Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Діхтенко К.М.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Діхтенко К.М. 
Технологія отримання моноацилгліцеринів амідуванням ріпакової олії: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.06 / К.М. Діхтенко ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2008. — 21 с. — укp.

Розроблено технологію одержання моноцилгліцеринів (МАГ) амідуванням триацилгліцеринів (ТАГ) ріпакової олії (РО) етилендіаміном (ЕДА). Визначено закономірності перебігу реакції за мольних відношень реагентів від 1:0,5 до 1:1,5 і температур від 353 до 413 К впродовж 9 000 с., за якими процес амідування ТАГ РО ЕДА відбувається постадійно як реакція II порядку. Установлено, що першій стадії (до 1 000 - 2 000 с) відповідає процес амідування ацилгліцеринів (АГ) переважно ЕДА з утворенням алкіламіноетиленамідів (АА), а другій стадії (після 1 000 - 2 000 с) - амідування АГ АА. Запропоновано моделі, які адекватно описують кінетику процесу амідування ТАГ РО ЕДА. Їх оптимізацією знайдено, що максимум виходу МАГ (47 %) досягається за МВ ТАГ РО:ЕДА 1:1 температури 393 К за 6 000 с. З реакційної суміші, одержаної за цих умов, послідовною обробкою водою, гексаном, і-PrOH з наступним випарюванням розчинників одержано МАГ, ДАГ, діалкілетилендіаміди (ДАД) з концентрацією основної речовини 55,9 %, 40,3 %, 96 % мас., відповідно. Проведено дослідження поверхневоактивних і фізико-хімічних властивостей одержаних продуктів, за якими МАГ можна використовувати у харчових продуктах як емульгатор і стабілізатор емульсій, зокрема для виготовлення маргарину та майонезу, ДАД - для виготовлення кремів для рук і взуття та РМ, як адсорбційно-активні речовини, для захисту металу від корозії. Запропоновано технологію та технологічну схему одержання МАГ.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.352 +
Шифр НБУВ: РА357136

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського