Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Боровик І. В.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Боровик І. В. 
Ветеринарно-санітарна оцінка м’ясних продуктів за мікробіологічним ризиком Listeria spp. в умовах м'ясопереробних підприємств: автореферат дис. ... д.філософ : 212 / І. В. Боровик. — Б.м., 2023 — укp.

Боровик І.В. «Ветеринарно-санітарна оцінка м’ясних продуктів за мікробіологічним ризиком Listeria spp. в умовах м'ясопереробних підприємств» – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Об’єкт дослідження – безпечність і якість м'яса курчат-бройлерів за експериментального зараження Listeria spp., ізолювання і ідентифікація Listeria spp., розроблення експериментальної зависі Bacillus spp. Предмет дослідження – зміни показників безпечності і якості м’яса курчат-бройлерів за мікробіологічним ризиком Listeria spp., санітарно-гігієнічні критерії безпечності виробничого процесу у м'ясопереробних підприємствах. Методи дослідження: бактеріологічний, біохімічний, біологічний, патологоанатомічний, фізико-хімічний, імуноферментний, аналітичний, статистичний.Наукова новизна одержаних результатів. Уперше проведено комплексну оцінку органолептичних, мікробіологічних, фізико-хімічних показників м’яса курчат-бройлерів за експериментального лістеріозу. Виявлені патологоанатомічні зміни в м’язах і органах птиці після забою на тлі вгодованості тушок, високого забійного виходу. На підставі проведених досліджень установлено, що м'ясо птиці, контаміноване Listeria spp., не підлягає зберіганню. Встановлено, що контамінація лістеріями м’яса курчат-бройлерів сприяє швидкому псуванню жирів. Обґрунтовано режим знезараження в побутових умовах м’яса птиці при контамінації Listeria spp.Розроблена завись Bacillus spp. дозволяє замістити патогенні мікроорганізми та колонізувати поверхню (дошки, столи, холодильники, лотки, обладнання тощо) з метою недопущення розповсюдження збудників харчових токсикоінфекцій. Вперше обґрунтована можливість використання зависі Bacillus spp. для безпечної санітарної обробки контактуючих поверхонь, інструментів у м'ясопереробній промисловості.У дисертаційній роботі детально досліджені морфологічні, культуральні, біохімічні, гемолітичні, патогенні властивості 7 видів Listeria spp. Доведено, що патогенними властивостями крім L. monocytogenes володіє і L. ivanovii. Уперше доведена можливість скорочення терміну мікробіологічних досліджень Listeria spp. за одну добу на відміну від класичного методу (5 діб) за умови застосування автоматичного імуноферментного аналізатора «Vidas». Доведена ефективність поєднання гемолітичного та CAMP-тесту, що запобігає злиттю зони гемолізу досліджуваних культур, надає можливість спостерігати дзеркальний гемоліз; обґрунтована доцільність використання культури мікроорганізмів B. subtilis і Е. соli замість St. aureus та Rh. equi при постановці тесту. Наукова новизна підтверджена патентом України на корисну модель № 142660 «Метод виявлення Listeria spp.» (u201910919; заявл. 05.11.2019; опубл. 25.06.2020, Бюл. № 12), свідоцтвами про реєстрацію авторського права на наукові твори №91425 від 08.08.2019 «Ветеринарно-санітарна оцінка м’ясних продуктів за мікробіологічним ризиком Listeria spp. в умовах м'ясопереробних підприємств» та №95244 від 10.01.2020 «Особливості ідентифікації мікроорганізмів Listeria spp. за допомогою поєднання гемолітичного та CAMP-тестів». Запропонована нова модифікована методика ізолювання та ідентифікації Listeria spp. для фахівців лабораторій Держрпродспоживслужби, а також сучасні аспекти лабораторної діагностики лістеріозу.Основна частина дисертації (вступ, розділи дисертації, висновки та пропозиції) подана на 119 сторінках. Дисертаційна робота викладена на 202 сторінках комп’ютерного тексту, містить 20 таблиць і 50 рисунків. Робота складається із анотації, вступу, огляду літератури, матеріалів і методів досліджень, результатів власних досліджень, узагальнення, аналізу та обговорення результатів дослідження, висновків та пропозицій виробництву, списку використаних джерел літератури (212 найменувань, у тому числі 201 – латиницею), додатків 12.Ключові слова: якість і безпечність, Listeria spp., ідентифікація, курчата-бройлери, м’ясо, субпродукти, органолептичні зміни, зберігання м’яса, бактеріальне обсіменіння, фізико-хімічні показники, знезараження, Bacillus spp^UBorovyk I.V. "Veterinary-sanitary assessment of meat products by the microbiological risk of Listeria spp. in the conditions of meat processing enterprises" – Qualification scientific work on the rights of a manuscript.The object of the study is the safety and quality of meat of broiler chickens under experimental infection with Listeria spp., isolation and identification of Listeria spp., development of an experimental suspension of Bacillus spp.The subject of the research is changes in the safety and quality indicators of broiler chicken meat according to the microbiological risk of Listeria spp., sanitary and hygienic criteria for the safety of the production process in meat processing enterprises.Research methods: bacteriological, biochemical, biological, patho-anatomical, physico-chemical, immunoenzymatic, analytical, statistical.Scientific novelty of the obtained results.For the first time, a comprehensive evaluation of the organoleptic, microbiological, physico-chemical parameters of the meat of broiler chickens for experimental listeriosis was carried out. Pathological changes in the muscles and organs of poultry after slaughter were revealed against the background of fattened carcasses and high slaughter yield. Based on the conducted research, it was established that poultry meat contaminated with Listeria spp. should not be stored. It was established that listeria contamination of broiler chicken meat contributes to the rapid spoilage of fats. The decontamination regime in household conditions for poultry meat contaminated with Listeria spp.The developed suspension of Bacillus spp. allows to replace pathogenic microorganisms and colonize the surface (boards, tables, refrigerators, trays, equipment, etc.) in order to prevent the spread of pathogens of food toxic infections. For the first time, the possibility of using suspended Bacillus spp. for safe sanitary treatment of contacting surfaces, tools in the meat processing industry.Morphological, cultural, biochemical, hemolytic, pathogenic properties of 7 species of Listeria spp. It has been proven that, in addition to L. monocytogenes, L. ivanovii also has pathogenic properties.For the first time, the possibility of shortening the term of microbiological studies of Listeria spp has been proven. in one day, in contrast to the classic method (5 days), provided the automatic immunoenzyme analyzer "Vidas" is used. The proven effectiveness of the combination of the hemolytic and CAMP test, which prevents the fusion of the hemolysis zone of the studied cultures, provides an opportunity to observe mirror hemolysis; justified expediency of using culture of microorganisms B. subtilis and E. soli instead of St. aureus and Rh. equi when setting the test. The scientific novelty is confirmed by the patent of Ukraine for utility model No. 142660 "Method of detection of Listeria spp." (u201910919; application. 05.11.2019; publ. 25.06.2020, Bull. No. 12), by certificates of copyright registration for scientific works No. 91425 dated 08.08.2019 "Veterinary and sanitary evaluation of meat products according to the microbiological risk of Listeria spp. in the conditions of meat processing enterprises" and No. 95244 dated 10.01.2020 "Peculiarities of the identification of microorganisms Listeria spp. using a combination of hemolytic and CAMP tests".A new modified method of isolation and identification of Listeria spp. for specialists of the State Food and Consumer Service laboratories, as well as modern aspects of laboratory diagnosis of listeriosis.The main part of the dissertation (introduction, sections of the dissertation, conclusions and proposals) is presented on 119 pages. The dissertation is presented on 202 pages of computer text, contains 20 tables and 50 figures. The work consists of an abstract, introduction, literature review, research materials and methods, results of own research, generalization, analysis and discussion of research results, conclusions and proposals for production, a list of used literature sources (212 items, including 201 in Latin), 12 appendices .Key words: quality and safety, Listeria spp, identification, broiler chickens, meat, offal, organoleptic changes, meat storage, bacterial insemination, physicochemical indicators, decontamination, Bacillus spp.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського