Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Кіріяк Ю. П.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Кіріяк Ю. П. 
Продуктивність сортів пшениці озимої залежно від агротехнологічних чинників за умов змін клімату в Південному Степу України / Ю. П. Кіріяк. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертаційній роботі наведено результати досліджень з особливостей росту і розвитку сортів пшениці озимої Овідій та Херсонська 99, їх продуктивність залежно від місця розміщення у сівозміні, системи обробітку ґрунту та погодних умов. Розміщення пшениці озимої в різних ланках сівозміни і способи та глибина обробітку ґрунту під її попередниками вплинули на характер і інтенсивність накопичення вологи в ґрунті за осінньо-зимовий період. Встановлено, що у 2015 та 2016 роках існував тісний кореляційний зв'язок між запасами продуктивної вологи в ґрунті під посівами пшениці озимої на час відновлення вегетації та урожайністю: r = 0,85 та r = 0,64 відповідно.На час припинення осінньої вегетації рослини сорту Херсонська 99 сформували на 1,6-21,2 % більшу кількість пагонів порівняно з сортом Овідій. Весною, до виходу рослин у трубку середньодобове наростання сухої речовини у сорту Овідій було на 3,2-5,5 % вищим за сорт Херсонська 99, а в міжфазний період «вихід у трубку-колосіння» - на 4,2-6,5 %. Інтенсивність росту рослин залежала від сорту, погодних умов та попередників. Коефіцієнт розмноження насіння був вищим у сорту Овідій – 14,4-22,5 і дещо нижчим у сорту Херсонська 99 – 12,4-20,1. У обох сортів він був вищим у насіння пшениці озимої, розміщеної по чорному пару. Виробництво насіння пшениці озимої збільшує умовний чистий прибуток порівняно з виробництвом зерна на 22,6-23,9 % у сорту Херсонська 99 і на 30,7-32,5 % у сорту Овідій.Ключові слова: кліматичні зміни, ріст, розвиток, продуктивність, пшениця озима, сорт, Херсонська 99, Овідій.^UThe aim of the research was to determine the features of the formation of the crop of different varieties of winter wheat depending on its location in the crop rotation and weather conditions during the growing season. The thesis presents the results of studies of the features of the growth and development of winter wheat varieties Ovid and Kherson 99, their productivity, depending on the location in the rotation, tillage system and weather conditions. Placement of winter wheat in different parts of the crop rotation and methods and depth of tillage under its predecessors influenced the nature and intensity of moisture accumulation in the soil during the autumn-winter period. It was found that 20 in 2015 and 2016 there was a close correlation between the reserves of productive moisture in the soil under winter wheat crops during the recovery of vegetation and yields of r = 0.85 and r = 0.64, respectively. At the time of ending the autumn growing season of the plant varieties, Kherson 99 formed on a 1.6-21,2% more number of shoots compared to the sort of Ovid. In the spring, before the release of plants into the tube, the average daily increase in dry matter in the Ovid variety was 3.2 - 5.5% higher than the Kherson variety 99, and in the interfacial period "output in the tube – earing" – 4.2-6.5 %. The intensity of plant growth depended on the variety, weather conditions, and predecessors. The multiplication factor of the seed was higher in grade Ovid – 14.4-22.5, and somewhat lower in the variety Kherson 99 – 12,4-20,1. In both varieties, it was higher in the seeds of winter wheat, placed on the bare fallow. Seed production of winter wheat increases the conditional net income compared to grain production 22.6-23.9% of the grade Kherson 99 and by 30.7-32.5 percent of the varieties of Ovid.Keywords: climate changes, growth, development, productivity, winter wheat, variety, Kherson 99, Ovid.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського