Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (14)Реферативна база даних (790)Книжкові видання та компакт-диски (945)Журнали та продовжувані видання (2850)
Пошуковий запит: (<.>U=Л80$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Представлено документи з 1 до 18

      
1.

Мельниченко 
Гігієнічні аспекти застосування синтетичних барвників у харчовій промисловості: автореф. дис... канд. біол. наук: 14.02.01 / Тетяна Іванівна Мельниченко ; Державна установа "Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва АМН України". — К., 2009. — 20 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9 + Л80-38
Шифр НБУВ: РА365669

Рубрики:

      
2.

Толстенко Ю.В. 
Електрохімічне визначення антибіотиків тетрациклінового ряду в промисловій продукції: автореф. дис... канд. хім. наук: 02.00.02 / Ю.В. Толстенко ; НАН України, Фіз.-хім. ін-т ім. О.В.Богатського. — О., 2010. — 23 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1с 453 +
Шифр НБУВ: РА370008 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
3.

Вишемирська С. В. 
Інформаційна підтримка прийняття рішень управління виробничими системами харчових підприємств: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.13.06 / С. В. Вишемирська ; Херсон. нац. техн. ун-т. — Херсон, 2011. — 20 с.: табл., рис. — укp.

Вперше розроблено системну методологію побудови та використання моделей та інформаційних технологій підтримки прийняття рішень управління виробничими системами харчових підприємств, що відрізняється комплексним використанням евристико-аналітичних і ймовірносних методів і мережевої технології, що забезпечує прийняття ефективних управлінських рішень. Запропоновано модель оцінювання органолептичних і фізико-хімічних показників продукції підприємства харчової галузі, побудовану з використанням байєсівської мережі, що дозволило прогнозувати кінцевий стан багатокомпонентної продукції, виходячи лише з оцінки початкового стану кожного з інгредієнтів, та, в свою чергу, коригувати рецептуру продукції. Набула подальшого розвитку модель оцінювання ризику інвестицій у виробничу систему, що грунтується на математичному апараті теорії нечітких множин, яка дозволяє керівникові швидко й якісно приймати зважені, математично прораховані рішення щодо залучення інвестицій.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-210.11 ф121 + Л80-6
Шифр НБУВ: РА385103 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
4.

Кривопляс-Володіна Л.О. 
Наукове обгрунтування визначення раціональних параметрів перевантажувальних пристроїв потоково-транспортних систем харчових виробництв: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Л.О. Кривопляс-Володіна ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 20 с. — укp.

Проаналізовано конструкції перевантажувальних пристроїв потоково-транспортних систем (ПТС) харчових виробництв і методики їх розрахунку. Встановлено, що через складність математичного моделювання руху вантажів у пристроях, в яких вантаж здійснює складний плоский рух одночасно на кількох несучих площинах конвеєрів, відсутнє наукове обгрунтування визначення раціональних параметрів операцій перевантаження. Розроблено математичні моделі складного плоского руху вантажу на кількох несучих площинах у таких перевантажувальних пристроях, в яких несучі площини відвідного та магістрального конвеєрів розташовані під прямим кутом, а перевантаження здійснюється за допомогою прямо- або криволінійної напрямної; несучі площини відвідного та магістрального конвеєрів розташовані поряд і рухаються назустріч, а перевантаження здійснюється за допомогою прямо- або криволінійної напрямної та неприводного ролика. Розроблено методику визначення раціональних параметрів пристроїв орієнтування легкотравмованих продовольчих тарних вантажів у системі з чотирьох конвеєрів. Удосконалено теорію удару пружно-пластичних тіл об рухомі поверхні робочих органів пристроїв і машин. Здійснено математичне моделювання складного плоского руху вантажу на кількох несучих площинах за умов застосування активних робочих органів: провідних роликів і барабанів та стрічкових конвеєрів як напрямних. Експериментально перевірено адекватність математичних моделей реальним процесам. Встановлено послідовність визначення раціональних параметрів операцій перевантаження вантажів у ПТС харчового виробництва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-445 +
Шифр НБУВ: РА346102

Рубрики:

      
5.

Шевченко О.Ю. 
Наукові основи і апаратурне оформлення процесів довгострокового зберігання харчових продуктів: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.12 / О.Ю. Шевченко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 43 с. — укp.

Представлено результати аналізу сучасного стану технологій обробки харчової продукції для стабілізації їх смакових, якісних та енергетичних показників за умов довгострокового зберігання та розроблено відповідні технічні рішення обладнання для забезпечення реалізації вказаних процесів. Встановлено вплив вакуумних технологій, теплової обробки, технологій різкого зниження тиску (ТРЗТ), осмотичних тисків та їх комбінацій на можливість досягнення бактеріостатичних ефектів та повної загибелі мікрофлори, що супроводжує готову продукцію. Розроблено математичні моделі зміни розмірів і поверхні поділу фаз в газорідинних середовищах за умов дискретно-імпульсних технологій з розгорткою в часі. Запропоновано методику розрахунку вакуумних систем у режимах адіабатного кипіння середовищ з оцінкою зміни термодинамічних параметрів у часі. Створено методики розрахунку газонасичених середовищ у режимах теплової обробки з введенням поняття аналога константи Генрі як функції тиску та температури. Досліджено особливості дегазації за умов багаторазового розкорковування упаковок, здійснено оцінку енергетичних перепадів системи. Визначено закономірності зміни осмотичного тиску розчинених речовин з урахуванням характеру перебігу хімічних і біохімічних реакцій в харчових середовищах. Здійснено промислове впровадження наукових розробок у виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-909.2 +
Шифр НБУВ: РА344978

Рубрики:

      
6.

Никитюк О. А. 
Науково-методичні основи екологічної безпеки сільськогосподарської продукції: автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук : 03.00.16 / О. А. Никитюк ; Нац. акад. аграр. наук України ; Ін-т агроекології і економіки природокористування. — К., 2010. — 41 с. — укp.

Теоретично обгрунтовано науково-методичні основи екологічної безпеки сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. На підставі аналітичних показників системно проаналізовано сучасний стан міжнародної та національної нормативних баз у сфері безпеки й якості сільськогосподарської подукції. Розроблено математичну модель статистичного прогнозу розвитку гармонізації міжнародних стандартів ISO з використанням методів нелінійної регресії. Запропоновано напрями гармонізації регуляторної політики ЄС у сфері охорони грунтів від забруднення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1 + Л80 ц
Шифр НБУВ: РА377819 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Будівництво   
7.

Зима С.В. 
Оберненофазова високоефективна рідинна хроматографія піролідин- і діетилдитіокарбамінатних комплексів та її застосування в аналізі вод і продуктів харчування: Автореф. дис.... канд. хім. наук: 02.00.02 / С.В. Зима ; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2002. — 18 с. — укp.

Наведено результати дослідження впилву різних фізико-хімічних факторів на утримування діетил- і піролідиндитіокарбамінатів кадмію, кобальту, купруму, меркурію, ніколу, плюмбуму, цинку і арсену за умов мікроколонкової оберненофазової високоефективної рідинної хроматографії (ОФ ВЕРХ). Проаналізовано вплив складу рухомої фази на хроматографічну поведінку даних комплексів та запропоновано ефективні прийоми підвищення селективності розділення діетилдитіокарбамінатів. Проведено оптимізацію умов хроматографічного розділення та спектрофотометричного детектування діетилдитіокарбамінатів Cd, Co, Cu, Hg, Ni, Pb та Zn. Розглянуто умови хроматографічного визначення As(III) у вигляді діетилдитіокарбамінату. З урахуванням специфіки пробопідготовки вод різного типу розроблено уніфіковану методику визначення мікрооелементів методом ОФ ВЕРФ у питних і природних водах. Висвітлено методику одночасного визначення Cd, Co, Cu, Hg, Ni, Pb та Zn в озолених пробах харчових продуктів та в майонезах торгової марки "Торчин-продукт".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.1-1с454 + Л80-1с454
Шифр НБУВ: РА321564

Рубрики:

      
8.

Притульська Н.В. 
Оптимізація споживчих властивостей комбінованих консервів та харчових концентратів із використанням білоквмісної сировини різного походження: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.15 / Н.В. Притульська ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2001. — 33 с. — укp.

Досліджено проблеми створення продуктів харчування із заданими властивостями. Вивчено якості білоквмісних домішок рослинного (люпин, соя, горох, соняшник, квасоля, нут, сочевиця, чина, пшениця), мікробного походження (з дріжджів-сахароміцетів після спиртового виробництва), які випускає вітчизняна промисловість, розроблено та реалізовано шляхи їх застосування для отримання нових сучасних сировинних компонентів (текстуратів, екструдатів, композицій, мікронізатів) і харчових продуктів, оптимізованих за значною кількістю споживчих характеристик. Встановлено закономірності зміни якості концентратів білка люпинового та дріжджового під впливом зміни різних факторів - коливань pH, концентрації кухонної солі, харчового фосфату, ферментного препарату, ІЧ-випромінювання. Науково аргументовано доцільність поєднання рослинних і дріжджових домішок у складі композицій з сухим молоком та іншими компонентами. Доведено здатність нових домішок позитивно впливати на динаміку накопичення радіонуклідів організмом дорослих тварин. Запропоновано комп'ютерну версію науково-методичної концепції оптимізації якості продуктів харчування, реалізовану під час розробки рецептур нових м'ясних консервів - фаршів, паштетів і харчових концентратів - супів, каш, оладків. Проведено їх комплексну товарознавчу оцінку, апробацію за умов промисловості, розроблено нормативну документацію.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + Л987
Шифр НБУВ: РА313997 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
9.

Стоянова О.В. 
Підвищення ефективності пневмоімпульсного транспорту нен'ютонівських рідин: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / О.В. Стоянова ; Укр. держ. ун-т харч. технологій. — К., 1999. — 20 с. — укp.

В дисертації проводяться дані про особливості транспортування нен'ютонівських рідин та запропонована конструкція пневмоімпульсного насоса для підвищення ефективності транспорту таких рідин на прикладі водних розчинів борошна, крохмалю, соди. Отримані реологічні характеристики таких систем. Розроблена методика розрахунку пневмоімпульсного насоса. Отримана математична модель пневмоімпульсного циклу насоса, яка дає можливість проаналізувати вплив параметрів пульсації на гідродинамічні характеристики нен'ютонівської рідини. Подані практичні рекомендації по ефективному використанню наслідків досліджень в харчових та хімічних виробництвах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-44

Рубрики:

      
10.

Водолазський В.М. 
Підвищення чутливості ферозондового методу контролю металевих включень у харчових продуктах: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.11.13 / В.М. Водолазський ; Східноукр. нац. ун-т ім. В.Даля. — Луганськ, 2008. — 20 с. — укp.

Запропоновано та теоретично обгрунтовано метод підвищення чутливості електромагнітних металодетекторів, який грунтується на використанні ферозондів як їх магніточутливих елементів, об'єднаних у багатоелементний ферозондовий детектор (БФД). Розроблено метод синтезу магнітного поля у даній галузі. Створено математичні моделі для розрахунку магнітного поля, індукованого феромагнітними частинками (ФЧ) у постійному та змінному магнітному полях, а також поля, що створюється у попередньо намагніченій ФЧ. Розроблено засади теорії БФД, що є лінійкою ферозондів, об'єднаних одним осердям. Знайдено аналітичні вирази для функції перетворення БФД, її залежності від режиму збудження. Запропоновано методику розрахунку БФД. Проаналізовано аперіодичний та резонансний (параметричного посилення) режими БФД. Одержано аналітичні залежності для визначення амплітуди вихідного сигналу за резонансного режиму роботи, визначено область стійкості. Розглянуто питання рівномірності вихідної характеристики БФД. Запропоновано формули для розрахунку припустимих вістаней між ферозондами у лінійці БФД. Результати теоретичних розрахунків перевірено шляхом натурного експерименту. Проведено експериментальні дослідження магнітного поля зондуючої котушки. Експериментально визначено магнітне поле індукованого ФЧ у прикладеному зондуючому полі та у залишковому. Шляхом експериментальних досліджень знайдено чутливість БФД та його поріг чутливості. Показано надійність роботи металодетектора за умов контролю потоку харчових продуктів для виявлення ФЧ. Розроблено та виготовлено експериментальний зразок приладу для контролю харчових продуктів щодо наявності ФЧ. Наведено результати апробовування приладу у процесі контролю потоку зерна.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-7с + Р123.10 +
Шифр НБУВ: РА335250

Рубрики:

      
11.

Бут С.А. 
Розвиток обладнання потокових систем харчових виробництв на основі використання гравітаційних сил: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / С.А. Бут ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2005. — 18 с. — укp.

Проаналізовано динаміку машин, складовими яких є об'єкти змінної довжини та змінної жорсткості, що є характерним для значної частини обладнання для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, штабелювання вантажів, формування пакет-піддонів. Розглянуто тенденції розвитку обладнання для вкладання штучних робів у транспортну тару. Висвітлено перспективи та наведено методи розрахунку й синтезу пристроїв, в яких для переорієнтації та викладання вантажів використовуються гравітаційні сили. Розроблено методики розрахунку гравітаційних опускних пристроїв, що дає змогу одержувати задані кінематичні параметри руху вантажів та запропоновано до використання жолобчасті спуски, що забезпечує відповідність цього руху заданим законам, а також поворотні жолобчасті спуски з метою одержання тонких регульованих ефектів у значеннях сил опору. Створено методику визначення динамічних параметрів перехідних процесів, що стосуються навантажень гнучких елементів змінної жорсткості у гравітаційному полі. Запропоновано конструкції, що дають змогу обмежити динамічні складові навантажень.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-44 +
Шифр НБУВ: РА337538

Рубрики:

      
12.

Ершидат Омар Т.М. 
Розробка електромембранної установки підготовки мінералізованих артезіанських вод для харчових виробництв: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Т.М. Ершидат Омар ; Харк. держ. акад. технології та організації харчування. — Х., 2002. — 17 с.: рис. — укp.

Наведено методику роздільного визначення різних форм існування у воді сполук заліза та сірководню. Наведено рекомендації для їх вилучення. Визначено фактори, які негативно впливають на процес електродіалізу: теплова поляризація мембран, різниця тиску в камерах концентрування та знесолення, екранування поверхні мембран газами, які виділяються з води. Встановлено, що зміна орієнтації мембран та камер з горизонтальної площини на вертикальну дозволяє значно зменшити витрати електроенергії на створення високої швидкості потоку та тиску в камерах знесолення. Запропоновано технологію регенерації мембран від пасивації сполуками заліза, органічними речовинами та солями жорсткості. Розроблено дослідно-промислову установку, яка включає блоки накопичення води, вилучення заліза та сірководню, очистку від механічних домішок та електродіалізну демінералізацію.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-388
Шифр НБУВ: РА319779 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Будівництво   
13.

Кудрін О.Б. 
Розробка комплексної інженерної основи нормалізації мікрокліматичних умов у гарячих цехах підприємств харчових виробництв: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.26.01 / О.Б. Кудрін ; Держ. Макіїв. НДІ з безпеки робіт у гір. пром-сті. — Донецьк, 2001. — 19 с. — укp.

Розроблено комплексний показник якості мікроклімату у виробничих приміщеннях. Розкрито закономірності повітро-теплообмінних процесів у гарячих цехах. Виявлено розподіл у просторі інтенсивності теплових випромінювань від поверхонь технологічного обладнання, що нагрюваються, а також вплив інфрачервоних випромінювань на робітників даних цехів. Наведено методику оцінки мікрокліматичних умов у виробничих приміщеннях за допомогою комплексного показника. Встановлено особливості повітро-теплообмінних процесів у гарячих цехах (струменевий рух повітря, утворення зон застійного повітря), а також просторові границі допустимої інтенсивності інфрачервоних випромінювань від різних видів теплового обладнання. Розроблено та впроваджено методику прогнозування параметрів повітрообміну. Визначено область ефективного використання природної вентиляції в гарячих цехах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Н113.6 + Л80-43
Шифр НБУВ: РА315428 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Біологічні науки   
14.

Кігель Н.Ф. 
Технології бактеріальних препаратів для функціональних продуктів і біологічно активних добавок: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 03.00.20 / Н.Ф. Кігель ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2003. — 41 с.: рис. — укp.

Розроблено нові технології бактеріальних концентратів і заквашувальних препаратів на основі пробіотиків для сухих і рідких харчових і кормових молочних функціональних продуктів та біологічно активних домішок. Обгрунтовано та визначено стратегію пошуку штамів високої активності з різних джерел за біохімічними та технологічними властивостями та критеріями, які висуваються до пробітиків. Узагальнено шляхи розширення функціональної активності заквашувальних культур через модифікацію традиційних заквасок і створення оригінальних за складом бактеріальних композицій з залученням пробіотичних штамів. Теоретично обгрунтовано та створено технології нових бакконцентратів АФ, АЛТ, БМК, заквашувальних культур прямого внесення Старт, СІ-2, БАТП-ФБ, Біфідин і продуктів з їх використанням: харчових - "Біовіт", "Фру-фру", кормового - "Біокорм" та БАД у капсульній формі, функціональну ативність розроблених продуктів доведено клінічними випробуваннями. Впроваджено методику застосування бактеріального концентрату БМК та продукту "Лактовіт" білковий для лікування хронічних тонзилітів у дітей. Кормовий пробіотик "Біфідин" та продукт "Біокорм" рекомендовано до використання для профілактики та лікування диспепсій у молодняку сільськогосподарських тварин.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*871 + Л80-3 +
Шифр НБУВ: РА327267

Рубрики:

      
15.

Захаренко В. О. 
Удосконалення методології експертизи пористих харчових продуктів: автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.15 / В. О. Захаренко ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2010. — 34 с. — укp.

Доведено, що саме якість пористої структури - співвідношення макро- та мікрокапілярів у дисперсній фазі, діапазон радіусів пор, ступінь їх монодисперсності визначає їх органолептичні властивості та тривалість зберігання. Запропоновано класифікацію найбільш відомих методів, які використовуються для визначення дисперсності пористих харчових продуктів. Наведено теорію втрат вологи під час зберігання курячих яєць. Запропоновано метод визначення теплоти сорбції за однією ізотермою сорбції в пористих харчових продуктах. Досліджено оригінальну методику визначення коефіцієнта дифузії вологи в рослинній сировині. Проаналізовано дані методи з вдосконалення методології товарознавчої експертизи.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1 с
Шифр НБУВ: РА372721 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
16.

Хассан Е.А. Рамадан 
Удосконалення способу виділення рослинних ліпаз та їх застосування в технологіях харчових продуктів: автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / Е.А. Рамадан Хассан ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 19 с. — укp.

Розроблено технологію одержання та концентрації ліпаз з відходів переробки зерна (зародків і висівок) пшениці та їх використання у виробництві фруктово-овочевих майонезів. Наведено параметри екстракції ліпази з зародків і висівок зерна пшениці, концентрації та очистки. Найбільший вплив на осадження білків і ліпази з зародків або висівок зерна пшениці здіснюють пектинові речовини зі ступенем етерифікації 52 %. Розроблено способи одержання високоактивного комплексу пектин-ліпази з зародків і висівок зерна пшениці. Охарактеризовано фізико-хімічні властивості ліпази та комплекс пектин - ліпаза. Питома ліпазна активність становить 0,16 мкМоль/хв.мг для ліпази з зародків і 1,20 мкМоль/хв.мг - для ліпази з висівок. Установлено оптимальні параметри процесу гідролізу тригліцеридів оливкової або соняшникової олій вільною ліпазою та пектин-ліпазою комплексів. Визначено закономірності впливу на ступінь гідролізу тригліцеридів температури, масової частки субстрату та ферменту та часу гідролізу. Розроблено технологію виробництва фруктових і овочевих майонезів на основі продуктів гідролізу тригліцеридів. Розроблено нормативну документацію на фруктові й овочеві майонези.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л822.09 + Л80-3 +
Шифр НБУВ: РА364385

Рубрики:

      
17.

Саті Ясін Ахмед Аль Далаін 
Формування якості дрібнодисперсних порошкоподібних барвників - БАД із столового буряка та їх використання в продуктах харчування: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / Саті Ясін Ахмед Аль Далаін ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2004. — 18 с.: рис. — укp.

Науково обгрунтовано формування споживчих властивостей нових барвників - біологічно активних домішок (БАД) з столового буряка у вигляді дрібнодисперсного порошку, встановлено можливіть та доцільність використання вакуумного сушіння, мікрохвильової НВЧ-обробки та "тонкого" подрібнення (без застосування холоду), яке призводить до ефекту "збагачення" кінцевого продукту та розроблено на його основі разом з фітодомішками з імпортних натуральних прянощів (кориці, кардамону, померанцевої кірки, калгану) нові жировмісні кондитерські вироби та суміші для молочних коктейлів з потенційною імуномодулюючою дією. Розроблено новий дрібнодисперсний барвник - БАД з столового буряка з високим вмістом барвних речовин та інших БАР та на його основі разом з фітодомішками з прянощів рецептури жировмісних кондитерських виробів, що дозволяє збільшити їх термін зберігання удвічі (у порівнянні з традиційними). Створено рецептури вітамінізованих порошкоподібних сумішей для молочних коктейлів з потенційною імуномодулювальною дією.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.22-3 + Л80-32 +
Шифр НБУВ: РА330294

Рубрики:

      
18.

Чохань М.І. 
Чутливі елементи тонкоплівкових сенсорів газових середовищ для харчової промисловості: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.27.01 / М.І. Чохань ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". — Л., 2009. — 20 с. — укp.

Вивчено вплив парціального тиску аміаку та парів етанолу на резистивні властивості плівок органічних напівпровідників - пентацену, фталоціанану, кобальту, хлориду кобальту та барвника метилового червоного. Зазначено, що дані матеріали рекомендовані для створення чутливих елементів резистивних газових сенсорів для моніторингу свіжості харчових продуктів. Показано, що тонкі шари пентацену можуть бути використані в оптичних сенсорах аміаку для моніторингу якості продуктів харчування за зміною оптичного пропускання на довжині хвиль 625, 675 та 765 нм. Доведено, що оптичні властивості плівок поліміноаренів суттєво залежать від парціального тиску аміаку. Зауважено, що встановлений ефект зміни їх кольору використано для створення візуального індикатора свіжості харчових продуктів тваринництва. Запропоновано метод одержання гнучких експрес-індикаторів на основі плівкових композитів спряжених поліаміноаренів з еластичними полімерними матрицями.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1с-5-02 +
Шифр НБУВ: РА367372

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського