Ключові слова: харчування спортсменів
Доброго дня! Сподіваємось, наступні джерела стануть Вам у нагоді. Також рекомендуємо здійснити самостійний пошук у базі "Наукова періодика України" та реферативній базі даних (див. посилання).
Видання є в НБУВ: ВС38197 Вілмор Д. Х. Фізіологія спорту : Підруч. / Д. Х. Вілмор, Д. Л. Костілл. - Київ : Олімп. л-ра, 2003. - 655 c. (Описано реакції організму на рухову активність. Висвітленно роль нервової, ендокринної, серцево-судинної та дихальної систем у регуляції процесів обміну речовин. Розкрито вплив чинників навколишнього середовища на рухову активність
спортсменів, визначено шляхи оптимізації їх м'язової діяльності. Проаналізовано вплив різних обсягів тренувальних занять та харчування на рухову активність, зміни рівня м'язової діяльності, зумовлені процесом старіння, та способи підтримання адекватного рівня фізичної підготовки за допомогою рухової активності.),
ВС39375 Плахтій П. Д. Основи гігієни фізичного виховання : Навч. посіб. / П. Д. Плахтій; Кам'янець-Поділ. держ. ун-т. - Кам'янець-Поділ. : Медобори, 2003. - 239 c. (Розглянуто закономірності впливу чинників та умов навколишнього середовища на організм людини. Запропоновано гігієнічні нормативи та рекомендації щодо умов виховання, фізичного навантаження, організації раціонального харчування, режиму навчальної і трудової діяльності, профілактики порушень психічного і фізичного здоров'я.),
ВА731484 Власенко Т. В. Основи харчування. Теорія та практика застосування / Т. В. Власенко, Г. П. Грибан, Н. Г. Грибан, А. П. Денисовець, Д. О. Дзензелюк. - Житомир : Рута, 2010. - 881 c. (Висвітлено теоретичні та практичні аспекти харчування студентської молоді за різних умов життєдіяльності, зокрема під час активних занять фізичною культурою та спортом. Розкрито питання екотрофології. Увагу приділено харчовій і біологічній цінності продуктів, проблемам їх збалансованості у харчовому раціоні студентів. Наведено інформацію про основні концепції та теорії харчування, хімічну будову організму людини, види обміну речовин, процеси травлення, техно- та біогенні забруднення харчових продуктів, принципи використання харчових добавок, продукти харчування з генетично модифікованих джерел, штрихове кодування продовольчих товарів. Охарактеризовано технологію приготування страв для спортивного харчування.),
Ж24615 Путро Л. Особенности питания пловцов / Л. Путро, И. Земцова, В. Смульский // Наука в олимп. спорте. - 2001. - № 1. - С. 122-131. (Викладено сучасні уявлення щодо організації харчування в системі підготовки плавців з урахуванням їх енерговитрат, періоду річного тренування, вікових та статевих особливостей. Наведено рекомендації з організації харчування за умов тренувальної та змагальної діяльності.),
Ж16967 Путро Л. Особливості харчування
спортсменів - представників зимових видів спорту / Л. Путро, І. Земцова // Теорія і методика фіз. виховання і спорту. - 2003. - № 1. - С. 88-94. (Розглянуто сучасні подання щодо особливостей організації харчування
спортсменів - представників зимових видів спорту. Наведено рекомендації з організації харчування під час змагань, на дистанції, а також у відновному періоді. Запропоновано раціони харчування залежно від графіка змагань і комплекс способів відновлення.),
Ж24808 Путро Л. Специфика питания
спортсменов-легкоатлетов [Електронний ресурс] / Л. Путро, И. Земцова // Спорт. медицина. - 2004. - № 1-2. - С. 127-133. (Розглянуто основні питання організації раціонального та збалансованого харчування
спортсменів-легкоатлетів. Зроблено оцінку якісної і кількісної повноцінності фактичних раціонів.),
Ж69411 Шарий В. П. Організація харчування в спортивних гірських і пішохідних походах вищих категорій складності / В. П. Шарий, В. І. Пеньковець, В. М. Олійник // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2004. - № 6. - С. 70-82. (На підставі аналізу літературних публікацій з питань компенсації енергетичних витрат організму та з використаннями власного досвіду організації харчування туристів у складних походах запропоновано раціони харчування та методику їх складання для пішохідних і гірських походів вищих категорій складності.),
Ж24808 Путро Л. М. Особенности питания
спортсменов-гребцов высокой квалификации / Л. М. Путро // Спорт. медицина. - 2006. - № 1. - С. 116-121. (Викладено сучасні уявлення про організацію раціонального харчування висококваліфікованих
спортсменів-веслувальників. Наведено аналіз кількісної та якісної повноцінності фактичних раціонів харчування
спортсменів. Розроблено комплексну схему корекції харчування
спортсменів-веслувальників на різних етапах спортивної підготовки. Подано рекомендації з організації харчування за умов тренувальної та змагальної діяльності.),
Ж694111 Булашев А. Я. Специфика организации питания в лыжных и пешеходных сложных туристских походах / А. Я. Булашев, Л. И. Каплина, Ю. Л. Шальков // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2007. - № 6. - С. 39-43. (озкрито специфічні особливості організації харчування на складних лижних та пішохідних маршрутах. Для зменшення вагових навантажень на маршруті рекомендовано більш широко використовувати сублімовані продукти, з метою відновлення енергозатрат на особливо складних ділянках - висококалорійні живильні суміші. У спортивних походах не рекомендовано використовувати раціон харчування нижче 500 г сухого продукту на добу.),
Ж24808 Цыганенко О. И. Методические подходы к оценке пищевого статуса
спортсменов [Електронний ресурс] / О. И. Цыганенко, Н. А. Склярова // Спорт. медицина . - 2007. - № 2. - С. 108-110. (Запропоновано схему оцінки харчового статусу
спортсменів. Схема включає вивчення фактичного харчування
спортсменів, дослідження забезпечення організму
спортсменів найважливішими харчовими речовинами, визначення ступеня розвитку м'язової та жирової систем, вивчення рівня захворюваності
спортсменів, насамперед пов'язаних з системою травлення, проведення лабораторних досліджень.),
Ж71868 Валецька Р. О. Раціональне збалансоване харчування
спортсменів / Р. О. Валецька // Фіз. виховання, спорт і культура здоров'я у сучас. сусп-ві. - 2013. - № 2. - С. 98-101. (Питання організації раціонального збалансованого харчування
спортсменів залишається в центрі уваги спортивних фахівців. Організація раціонального харчування залежить від віку
спортсмена, спортивної спеціалізації, статі
спортсмена, інтенсивності та тривалості тренувань і змагань, клімато-географічних умов. Із позиції сучасної науки висвітлено роль харчових речовин у харчуванні. На підставі літературних даних і власних досліджень надано рекомендації щодо раціонального збалансованого харчування
спортсменів та необхідності дотримуватися таких принципів: енергетична цінність раціону повинна відповідати енергетичним витратам організму; хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах; різноманітність уживаних продуктів; оптимальний режим харчування, тобто слід брати до уваги вид спорту, стать
спортсмена, інтенсивність і тривалість часу тренувань та змагань; клімато-географічні умови; спортивної спеціалізації.)
Наукова періодика України,
Реферативна база даних "Україніка наукова"