Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (26)Книжкові видання та компакт-диски (22)
Пошуковий запит: (<.>U=Л88-3$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
1.

Осипова Л.А. 
Науково-практичне обгрунтування і розробка технології консервованих функціональних напоїв: автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.13 / Л.А. Осипова ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2007. — 35 с. — укp.

Обгрунтовано комплексне рішення проблеми підвищення біологічної цінності різноманітного асортименту напоїв та переведення їх у категорію функціональних шляхом збагачення продуктами ефективної переробки пряно-ароматичної, плодової й овочевої рослинної сировини, виноградних виноматеріалів. Науково обрунтовано можливість інтенсифікації процесу екстрагування та збереження в незмінному стані біологічно активних речовин пряно-ароматичної рослинної сировини, одержання збагачуючих напоїв екстрактів із прогнозованим вмістом фенольних антиоксидантів. Розроблено технологію кріофракціонування столових сухих виноградних виноматеріалів на низько- та високоалкогольні фракції, які використовують для виробництва виноградних і виноградно-овочевих слабоалкогольних напоїв. Вивчено закономірність термоінактивації мікроорганізмів, які викликають специфічне псування газових напоїв із різними показниками їх складу. Експериментально визначено константи термостійкості D та z, встановлено режими пастеризації безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, що гарантують тривалу біологічну стійкість готової продукції без застосування консервантів. Створено технологію фітоконцентратів із пряно-ароматичної плодово-ягідної рослинної сировини з урахуванням принципу захисту від мікробіального псування осмотично діючими харчовими інгредієнтами. Виявлено, що відсутність теплової обробки на всіх етапах технології сприяє збереженню в незмінному стані біологічно активних речовин. Запропоновано й апробовано концепцію біотехнологічної переробки пряно-ароматичної рослинної сировини для одержання функціональних напоїв широкого спектра фізіологічної дії на організм людини. Експериментально підтверджено доцільність застосування нової концепції. Розроблено технологію виготовлення функціональних напоїв на основі продуктів переробки натуральної сировини, складено та затверджено нормативну документацію. Наведено результати медико-біологічних досліджень і визначено соціально-економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л877-3 + Л88-3 +
Шифр НБУВ: РА354890

Рубрики:

      
2.

Прибильський В.Л. 
Розробка ефективних технологій біологічно активних ферментованих напоїв: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.07 / В.Л. Прибильський ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2004. — 39 с. — укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження щодо розробки ефективних технологій біологічно активних ферментованих напоїв на основі використання асоційованих культур мікроорганізмів та різних видів рослинної сировини. Визначено головні критерії виділення та підбору штамів мікроорганізмів для застосування їх як асоціативних. Запропоновано використання асоціацій чистих культур мікроорганізмів, що належать до різних таксономічних груп (дріжджі, молочнокислі та оцтовокислі бактерії). Доведено, що в технології ферментованих напоїв можна використовувати асоціації мікроорганізмів з симбіотичним та з метабіотичним типом взаємозв'язку. З'ясовано, що запропоновані асоціації нових штамів мікроорганізмів у поєднанні з використанням різних видів рослинної сировини забезпечують інтенсифікацію технологічного процесу, високі органолептичні показники готових напоїв та їх ефективну оздоровчу дію. Розроблено способи збільшення біологічної стійкості ферментованих напоїв. Створено концепцію перспективного розвитку їх технологій. Наведено результати промислових та медикобіологічних досліджень, встановлено соціальне значення та економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-3
Шифр НБУВ: РА331040

Рубрики:

      
3.

Осіпчук Н.В. 
Розробка технології безалкогольних напоїв профілактичного напряму з рослинної сировини: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / Н.В. Осіпчук ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2003. — 20 с.: рис. — укp.

Удосконалено технології одержання соку чорноплідної горобини та безалкогольних напоїв профілактичного призначення. На підставі проведених теоретичних та експериментальних досліджень надано наукове обгрунтування доцільності та оптимізації способів переробки даних ягід і подібної сировини профілактичного напряму. Визначено параметри залежності кількості та якості одержаного соку від основних чинників: вид і дозу ферментного препарату, тривалість і температуру процесів ферментації та освітлення. На підставі результатів проведених аналітичних і експериментальних досліджень надано наукове обгрунтування доцільності та розроблено оптимальні способи переробки ягід чорноплідної горобини та подібної сировини. Розроблено технологію одержання соку чорноплідної горобини та нові продукти - безалкогольний напій "Барсік" та пасту для дитячого харчування "Михасик", до складу яких входить сік чорноплідної горобини.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-32
Шифр НБУВ: РА326966

Рубрики:

      
4.

Ткаченко М.Г. 
Розробка технології виробництва ароматизованих напоїв на основі використання рослинної сировини півдня України: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / М.Г. Ткаченко ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2001. — 17 с. — укp.

З генофонду Нікітського ботанічного саду обрано 15 пряно-ароматичних рослин, які увійшли до складу трьох композицій для розробки технології виробництва ароматизованих напоїв. Розроблено технологію виготовлення екстрактів пряно-ароматичних рослин. Запропоновано процесуальну й апаратурну схеми виготовлення настоїв, а також технологічну інструкцію виготовлення екстрактів. Встановлено вплив екстрактів на хімічний склад ароматизованого виноматеріалу. Визначено, що найбільше впливають на аромат напою 19 з 57 виявлених сполук, зокрема, - ефіри, терпенові спирти та феноли, тобто сполуки з низьким значенням межової концентрації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.4-3 + Л88-3
Шифр НБУВ: РА317848 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського