Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (96)Книжкові видання та компакт-диски (585)Журнали та продовжувані видання (10)
Пошуковий запит: (<.>M=Одеська національна академія харчових технологій<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 57
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія: Будівництво   
1.

Євдокимова 
Обгрунтування режимних характеристик виморожуючих установок для опріснення та очищення природної і промислової вод: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Оксана Олександрівна Євдокимова ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 19 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.104.6
Шифр НБУВ: РА354592

      
2.

Абдулазіз Абду Яхья Аббас 
Отримання та використання глюкозооксидази в технології харчових продуктів: автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / Абдулазіз Абду Яхья Аббас ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 20 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.4
Шифр НБУВ: РА352447

Рубрики:

      
3.

Поварова 
Подовження строків зберігання ковбасних виробів: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 / Наталя Миколаївна Поварова ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 18 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927-909
Шифр НБУВ: РА352426

Рубрики:

      
4.

Гарбуз 
Розробка технології м'ясних виробів з використанням зернових культур: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 / Віктор Григорович Гарбуз ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 14 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927
Шифр НБУВ: РА352424

Рубрики:

      
5.

Погосян 
Розробка технології низьколактозних молочних продуктів з використанням ферментних препаратів бета-галактозидази: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 / Анаіт Сємівна Погосян ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 17 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л950.6
Шифр НБУВ: РА350766

Рубрики:

      
6.

Наконечна 
Удосконалення технології виробництва консервів із грибів шампіньйонів: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.13 / Юлія Григорівна Наконечна ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2007. — 18 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.7
Шифр НБУВ: РА351840

Рубрики:

      
7.

Козак 
Удосконалення технології і розширення асортименту цукрового печива з використанням вторинних продуктів харчової промисловості: автореф. дис... канд. тех. наук: 05.18.01 / Вікторія Миколаївна Козак ; Одеська національна академія харчових технологій. — О., 2009. — 20 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1-3
Шифр НБУВ: РА366179

Рубрики:

      
8.

Маковська Т. В. 
Розробка технологій майонезних соусів, збагачених біокоректорами / Т. В. Маковська. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційна робота присвячена розробленню технологій нових майонезних соусів, збагачених біокоректорами, зі збалансованим співвідношенням ПНЖК ω-6:ω-3, з синбіотичними властивостями із використанням харчових волокон, бакко-нцентратів біфідобактерій безпосереднього внесення та біфідогенних факторів.Оптимізовано компонентний склад майонезних соусів, збагачених біокоректо-рами. Встановлено: співвідношення соняшникової та соєвої рафінованих дезодоро-ваних олій (11:14) для забезпечення оптимального співвідношення (10:1) полінена-сичених жирних кислот сімейств ω-6:ω-3; масові частки сухого концентрату топіна-мбура та стабілізаційної системи – 10,06 та 0,42 % відповідно, для отримання про-дуктів з високими органолептичними і нормованими реологічними показниками.Експериментально визначено і науково обґрунтовано параметри активізації монокультур та змішаних культур біфідобактерій у збагаченій фруктозою сирній пастеризованій сироватці. Обґрунтовано доцільність заміни оцтової кислоти на мо-лочну, цукру-піску на фруктозу у рецептурі майонезних соусів для створення сприя-тливих умов для біфідобактерій; сухого знежиреного молока – на концентрат сиро-ваткових білків, отриманий ультрафільтрацією – для покращення органолептичних показників та підвищення біологічної цінності готового продукту.^UThe thesis is devoted to the development of technologies for new mayonnaise sauc-es enriched with a biocorrectors, with a balanced PUFAratio of ω-6 ω-3, with synbiotic properties using dietary fiber, direct bifidobacteria bacterial concentrate and bifidogenic factors.A marketing study of consumer motivations and preferences when choosing new types of mayonnaise and mayonnaise sauces was performed and it was found that the mayonnaise products rangein the market and the network of restaurant establishments does not satisfy needs of consumers. There are not enough mayonnaise sauces on the market with healthy natural additives for health purposes, so developing new types of mayonnaise sauces enriched with natural additive is relevant and well-timed.The analysis of the fatty acid composition for sunflower, soybean, flax-seed and rape-seed oils was carried out; the applicability of using a sunflower and soybean refined deodorized oilsmixture to increase the biological effectiveness of emulsions was proved. The ratio of sunflower and soybean refined deodorized oil has been optimized (11:14) to ensure the optimal ratio (10:1) of polyunsaturated fatty acids of a range ω-6:ω-3.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
9.

Мотовий І. В. 
Калоричні властивості нанофлюїдів, перспективних для застосування в холодильній техніці. / І. В. Мотовий. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена експериментальному дослідженню термодинамічних властивостей модельної системи ізопропіловий спирт/наночастинки Al2O3, реального робочого тіла холодильних машин (розчини холодоагенту R600a/компресорне масло), а також багатокомпонентних теплоносіїв на основі водних розчинів пропіленгліколю з домішками наночастинок Al2O3. У дисертаційній роботі вивчено вплив наночастинок Al2O3 на тиск і густину ізопропілового спирту, 20 проведена оцінка впливу фулеренів С60 на теплоємність компресорного масла. Проведені експерименти показали, що домішки наночастинок Al2O3 сприяють зменшенню теплоємності ізопропілового спирту як в рідкій, так і твердій фазах, а також призводять до підвищення значення температури плавлення і зниження теплоти плавлення.^UThe thesis is devoted to experimental investigation of the thermodynamic properties of the model system of isopropyl alcohol (IPA) / Al2O3 nanoparticles, the real working fluid of vapor compression refrigeration systems (solutions of R600a coolant / compressor oil), as well as multicomponent fluids based on aqueous propylene glycol solutions with the additives of Al2O3 nanoparticles. In thesis, the effect of Al2O3 nanoparticles on the pressure and density of isopropyl alcohol was experimentally studied, and effect of C60 fullerenes on the heat capacity of compressor oil was evaluated. For obtained experimental data, an analysis of uncertainties was performed, the temperature and concentration dependences of the research objects were examined. Using obtained experimental information, a three-phase model for predicting the heat capacity and density of the nanofluids was developed and the thermodynamic properties of R600a coolant solutions with compressor oil were calculated.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
10.

Ковальова В. П. 
Розробка технології виробництва борошна із заданими показниками якості / В. П. Ковальова. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню доцільності виробництва борошна із заданими показниками якості на заводах різної продуктивності. В роботі наведені результати досліджень з визначення показників якості пшеничного борошна з різних регіонів, проаналізовано схеми заводів з розвиненою та скороченою схемою технологічного процесу, оцінено якість індивідуальних потоків і готової продукції даних заводів. Досліджено вплив технологічних добавок на показники пробної лабораторної випічки хліба з борошна з заниженою ферментативною активністю та встановлено доцільність їх використання для підвищення якості готової продукції хлібопекарських підприємств.За результатами роботи розроблено технологічні рішення для виробництва борошна із заданими показниками якості: Рішення 1 – за рахунок формування індивідуальних потоків на заводах з розвиненою схемою технологічного процесу; Рішення 2 – шляхом використання комплексних технологічних добавок на заводах зі скороченою схемою технологічного процесу. Обґрунтовано режими змішування комплексної технологічної добавки з борошном безпосередньо на борошномельних заводах. Розроблено рекомендації щодо внесення комплексних технологічних добавок різного принципу дії в залежності від ферментативної активності борошна.^UThe thesis is devoted to the scientific substantiation of the feasibility of flour production with predetermined quality indicators in mill plants of various capacities. The paper presents the rationale for the selection of topics and the problems of flour production with predetermined quality indicators and the rationale for approaches for the production of such flour. The decision-making system for the production of flour with predetermined quality indicators is formulated and the main directions for its implementation are established: in the grain cleaning department – the formation of grinding lots, in the grinding department – the formation of individual flour streams; in the grinding department or in the finished products department – the use of technological additives.Comparative studies were conducted and the main differences in the methods for determining the quantity and quality of gluten according to state and international standards were established. The main factors influencing the end result, such as the method of washing, solution for washing, water hardness and the influence of the human factor, are determined. The automated method for determining the content and quality of gluten was improved, which has a high correlation (for the amount of gluten - 0.95, for quality - 0.85) with the indicators determined by the current standard.Analysis of the quality of the baking properties of wheat flour from different regions of Ukraine was carried out using traditional and innovative assessment methods. It was found that all samples meet the requirements of GSTU 46.004-99, but the difference of the quality indicators: samples from the Northern Region had average baking qualities and from the South - unsatisfactory, due to agro-climatic conditions for the cultivation of grain in these regions. It was found that none of the flour samples did not meet the requirements of high quality flour with high baking properties: whiteness – not less than 58 units; content gluten – not less than 28.0%; gluten quality (IDG) – at least 70 units; Falling Number – 270…330 s; water absorption capacity – not lower than 58%; starch damage – 19…23 UCD; the volume of bread is not less than 500 cm3; porosity - not lower than 80%.The quality of individual flour streams from mills plants located in the Northern (Option 1) and Southern regions (Option 2 and Option 3) is analyzed. The best quality indicators were characterized by flows from the mills plant according to Option 1, where it is possible to form flour with specified quality indicators due to the high quality of individual flour streams and the development of the technological process. A similar possibility is also feasible for the plant according to Option 2 in case of adjusting such indicators as the content and quality of gluten and Falling Number. There is no possibility of producing this type of flour by mixing streams at the mills plant according to Option 3, due to the reduced technological process and the low quality of individual streams. Therefore, in factories with a reduced technological process, it is necessary to use technological additives for the production of flour with high baking properties.The influence of technological additives, namely enzyme preparations of amylolytic, protease, hemicellulase action and amino acid L-cysteine on the results of a trial laboratory baking, is analyzed. It was found that for Ukrainian flour, enzyme preparations such as -amylase, -amylase with hemicellulase activity and xylanase had the greatest influence.Technological solutions for the production of flour with predetermined quality indicators were developed according to the results of the work: Solution 1 – by forming individual flour streams in plants with a developed technological process; Solution 2 – by introducing complex technological additives in mill plants with a reduced technological process. The modes of mixing of complex technological additive with flour directly at the mill plants were justified. Recommendations for the introduction of complex technological additives of various operating principles depending on the enzymatic activity of the flour have been developed.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
11.

Голінська Я. А. 
Розробка технології овочевих десертів на основі білих коренів. / Я. А. Голінська. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню і розробці технології десертів на основі білих коренів.У роботі наведено аналіз сучасних тенденцій з виробництва солодких страв на основі сировини рослинного походження, визначено основні шляхи удосконалення та розширення асортименту «здорових» десертів. Розглянуто практичний досвід виробництва солодких страв. Доведено перспективність використання коріння селери та пастернаку у якості сировини для виробництва десертів у закладах ресторанного господарства. Обґрунтовано доцільність розроблення і використання пряно-ароматичної рослинної сировини, а саме білих коренів, проведено комплексні дослідження сировини у сортовому розрізі і на підставі теоретичних та експериментальних досліджень розроблено технології комплексної переробки коріння селери та пастернаку; технології десертів в асортименті^UThe dissertation is devoted to the scientific substantiation and development of technology of desserts based on white roots.The paper analyzes the current trends in the production of sweet foods based on raw materials of vegetable origin, identifies the main ways to improve and expand the range of "healthy" desserts. Practical experience of sweet food production is considered.Prospects for using celery and parsnip roots as raw material for dessert production in restaurant establishments have been proved. The expediency of development and use of spicy-aromatic vegetable raw materials, namely white roots, substantiated the complex research of raw materials in the section by section and based on theoretical and experimental studies, developed technologies for complex processing of celery and parsnip roots; technology of desserts in the range.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
12.

Валентюк Н. О. 
Удосконалення технології післязбиральної обробки та зберігання зерна амаранту / Н. О. Валентюк. — Б.м., 2019 — укp.

Валентюк Н.О. Удосконалення технології післязбиральної обробки та зберігання зерна амаранту. – На правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук (док-тора філософії) за спеціальністю 05.18.02 «Технологія зернових, бобових, круп'я-них продуктів і комбікормів, олійних і луб'яних культур». – Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, 2019. Дисертація присвячена удосконаленню технології післязбиральної обробки та зберігання зерна амаранту, яка буде гарантувати належну його якість та безпе-чне зберігання. В роботі досліджено та визначено фізико-технологічні, аеродинамічні та гі-гроскопічні властивості зерна амаранту, його гранулометричний склад, теплофі-зичні характеристики, встановлено закономірності їх зміни та отримано емпіричні рівняння для їх розрахунку. Досліджено кінетичні закономірності конвективного, комбінованого конве-ктивно-мікрохвильового та ІЧ сушіння амаранту та запропоновано їх математич-ний опис. Науково-обґрунтовані технологія та оптимальні режими сушіння зерна амаранту дозволяють отримати кондиційне за вологістю та якістю зерно, зменши-ти енерговитрати на його післязбиральну обробку. За результатами мікробіологічних досліджень і зміни хімічних показників якості зерна амаранту встановлено термін та умови його гарантованого зберіган-ня. Запропоновано удосконалені технологічні схеми, розроблено рекомендації з післязбиральної обробки амаранту та визначено економічну ефективність від впровадження рекомендацій роботи. Ключові слова: амарант, післязбиральна обробка зерна, сушіння амаранту, очищення амаранту, зберігання амаранту.^UValentyuk N.O. Improvement of the technology of postharvest processing and storage of amaranth grain. – On the rights of the article. Thesis for a Candidate Degree in Engineering (Doctor of Philosophy), specialty 05.18.02 “Technology of cereals, legumes, cereals and compound feeds, oilseeds and bast crops”. – Odessa National Academy of Food Technologies, Odessa, 2019. The thesis is focused on the improvement of the technology of post – harvest processing and storage of amaranth grain, which will guarantee its proper quality and safe long – term storage. The object of research has been the technology of postharvest processing and storage of amaranth grain, the subject of research was the amaranth grain of the Ultra and Kharkovsky varieties of 2006-2014 crops grown in Kherson region. Physical-mechanical properties of amaranth grain are investigated in the work and regularities of their change depending on grain moisture in the range 9.2...19.3 % are established. It has been shown that with increasing grain moisture the geometric dimensions of grain, the mass of 1000 grains increases, the porosity, the rate of natural sloping, and the coefficients of external friction at rest and motion. Nature (volume mass) decreases. On the basis of the study of the particle size distribution of freshly harvested amaranth grain, it has been established that a set of sieves with circular openings of the following sizes (mm) can be used to isolate its main contaminants in grain separators: Б1 – 1,0...1,1; Б2 – 1.0...1.1; В – 0.6...0.8; Г – 0.6...08; and oblong holes with dimensions (mm): Б1 – (0,8...1,0) × 20, Б2 – (0,5...0,7) × 20, Б1 – (0,4...0,6)×20. The results of studies of the aerodynamic properties of amaranth grain have made it possible to establish that the amaranth grain grain velocity is 3.28...3.51 m/s, and the coefficient of sail respectively 0.91...0.79 depending on the initial moisture content of the grain. The thermophysical characteristics of amaranth grain (specific heat, coefficients of thermal conductivity, thermal conductivity and thermal activity) are determined, depending on its humidity and temperature. The empirical equations were obtained, which allow to calculate thermophysical characteristics at grain moisture content of 9.4...19.6 % and temperature 5...25 °C. It is shown that it is possible to achieve the conditioning moisture content of grain within the permissible temperature of its heating without deteriorating the quality of dried amaranth in the following drying modes: for convective drying of amaranth for food purposes in mine grain dryers at a drying agent temperature of 50...60 °C, and for drying at a temperature of the drying agent is not higher than 50 °C; for IR drying at radiator power not exceeding 100 W; at MV drying under pulsed (oscillating) modes with duration of pulses of energy supply of 4 s and duration of pulses of purging with outside air 20...40 s. It is shown that the largest reduction of squalene occurs when using IR drying. However, this method can be used if it is not intended to produce oil, but flour, blown grains, etc. products. Sciencebased technology and optimal modes of different ways of drying amaranth grain allow you to obtain grain moisture and quality conditionally, as well as reduce energy costs for its post-harvest processing. The joint effect of temperature and humidity of amaranth grain on the intensity of its respiration was investigated, an empirical equation describing this dependence was obtained. The study of chemical indicators of quality of amaranth grain showed that when stored under relative humidity those of air φ = 75 % and temperatures of 25 °C the acidic number of fat (from 5.56 to 38.20 mg KOH) and acidity (from 2.45 to 7.15 deg. of acidity) in the alcohol hood change the most. Therefore, reducing the storage temperature of the seed to +4...+6 °C under conditions of relative humidity φ = 55...75 % guarantees the extension of the life. The results of microbiological studies have shown that the conservative effect of low temperatures, which significantly reduces the life of microorganisms occurs at temperatures of +5...15 °C and relative humidity φ = 55 %. It is shown that storage of amaranth grain at a temperature of 15 °C and relative humidity φ = 75 % contributes to the development of microorganisms. However, storage at the same relative humidity, but at a temperature of +5 °C, stops the reproduction of microorganisms. Advanced technological schemes of postharvest amaranth grain processing using convective and combined convective microwave drying methods are proposed. Recommendations for postharvest amaranth processing have been developed and costeffectiveness of implementation of work recommendations have been determined. Keywords: amaranth, postharvest grain treatment, amaranth drying, amaranth cleaning, amaranth storage.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
13.

Бодюл О. С. 
Теплофізичні властивості конденсованих фаз метану та його галоїдопохідних / О. С. Бодюл. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційна робота присвячена комплексному розрахунково-теоретичному дослідженню теплофізичних властивостей конденсованих фаз метану та його галоїдопохідних на лінії плавлення та в однофазній області в широкій області температур і тисків. Розроблено обґрунтовані в рамках теорії збурень рівняння стану метану та його галоїдопохідних, що враховують нецентральну октуполь-октупольну взаємодію молекул. За допомогою канонічних рівнянь стану для твердої та рідкої фаз метану визначено розташування лінії плавлення на фазовій діаграмі.^UThe thesis is devoted to the complex theoreticaly-based study ofthermophysical properties of the condensed phases of methane and its halogen derivatives on their melting lines and in single-phase regions over a wide range of temperatures and pressures. Equations of state of methane and its halogen derivatives, taking into account the octupole-octupole interaction of molecules were developed in the framework of perturbation theory. Location of the melting line in the phase diagram of methane was determined using canonical equations of state for the solid and liquid phases.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
14.

Альхурі Ю. Е. 
Кінетика екстрагування з плодів шипшини у мікрохвильовому полі / Ю. Е. Альхурі. — Б.м., 2019 — укp.

У роботі представлено апарат, що дозволяє отримати полієкстракт з плодів шипшини з застосуванням водного екстрагенту та температурах не вище 50 ° С, що позитивно впливає на якість продукту. Розглянуто різіні конструкції апаратів.. Обґрунтовано структуру рівняння в узагальнених змінних для вакуумного екстрагування в мікрохвильовому полі з плодів шипшини. Досліджено гідравлічні процеси у апараті. Порівняння екстрагування традиційним тепловим способом і в мікрохвильовому полі, підтверджує, що при дії останнього підвищується загальний вихід екстрактивних речовин у 5 разів. Узагальнення експериментальних досліджень масообміну дозволило визначити ступеня в критеріальному рівнянні для числа Шмідта 0,43, Бурдо 0,35, безрозмірною проникності 0,42, еквівалентного діаметра частинок сировини 1,2. Складено інженерні методики розрахунку апарату. При експериментальних дослідженнях апарату отримано екстракт.^UThis thesis is devoted to extraction from rose hips in microwave field. The modes of free flow of the extractant through the layer of raw material, extraction in the microwave field under atmospheric pressure and under the conditions of rarefaction are studied. In the introduction and the first chapter of the thesis reasons for urgency of the problem of producing herbal remedies based on wild rose hips, development of innovative approaches to extraction from medicinal plant material are presented. By using traditional heat treatment methods, it is impossible to ensure preservation of a large proportion of valuable components, such as vitamins and aromatic substances. The wide range of herbal remedies, technologies of their production, devices and modes for extraction process, technological lines are analyzed.The world experience in production of herbal remedies, the actual problems of the production of herbal remedies based on wild rose are analyzed. Noted that positive experience was gained from the use of microwave technologies, both in European countries and Asian scientific schools. Device for microwave extraction show good results. Analysis of experimental and analytical methods of research has been carried out, methods have been determined, number of studies have been planned. In the second chapter of the thesis these methods are presented, methods of experimental and analytical modeling are described. The third chapter of the thesis presents the results of experimental research using laboratory stands, including innovative equipment. Innovative equipment provided in the thesis allows obtaining concentrated rose hips extracts. It is revealed that due to phenomenon of barodiffusion, possibility of obtaining polyextract with the use of one extractant - water, appears. Goal of modeling hydrodynamic and mass transfer processes under conditions of rarefaction is to define the constituents of the criterion equations which can not be determined analytically. Using the techniques of similarity theory and dimensional analysis, a general type of mathematical model is established. Given the peculiarities of the process of extraction in the machine, model is simplified. Effect on the magnitude of coefficient is the difference in concentrations between the extract and the solid phase, contact area of the extraction phase and the raw material, duration of extraction, specific heat of vapor formation, and the field strength.Kinetics of mass transfer during extraction from rose hips, conditions of phase equilibrium were determined. Experimental determination of the maximum content of dry matter in the rose hips variety used in the studies, which was 23% of total weight of the fruits. In the course of experimental studies, the efficiency of extraction in a thermostat and in a microwave field is comparatively. It is determined that when using a microwave field, the efficiency of extraction increases by about 5 times. It was also established that the vitamin C content and other extractive components significantly increase in the extracts obtained. The results of experiments prove that there is a barodiffusion effect, which contributes to the release of more extractive components. The analysis of material balances showed that during the extraction process, the solid phase is more efficient than classical extraction. On average, 2…5% more extractive components can be removed.The influence on the kinetics of hydromodule extraction, the intensity of the action of the microwave field, and the size of the hips fetal particles has been experimentally determined. In the conditions of free flow of the extractant through the layer of raw material, the influence of the extractant's charge on the initial concentration of the extract is determined, and the dependence on the results of the experiments is constructed. The fourth section of the paper presents the results of simulation and optimization of the apparatus and models. Using the methods of similarity theory and the dimension analysis method, degree constants for Schmidt, Burdo numbers, and dimensionless parametric permeability are determined.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
15.

Швець М. В. 
Теплофізичне моделювання транспорту вологої пари в тонких пористих середовищах і напівпроникних мембранах / М. В. Швець. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена моделюванню та розрахунково-теоретичному розвитку перспективних екологічно-безпечних замкнутих теплових циклів, особливістю яких є зберігання маси робочого флюїду, не маючого безпосереднього контакту з навколишнім середовищем. Підвищення ефективності функціонування таких схем, до яких відносяться відомий цикл Стірлінга, працюючий між двома фіксованими термостатами може бути досягнуто в значній мірі шляхом покращення роботи пористих вузлів регенерації теплоти. Зміни, які запропоновані і детально досліджені в роботі з метою підвищення термодинамічного і нового теплофізичного ступенів досконалості можуть бути внесені до прийнятого на сьогоднішній день теплоенергетичного аналізу і мати значний практично-теоретичний ефект для подальших проектувань. Окремо, заміна рівняння стану для ідеального газу на ван дер Ваальсівське рівняння для реального флюїду безумовно буде оптимізувати опис будь-якого існуючого або проектованого циклу. В якості перспективної робочої речовини для надкритичного альтернативного циклу Стірлінга в дисертаційній роботі запропоновано надкритичний діоксид вуглецю, що обґрунтоване як з фазово-теоретичної, так і з практичної точок зору.^UThe work is devoted to the creation of adequate models and the methodology of advanced thermoenergetic calculations and estimates at the study of perspective, from both the ecologic and energetic viewpoints, closed cycles of thermal engines. On the base of the performed in Dissertation analysis it was concluded that the conventional thermoenergetic approach to the description of any regeneration stirling-type cycles should be essentially modified. It was recommended to take into account the real impact of density on the main caloric functions of a closed stirlings (working between two given thermostats) such as enthalpy, internal energy, entropy. The Horstmann's alternative formulation of Second Law has been used to argue the combined necessity of the thermophysical (i.e. presumably equilibrium) and thermoenergetic (i.e. mainly, dynamical and irreversible) considerations in any problem concerning the heat-mass-transfer through porous regenerator at the convective motion of a working fluid. The developed in Dissertation model is based on the electromagnetic-thermal analogy supposed between the respective closed contours. This approach looks promising since the further calculations of the velocity field (with its longitudinal and transversal components) can be occurred in the framework of the generalized Bernoulli equation. The new concept of the coupled Stirling-Rallis type of heat engine localized in the near-critical fluctuation range of carbon dioxide is proposed in Dissertation.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
16.

Діхтяр С. В. 
Розробка біотехнології переробки масових форм гідробіонтів / С. В. Діхтяр. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертації вирішено завдання щодо розробки безвідходної біотехнології отримання біопалива ІІ генерації (метановмісної газової суміші) за використанням нового, відновлювального субстрату – біомаси ціаней та застосуванням дигестату як органо-мінерального добрива для потреб сільського та лісового господарства.Досліджено й розкрито фізико-хімічний та біологічний аспекти процесу біометаногенезу, встановлено послідовність біохімічних реакцій при виробництві біогазу із СЗВ та з'ясовано їх особливості. Визначено видовий склад вихідного субстрату для біометаногенезу та його мікробіологічні характеристики. Встановлено хімічний склад зразків біогазу різного походження та здійснено порівняльний аналіз їх фізичних властивостей.Вдосконалено традиційну біотехнологію отримання біогазу за рахунок використання нового субстрату – надлишкової органічної речовини гідробіонтів з плям «цвітіння», яка складається в основному з біомаси ціанобактерій. Розроблено новий екологічно безпечний технологічний процес, що забезпечує раціональне використання відновлювальних природних ресурсів(утилізацію гідробіонтів)^UIn the Thesis solved the issue of the development of non-waste biotechnology for receiving the 2nd generation biofuel (gas mixture containing methane) with the use of a new renewable substrate – biomass of cyanobacteriae and further application of a digestate as organic and mineral fertilizer for the purposes of agriculture and forestry. Physical and chemical aspects of bio-methanogenesis were disclosed and researched; the sequence of bio-chemical reactions in production of biogas from bluegreen algae was established and their features were determined.The species composition of the initial substrate for bio-methanogenesis and its microbiological properties were determined. The chemical composition of biogas samples of different origin has been established and comparative analysis of their physical properties has been carried out.The traditional biotechnology of biogas production has been improved through the use of a new substrate – anexcess hydrobionts organic matter from «blooming» spots, which consists mainly of the cyanobacteria biomass. A new environmentally safe technological process, which ensures rational use of natural resources, has been developed.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
17.

Томчик О. М. 
Вдосконалення засобів зниження тепловитрат малих охолоджуваних об'єктів / О. М. Томчик. — Б.м., 2019 — укp.

В роботі представлені результати досліджень перспектив застосування охолоджуваних ємностей з підвищеною тепловою інерційністю та акумулюючою здатністю для стабілізації температури продукту і зниження енергетичних витрат під час зберігання і транспортування. Охолоджувана ємність виконана з полімерного матеріалу, з подвійними стінками, прошарки між якими по всьому периметру заповнені рідиною з високою тепловою інерційністю.^UThe thesis represents study results for prospects of cooled tanks (packages) with high thermal inertia and storage capacity use intended for product temperature stabilization and energy consumption reduction during cold product storage and its transportation. The cooled tank (package) is made from a polymeric material, with double walls, using liquid layers which are placed between walls with high thermal inertia along the entire perimeter.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
18.

Івченко Д. О. 
Термодинамічні властивості розчинів диметилового етеру у триетиленгліколі (експеримент, методи моделювання). / Д. О. Івченко. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена комплексному експериментально-розрахунковому вивченню термодинамічних властивостей систем, що моделюють властивості розчинів холодоагент / мастило (РХМ), включаючи: фазові рівноваги, густину рідкої фази, поверхневий натяг, теплоємність і ентальпію розчинів DME / TEG; створенню методик прогнозування поверхневого натягу галоїдопохідних холодоагентів, їх сумішей і РХМ; розрахунку псевдокритичних параметрів РХМ; дослідженню впливу домішок мастила на показники енергетичної ефективності компресорної системи. Показано, що присутність домішок мастила в холодоагенті призводить до значного зниження холодопродуктивності і холодильного коефіцієнта, досліджено вплив концентрації мастила в холодоагенті перед дросельним пристроєм, а також величини перегріву робочого тіла у випарнику на показники енергетичноїефективності циклу. Показано, що підбір оптимального сорту мастила має не менше значення, ніж вибір альтернативного холодоагенту.^UThe thesis is devoted to a complex experimental and calculated studies of the thermodynamic properties for the systems that simulated the properties of the refrigerant / oil solutions (ROS) such us: phase equilibria, liquid phase , surface tension, heat capacity, and enthalpy of the DME / TEG solutions; creation of methods forз predicting the surface tension of the halogenderivative refrigerants, their mixtures and ROS; calculating the pseudocritical parameters of the ROS; examination of effect of the oil admixtures on the energy efficiency of the compressor system. To perform the goals stated in the thesis, an experimental setup created earlier was applied to carry out the сomprehensive investigation of the thermodynamic properties for the refrigerant / oil solutions (ROS), including: phase equilibria, surface tension, density of DME / TEG solutions. In addition, the experimental setup was also created for experimental studies of the caloric properties for the refrigerant / oil solutions.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
19.

Трубнікова А. А. 
Розроблення безлактозного концентрату маслянки із заданим складом нутрієнті / А. А. Трубнікова. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертаційній роботі представлені результати досліджень щодо розроблення технології виробництва безлактозного білково-ліпідного концентрату маслянки із заданим складом нутрієнтів (білків, ліпідів, лактози, мінеральних речовин) на основі мембранних процесів видалення лактози та використання отриманого концентрату як основного компоненту привиробництві низьколактозного синбіотичного йогуртового морозива. Визначений фактор концентрування при ультрафільтрації маслянки, при якому можливо максимально сконцентрувати білково-ліпідну фракцію маслянки. Досліджений процес діафільтраційного очищення від лактози УФ ретентату маслянки НФ пермеатом, що отриманий нанофільтрацією УФ пермеату маслянки та результати досліджень використані при розробці методики розрахунку оцінки ефективності процесу діафільтрації.^Ulogy for the production of lactose-free protein-lipid concentrate of buttermilk with a given nutrient composition on the basis of membrane processes of lactose removal and use of the obtained concentrate as the main component in the productionof low-lactose yogurt ice cream. The concentration coefficient was established during UF filtration, which is equal to FC = 5, at which it is possible to maximize the concentration of protein-lipid fraction of buttermilk. Membrane treatment of buttermilk concentrate by diafiltration is an effective method for removing lactose. If NF permeate is used as a buffer for diafiltration, the lactose content of retentate can be adjusted.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
20.

Шумська Л. П. 
Технологические основы термического порообразования в теплоизоляционных материалах с прогнозированием теплофизических характеристик и интенсивности теплообменных процессов / Л. П. Шумська. — Б.м., 2020 — укp.

Диссертация посвящена теоретическому и экспериментальному исследованию теплофизических особенностей создания новых пористых теплоизоляционных материалов, а именно: исследованию термодинамических параметров процессов нагрева, вспучивания и сушки материалов; обоснованию выбора способа формирования сырьевой смеси, а также определению оптимальных энергетических параметров процесса вспучивания; разработке математических моделей процесса термообработки материала и методику определения основных технологических параметров; разработке перспективных технологий тепловой защиты зданий и энергетического оборудования. Экспериментально определены зависимости технологических параметровтермообработки сырьевой смеси при вспучивании, ее состав, позволяющие получить материал с минимальной теплопроводностью. Также найденные зависимости позволяют найти необходимый режим термообработки для получениязаданных теплофизических характеристик. Разработана экспериментальная установка, позволившая определить основные закономерности теплопередачипористого материала, на основании которых получены данные, позволяющиевыполнить оценку тепломассообменных характеристик нового дисперсногопористого материала, необходимых для технологических расчетов. Созданакомплексная математическая модель тепловлажностного режима здания, а такжепрограмма для решения уравнений данной модели, что дает возможностьопределить основные энергетические характеристики.^UThe thesis is devoted to theoretical and experimental study of thermal physical characteristics of creation of new porous heat-insulating materials, namely, study of thermodynamic parameters of the processes of heating, blowing-up and drying of raw materials, the rationale for choosing the method of forming the raw mix and also determining the optimal power parameters for the blowing-up process; the development of mathematical models of material's heat treatment process and method for determining the main technological parameters; the development of advanced technologies for thermal protection of buildings and power equipment.It is experimentally determined the dependences of technological parameters of heat treatment of the raw material mixture in the swelling process, its composition, which allows obtaining material with a minimum thermal conductivity. Also the founddependences allow finding the required mode of heat treatment to obtain the desired thermal characteristics. The experimental setup has been designed, which allows determining the main regularities of thermal conductivity of porous material, on the basisof which the data have been obtained, allowing evaluating heat-mass-exchange characteristics of a new dispersed porous material that is necessary for technological calculations. It was developed the integrated mathematical model of buildings` heat-to-humidity regime and program for solving the equations of this model, which allows determining the basic energy characteristics.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського