найважливішого для рослин елементу живлення - азоту. Коефіцієнт варіації для звичайних посівів і в середньому по регіону становив 20,4 %. Урожайність в органічних посівах варіювала значно ширше - коефіцієнт варіації склав 34,2 %. Така різниця свідчить про значну більшу залежність органічних агроценозів від умов років вирощування порівняно з звичайними або інтенсивними. Слід відмітити також, що між показниками урожайності існує сильна пряма кореляція - r = 0,84, що говорить про можливість розробки ефективних агроприйомів для стабілізації виробництва органічного зерна. Отримані результати аналізу врожайності пшениці в виробничих органічних посівах показують, що варіабельність урожайності значно перевищує цей параметр у посівах, які вирощуються за інтенсивними технологіями. Це говорить про складнощі в процесах управління продуктивністю органічних агроценозів. Основними факторами стабільності врожаїв є науково-обгрунтований добір сортів для вирощування і правильне чергування у сівозміні. Частка впливу сорту в органічних агроценозах досягає 88,2 %, а попередника - до 97 % залежно від умов року. Аналіз багатофакторного комплексу, в який як фактор було включено рік вирощування показує, що агроекологічні умови можуть становити в сукупності майже 80 % варіабельності врожайності. Найкращими попередниками для умов недостатнього зволоження є горох, сочевиця та баштанні культури. Найменшу врожайність отримали після еспарцету та соняшнику. Частка взаємодії факторів становить 2,3 - 6,6 % і є статистично достовірною. Найвищий рівень урожайності в різні роки продемонстрували сорти Сотниця, Богемія, Антара та Епоха одеська. У 2021 р. вирощувалися сорти пшениці Сагайдак, Відрада та Сотниця, як і розміщувалися після гороху, сочевиці та баштанних культур. Дисперсійний аналіз не виявив істотного впливу попередника і сортових властивостей через їх фактичну рівноцінність, що виникла ситуативно в умовах окремо взятого року. Урожайність знаходилася в межах 3,09 - 3,41 т/га. Частка взаємодії факторів становить 2,3 - 6,6 % і є статистично достовірною.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.103-273.2 + П212.103-47

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського