Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (8)Реферативна база даних (106)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>K=ПРУЖНІСТЬ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
Категорія: Транспорт   
1.

Ле Тхе Шон 
Аналіз характеристик пружних елементів конструкцій гелікоптера на основі частотних випробувань: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.13.03 / Ле Тхе Шон ; Нац. авіац. ун-т. — К., 2001. — 19 с. — укp.

Наведено результати досліджень, спрямованих на удосконалення процесів обробки результатів частотних випробувань гелікоптера і автоматизації проектування елементів конструкції з урахуванням їх пружності на базі розробки та впровадження алгоритмічного та програмного забезпечень підсистеми параметричної та непараметричної ідентифікації, системи автоматизованого проектування лопаті несучого гвинта. На підставі проведеного аналізу та систематизації можливих шляхів підвищення ефективності проведення частотних випробувань і обробки їх даних розроблено алгоритми параметричної та непараметричної ідентифікації, що забезпечують підвищення точності визначення динамічних характеристик елементів конструкції гелікоптера. Зазаначено необхідності враховувати пружність конструкції гелікоптера під час розв'язання задач аналізу та синтезу систем керування, автоматизованого проектування елементів конструкції. Представлено математичні моделі пружних коливань несучого гвинта та фюзеляжа. Обгрунтовано необхідність більш повного використання результатів частотних випробувань для розв'язання задач параметричної та непараметричної ідентифікації. Запропоновано нові методи непараметричної ідентифікації: взаємно спектральної щільності, амплітудно-фазочастотної характеристики на основі використання періодограмного метода. Розв'язано задачу ідентифікації пружно-масових характеристик несучого гвинта за результатами частотних випробувань. Наведено алгоритм розрахунку частотних характеристик функції чутливості, які використовуються для вибору оптимального тестового сигналу в ході розв'язання задачі ідентифікації. Проаналізовано методи усунення флатера гелікоптера. Показано, що одним з підходів до розв'язання даної задачі є оптимізація геометричних параметрів для цільнометалевого та композитного несучих гвинтів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: О541.2-07
Шифр НБУВ: РА314212 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Будівництво   
2.

Корнієнко В.Ф. 
Нелінійні коливання гнучких в'язкопружних елементів конструкцій при взаємодії з зовнішнім середовищем: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.23.17 / В.Ф. Корнієнко ; Київ. нац. ун-т буд-ва і архітектури. — К., 2002. — 19 с. — укp.

мПобудовано дискретно-континуальні рівняння динаміки гнучких протяжних елементів конструкцій з нелінійно-пружними і непотенціальними в'язкопружними характеристиками матеріалу. Для зведення початково-крайових задач до задач Коші для системи звичайних нелінійних диференціальних рівнянь використано параметричні локальні сплайни першого степеня. Наведено методику і розроблено програмне забезпечення, за допомогою яких одержано якісні (в'язкопружність слабо впливає на перший пік ривкових напружень і добре згладжує наступні; нелінійно-пружність знижує рівень ривкових напружень) та кількісні амплітудно-частотні характеристики за різних параметрів вимушених коливань.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Н112.06
Шифр НБУВ: РА317688 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Гірнича справа   
3.

Білоус О.І. 
Обгрунтування допустимого відхилення робочої поверхні барабанів потужних конвеєрів від циліндра: Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.05.06 / О.І. Білоус ; Нац. гірн. акад. України. — Д., 2002. — 16 с. — укp.

Досліджено механізм взаємодії нециліндричного барабана зі стрічкою з урахуванням комплексу факторів, що впливають на зусилля, за якого можливе руйнування стрічки під час взаємодії з нециліндричним барабаном. Такими факторами є передача зусилля, будівля стрічки, пружність покриття барабана на зрушення, нерівність лінійних швидкостей точок, розташованих на утворюючих нециліндричного барабана та довжин кіл, що ці точки описують під час обертання барабана, а також конструкція конвеєра на перехідній ділянці. Встановлено, що характер напружено-деформованого стану стрічок, посилених тросами, а також стрічок, посилених тканиною, якісно різний. Крайові ефекти в першому випадку діють на відстанях, що перевищують довжину контакту стрічки та барабана. Визначено, гіпотеза плоских перетинів прийнятна для розрахунку стрічок, посилених тканиною. Доведено, що відхилення форми барабана від циліндра пропорційно знижує зусилля, за якого можливе руйнування стрічки та стиків.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: И163.43-01
Шифр НБУВ: РА318750 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Вдовиченко О. В. 
Ідентифікація мезоструктури та визначення властивостей порошкових і композиційних матеріалів методами акустичної спектроскопії / О. В. Вдовиченко. — Б.м., 2020 — укp.

Дисертацію присвячено вирішенню важливої науково-технічної проблеми розроблення нової методології акустичної ідентифікації особливостей структури і властивостей порошкових, композиційних та пошкоджених матеріалів на основі аналізу резонансного відгуку на механічне збурення з метою створення виробів з прогнозованими фізико-механічними та функціональними характеристиками. Об‘єктом дослідження є вплив особливостей мезоструктури таких матеріалів на їх поведінку на макроскопічному рівні. Як основні, в роботі розглянуто два типи елементів мезоструктури: пори і частково сформовані межі частинок або фазами.Методологія, яка сформульована та обґрунтована в роботі, дозволяє розрізняти внесок особливостей наведених типів та оцінювати їх вміст, що є критерієм для удосконалення технологій отримання розглянутих класів матеріалів. Методологія базується на експериментально встановленому зв‘язку між станом меж частинок з одного боку та несиметричною реакцією матеріалів на навантаження різних знаків - з іншого. Відгук матеріалів ідентифіковано на підставі модифікованого в роботі акустичного резонансного методу. Використано та узагальнено уявлення про нелінійно-пружну поведінку порошкових та пошкоджених матеріалів.На підставі застосування розробленої методології було проаналізовано вплив різних типів елементів мезоструктури на характеристики пружності і дисипації енергії порошкових металів (Fe, Ti, Al-6Cu-0,4Mn), керамічних (α-Al2O3) та композиційних матеріалів (ГАп/склофаза, алюмінієві сплави/SiC) і встановлено оптимальні структурно-технологічні параметри їх виготовлення. Сформульовані підходи були покладені в основу створення методів виявлення змін структури сталей (Сталь 20 та 12Х1МФ) в процесі експлуатації виробів в екстремальних умовах для обґрунтованого подовження терміну їх експлуатації, а також методики дослідження механізмів деформування сплавів високого демпфування мартенситного типу Ti3Sn.Ключові слова: порошкові та композиційні матеріали, кераміка, структура, пори, міжфазні межі, накопичення пошкоджень, нелінійна пружність, здатність до демпфування, акустичні резонансні методи, неруйнівний контроль.^UThis thesis focuses on the solution of an important scientific and technical problem of the development of new methodology for acoustic identification of structural features and properties of powder, composite and damaged materials based on analysis of resonance response to mechanical excitation for the development of the parts with specified physical, mechanic and functional characteristics. The influence of features of mesostructures of such materials on their macroscopic behavior is the subject of inquiry. As a basic, two different types of the structural features – pores and partly consolidated boundaries between particles or phases are considered.The methodology formulated and substantiated in the work allows to discern the contribution of the stated types of the features and to estimate their fractions that serve as a criterion for the refinement of technological processes of fabrication of studied classes of materials. The methodology is based on experimentally revealed dependence on state of the boundaries between particles in one hand, and non-symmetric response of the materials to the load of different directions in other hand. The response of materials is identified by the acoustical resonant technique elaborated in this work. A conception of non-linear elastic behavior of powder and damaged materials was used and extended.Based on the utilization of the developed methodology, the influence of the different types of mesostructural elements on elastic characteristics and damping capacities of powder metals (Fe, Ti, Al-6Cu-0,4Mn), ceramics (α-Al2O3) and composite materials (HAp/glass phase, aluminum alloys/SiC) was analyzed and the optimal structural and technological parameters of their fabrication were determined. The stated approaches were assumed as a basis for the development of techniques for reveal of structural changes in steels (Steel 20 and 12Kh1MF) during operations of parts under extreme conditions with the purpose of the substantiated overhaul-period renewals, and also for the technique of investigation of mechanisms of deformation of martensitic alloy Ti3Sn with high damping capacity.Keywords: powder and composite materials, ceramics, structure, pore, phase boundary, damage accumulation, non-linear elasticity, damping capacity, acoustic resonant techniques, non-destructive evaluation.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Лапицька Н. В. 
Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з використанням шротів зародків зернових культур та плодів шипшини / Н. В. Лапицька. — Б.м., 2020 — укp.

Дисертаційну роботу присвячено розробці та науковому обґрунтуванню технології хліба житньо-пшеничного з використанням шротів зародків пшениці, вівса та плодів шипшини, що є побічними продуктами олійного виробництва. відповідних олій шляхом СО2-екстракції. Доведено різний вплив дослідних шротів на структурно-механічні властивості житньо-пшеничного тіста. Показано, що у результаті послаблення клейковини пшеничного борошна та прискорення гідролізу крохмалю під дією активних ферментів шроту зародків пшениці знижуються пружність, в'язкість, еластичність, газоутримувальна здатність тіста. Це призводить до зменшення його об'єму на 9,8…31,7 % та збільшення адгезії. І навпаки, у присутності шротів зародків вівса та плодів шипшини знижується показник розпливання, підвищуються модуль миттєвої пружності та еластичності тіста у результаті покращення стану клейковини пшеничного борошна, особливо за внесення шипшинового шроту. Збільшуються пластична в'язкість під дією високогідрофільних речовин шротів, а також газоутримувальна здатність, знижується адгезія, що приводить до підвищення об'єму тіста на 7,3…21,9 та 8,3…26,8 %. Для максимального використання технологічного і фізіологічного потенціалу дослідних шротів та забезпечення високої якості продукції рекомендовано сумісно застосовувати шрот зародків пшениці або вівса із шротом плодів шипшини. З використанням математичних методів планування повного факторного експерименту та оптимізації технологічних процесів визначено оптимальні рецептурні дозування шротів зародків пшениці і вівса сумісно з шротом плодів шипшини, які становлять 10,0 та 4,8% і 16,0 та 4,2%, а вологість тіста при цьому має складати 48,3% і 48,7% відповідно. За цих параметрів показники пористості, питомого об'єму і формостійкості хліба з сумісним внесенням ШЗП та ШПШ наближаються до таких у контрольного зразка, а ШЗВ та ШПШ – перевищують їх, а м'якушка хліба набуває приємного коричневого кольору. Розроблено рецептури та технологічну схему виробництва житньо-пшеничного хліба «Чернігівський» із сумісним використанням шротів зародків пшениці та плодів шипшини, а також «Дарунок природи» за сумісного додавання шротів зародків вівса та плодів шипшини, на які затверджено технологічну документацію на ТОВ «Добродія Фудз». Здійснено апробацію та впровадження розроблених технологій у виробництво на ФО-П Крітікова О.В. пекарня «Пекарефф», ТОВ «Наша булочка», ТОВ «Добродія Фудз».^UThe dissertation is devoted to the development and scientific rationale of the rye-wheat bread technology with the use of meal of wheat germ, oat germ and rosehips, which are by-products of oil production of the corresponding oils done by CO2 - extraction. The different influence of experimental meal on the structural and mechanical properties of rye-wheat dough is proved. It is shown that as a result of weakening of gluten of wheat flour and acceleration of hydrolysis of starch under the action of active enzymes of wheat germ meal, resiliency, viscosity, elasticity, gas-holding capacity of dough decreases. This leads to a decrease in its volume by 9.8…31.7% and an increase in adhesion. And vice versa, in the presence of oat germ and rosehip meal rate of spreading is reduced, modulus of resiliency and elasticity of the dough is increased as a result of the improvement of gluten wheat flour state, especially by adding rosehip meal. Plastic viscosity is increasing under the action of highly hydrophilic substances of meal, as well as gas holding capacity, adhesion is decreasing, which leads to an increase in dough volume by 7.3…21.9 and 8.3…26.8%. For maximum usage of technological and physiological potential of the meal under research and provision of high quality products, it is recommended to use wheat or oat germ meal together with rosehips meal. Using mathematical methods of planning a complete factorial experiment and optimization of technological processes, the optimal prescription dosages of wheat and oat germ meal together with rosehip meal were determined, which are 10.0 and 4.8% and 16.0 and 4.2%, and the dough moisture should be 48,3% and 48.7%, respectively. In these settings porosity, specific volume and shape stability of bread with compatible addition of WGM and RM close to those of the control sample and OGM and RM - exceed them and crumb of bread gets a nice brown color. Recipes and technological scheme of rye-wheat bread «Chernihiv» with compatible use of wheat germ meal and rosehips were developed, as well as bread «Gift of Nature» with co-adding of oat germ meal and rosehips, which have approved technological documentation on Ltd «Dobrodiya Foods». Approbation and implementation of the developed technologies are carried out in production at Kritikova's O.V. individual entrepreneur company «Pekareff», Ltd «Nasha Bulochka», Ltd «Dobrodiya Foods».


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Кісь-Коркіщенко Л. В. 
Обґрунтування конструктивно-кінематичних параметрів завантаження ковшів зернових норій. / Л. В. Кісь-Коркіщенко. — Б.м., 2021 — укp.

У зв'язку з поширенням обсягів вантажно-розвантажувальних робіт при виконанні різних технологічних операцій с зерновими матеріаламизбільшується попит на високоефективні норії різної продуктивності та висоти. В процесі їх удосконалення, що до стабільності роботи та надійності були досягнути значні результати за рахунок використання нових матеріалів та результатів науково-дослідних робіт. Особливе значення надавалося дослідженню процесів розвантаження, тому що вважалося, що втрати продуктивності були пов'язані з утворенням, так званого, зворотного сипу як в робочу так і холосту труби.Однак до теперішнього часу проблемним залишається завдання дослідження процесу завантаження ковшів, від якого залежить продуктивністьнорії і сталість її роботи. Цій проблемі присвячено незначну кількість робіт, а отримані результати не відображають фізичну сутність процесу і не відповідають даним, отриманим в процесі експлуатації.Незважаючи на простоту, процес має складний динамічний характер, що залежить не тільки від конструктивно-кінематичних параметрів завантаження,але і від маловивчених, специфічних фізико-механічних характеристик зернових матеріалів таких як: пружність шару, опірність зрушенню всередині матеріалу, пористість при різній щільності упаковки, коефіцієнтів тертя при русі по опорних поверхнях і при лавиноподібному витіканню по спусках. Визначення цих властивостей є актуальним завданням механіки сипучих матеріалів.Дисертаційне дослідження присвячено вирішенню питань, пов'язаних з визначенням фізико-механічних властивостей сипучого зернового матеріалу і з процесами заповнення ковшів зернових норій при різних способах їх завантаження. Таким чином тема дисертаційної роботи є актуальною в науковому і прикладному відношенні, а результати роботи спряють розвитку зернової галузі сільського господарства та підвищення експортного потенціалу України.Метою дослідження є підвищення продуктивності зернових норій із забезпеченням стабільності заповнення завантаження ковшів черезобґрунтування конструктивно-кінематичних параметрів із урахуванням фізикомеханічних властивостей зернових матеріалів.Об'єктом дослідження є завантаження норійних ковшів з урахуванням фізико-механічних властивостей шару зернового матеріалу.Відповідно, предметом дослідження є закономірності впливу конструктивно-кінематичних параметрів норій на завантаження ковшівзерновими матеріалами.Методи дослідження, що застосувавались у роботі є аналітичні дослідження з використанням методів теорії пружності, законів фізики татеоретичної механіки, планування експерименту що до визначення кількості повторень іспитів залежно від відносної похибки вимірювань та необхідногопроценту надійності, методики графічної обробки даних іспитів, застосування розроблених пристроїв та сучасних вимірювальних приладів.Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що вперше встановлено залежності дотичних напружень, кутових деформацій зерновогошару та коефіцієнту опору зсуву від параметрів укосу, що враховують параметривнутрішнього зсуву; вперше аналітичними методами визначено коефіцієнт заповнення ковшів та коефіцієнти опору при зачерпуванні з насипу тазавантажені по ходу і проти ході тягового елемента.Отримав подальший розвиток метод визначення параметрів внутрішнього зсуву та граничних значень функції текучості зернових матеріалів і раціональнихконструкційно-кінематичних параметрів заповнення ковшів, що на відміну від відомих враховує дотичні напруження, кутові деформації зернового шару та коефіцієнт опору;Удосконалено метод розрахунку зернових норій, що на відміну від відомих враховує коефіцієнт заповнення ковшів при зачерпуванні з насипу та завантажені по ходу і проти ході тягового елемента.Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що залежності отримані в процесі аналітичних та експериментальних досліджень, дозволяють визначити раціональні конструктивні і кінематичні параметри робочих органів, які забезпечують задану продуктивність та стабільність роботи норії.Результати роботи та розроблені рекомендації можна використати, як на стадії проектування нових машин, так і при модернізації існуючих з метою підвищення їх продуктивності. Одержані результати роботи впроваджено у виробничій процес: при розробці норій продуктивністю 100-350 т/год і висотою 30-60 м на Карлівському машинобудівному заводі та Харківському заводі елеваторного обладнання; для налаштування норій на роботу в оптимальному режимі на ООО СП «Білий колодязь». В дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення науково-прикладної задачі, що виявляється в обґрунтуванні конструктивно-кінематичних параметрів завантаження ковшів зернових норій через із урахуванням фізико-механічних властивостей зернових матеріалів. Це дозволило підвищити продуктивність зернових норій та забезпечитистабільність заповнення завантаження ковшів.^UDue to the expansion of the volume of loading and unloading operations in the performance of various technological operations with grain materials, thedemand for highly efficient bucket elevator of different productivity and height is increasing. In the process of their improvement, to the stability of work andreliability were achieved significant results through the use of new materials and research results. Particular importance was attached to the study of unloading processes, because it was believed that the loss of productivity was associated with the formation of the so-called backfill in both the working and idle pipes.However, to date, the problem remains the study of the process of loading buckets, which depends on the productivity of the bucket elevator and thesustainability of its work. A small amount of work is devoted to this problem, and the results obtained do not reflect the physical nature of the process and do not correspond to the data obtained during operation.Despite the simplicity, the process has a complex dynamic nature, which depends not only on the structural and kinematic parameters of the load, but also on poorly studied, specific physical and mechanical characteristics of grain materials such as layer elasticity, resistance to shear inside the material, porosity at different packing densities. Coefficients of friction during movement on bearing surfaces andat avalanche-like flow on descents. Determining these properties is an urgent task in the mechanics of bulk materials.The dissertation research is devoted to the decision of the questions connected with definition of physical and mechanical properties of loose grain material and with processes of filling of ladles of grain burrows at various ways of their loading.Thus, the topic of the dissertation is relevant in scientific and applied terms, and the results of the work will help the development of the grain sector of agriculture and increase the export potential of Ukraine.The purpose of the study is to increase the productivity of grain burrows with ensuring the stability of the filling of the buckets through the justification ofstructural and kinematic parameters, taking into account the physical and mechanical properties of grain materials.The object of the study is the loading of bucket elevator buckets, taking intoaccount the physical and mechanical properties of the layer of grain material.Accordingly, the subject of the study is the patterns of influence of structural and kinematic parameters of bucket elevator on the loading of buckets with grainmaterials. The research methods used in the work are analytical studies using the methods of elasticity theory, laws of physics and theoretical mechanics, experimentplanning to determine the number of test repetitions depending on the relative measurement error and the required percentage of reliability, methods of graphicalprocessing of exam data, application of developed devices and modern measuring instruments.The scientific novelty of the obtained results is that for the first time the dependences of the tangential stresses, angular deformations of the grain layer andthe shear resistance coefficient on the slope parameters, which take into account the parameters of the internal shear; for the first time the coefficient of filling of bucketsand coefficients of resistance at scooping from an embankment and loaded on the course and against a course of a traction element are defined by analytical methods.The method of determining the parameters of internal shear and limit values of the yield strength of grain materials and rational structural and kinematicparameters of bucket filling, which, in contrast to the known ones, takes into account tangential stresses, angular deformations of the grain layer and coefficient ofresistance; the method of calculating grain burrows has been improved, which, in contrast to the known ones, takes into account the coefficient of bucket filling when scooping from the embankment and loaded along and against the traction element


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
7.

Грицевіч М. Ю. 
Удосконалення технології низькобілкового печива: автореферат дис. ... д.філософ : 181 / М. Ю. Грицевіч. — Б.м., 2024 — укp.

Грицевіч М.Ю. «Удосконалення технології низькобілкового печива» - Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертаційна робота на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» - Національний університет харчових технологій, Міністерство освіти і науки України, Київ 2023.Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології низькобілкового печива яке змогли б споживати хворі на фенілкетонурію.У цій науковій роботі розглянута проблематика фенілкетонурії, включаючи її розповсюдження, симптоматику та методи лікування, особливо дієтотерапію. Дієтотерапія визнана найефективнішим методом лікування, і робота містить рекомендації щодо низькобілкової дієти та добової норми споживання фенілаланіну для пацієнтів. Окремий аспект присвячено аналізу ринку низькобілкових продуктів для людей із фенілкетонурією та дослідженню складу традиційного печива з акцентом на зменшення вмісту фенілаланіну.Літературний огляд вказує на відсутність докладних публікацій щодо рецептур низькобілкового печива та його властивостей. Вибрано компоненти для подальших досліджень технології низькобілкового печива, зокрема гідроколоїди та крохмалі. Розроблено блок-схему досліджень для вдосконалення технологій виробництва.Розроблено ряд рецептур низькобілкового печива та розраховано модель ідеального продукту для дітей різного віку хворих на фенілкетонурію.Дослідження реологічних властивостей низькобілкових емульсій показало, що кривим в'язкості характерна поведінка зсувного потоншення, що є характерним для псевдопластичних рідин. Наявність камеді ксантану збільшує в’язкість емульсій, а заміна вершкового масла кукурудзяною олією призвела до зниження в'язкості. Емульсії з вищою в'язкістю потребують потужнішого обладнання.Бульбашки диспергованої фази емульсії без структуроутворювачів характеризуються неоднорідністю за розміром, рекомендується збільшити швидкість збивання для отримання більш однорідної консистенції.В ході дослідження реологічних властивостей тіста з’ясовано, що модулі в'язкості низькобілкового тіста нижчі порівняно з традиційним здобним тістом, криві модулей пружності і в’язкості не пересікаються, що свідчить про відсутність текучості тіста. Всі зразки низькобілкового тіста рекомендовано формувати виїмним методом. Комплексні в'язкості низькобілкових виробів в одному діапазоні з тістом для традиційного печива, що підтверджує можливість виробництва на існуючому обладнанні.Аналіз альвеографічних досліджень підтверджує відсутність еластичності у низькобілковому тісті, а додавання тапіокового крохмалю збільшує розтяжність, що полегшує формування тіста.Зразки низькобілкового та традиційного тіста мають виражені пластичні властивості. Додавання мальтодекстрину та тапіокового крохмалю підвищує пружність тіста. Зразки низькобілкового тіста та тіста для виробництва традиційного здобного печива деформуються під дією сили і не повністю відновлюють свою форму. Коефіцієнти відновлення зворотної деформації для низькобілкового тіста знаходяться в діапазоні від 0,385 до 0,525, а для тіста для традиційного здобного печива - 0,490.Тісто для низькобілкового печива має аналогічні реологічні властивості до тіста для традиційного печива, що підтверджує можливість виробництва низькобілкового печива на існуючому обладнанні.В результаті термічного аналізу проведеного шляхом термогравіметрії та диференціальної скануючої калориметрії визначено температуру втрати низькобілковими зразками всієї розрахункової вологи, та доведено термічний розклад досліджуваних зразків при подальшому нагріванні.Встановлено, що раціональна тривалість випікання-сушіння низькобілкового печива становить на 40% більше порівняно з традиційним здобним печивом. Визначено, що для термічної обробки традиційного здобного печива необхідна менша кількість енергії ніж для термічної обробки низькобілкового печива. (ΔH=124,05Дж/г та ΔH=199,46 - 268,33 Дж/г відповідно). Додавання мальтодекстрину до рецептур низькобілкового тіста не суттєво зменшує кількість енергії необхідної для термічної обробки печива, в той час як заміна 20% кукурудзяного крохмалю на тапіоковий знижує кількість енергії необхідної на термообробки печива на 25,7%. Визначено, що органолептичні характеристики низькобілкового печива відповідають вимогам діючої норматичної документації, а термічна обробка впливає на геометричні розміри виробів, вимагаючи налаштування обладнання для формування. Фізико-хімічні показники розроблених низькобілкових виробів відповідають діючої нормативної документації, а вміст фенілаланіну робить їх безпечними для споживання пацієнтами з фенілкетонурією.Низькобілкове печиво проявляє полімолекулярну адсорбцію зі змінами вологоутримування, впливаючи на його термін зберігання. Рівноважна вологість при відносній вологості повітря 75% розробленого низькобілкового печива становить 11,5 … 12,7% Розроблені вироби рекомендовано упаковувати герметично для запобігання впливу навколишнього середовища.^UHrytsevich M. “ Improving the technology of low-protein cookies" - Qualifying scientific work on the rights of the manuscript.Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the speciality 181 "Food Technologies" - National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv 2023.The dissertation is devoted to the improvement of low-protein cookies technology that could be consumed by patients with phenylketonuria.The thesis discusses the issue of phenylketonuria, including its prevalence, symptoms and treatment methods, especially dietary therapy. Dietary therapy is recognised as the most effective treatment, and the scientific work provides recommendations on a low-protein diet and daily intake of phenylalanine for patients. A separate aspect is devoted to the analysis of the market for low-protein foods for people with phenylketonuria and the study of the composition of traditional biscuits with a focus on reducing the phenylalanine content.The literature review indicates that there are no detailed publications on low-protein cookies formulations and their properties. The components for further research of low-protein cookies technology, in particular hydrocolloids and starches, were selected. A research flowchart for improving production technologies was developed.A number of low-protein cookies recipes have been developed and a model of an ideal product for children of different ages with phenylketonuria has been calculated.The study of the rheological properties of low-protein emulsions showed that the viscosity curves exhibit shear thinning behaviour, which is typical of pseudoplastic liquids. The presence of xanthan gum increases the viscosity of the emulsions, and the replacement of butter with corn oil led to a decrease in viscosity. Emulsions with higher viscosities require more powerful equipment.The bubbles of the dispersed phase of the emulsion without structuring agents are characterised by heterogeneity in size, it is recommended to increase the whipping speed to obtain a more uniform consistency.The study of the rheological properties of the dough revealed that the viscosity moduli of low-protein dough are lower than those of traditional butter dough, and the elasticity and viscosity curves do not intersect, indicating that the dough does not flow. All low-protein dough samples are recommended to be moulded using the notching method. The complex viscosities of low-protein products are in the same range as the dough for traditional cookies, which confirms the possibility of production using existing equipment.The analysis of alveographic studies confirms the absence of elasticity in low-protein dough, and the addition of tapioca starch increases the extensibility, which facilitates dough moulding.The samples of low-protein and traditional dough have pronounced plastic properties. The addition of maltodextrin and tapioca starch increases the elasticity of the dough. Samples of low-protein dough and dough for the production of traditional butter biscuits are deformed under force and do not fully restore their shape. The recovery coefficients for low-protein dough are in the range of 0.385 to 0.525, and for traditional butter biscuit dough - 0.490.The dough for low-protein cookies has similar rheological properties to the dough for traditional cookies, which confirms the possibility of producing low-protein cookies using existing equipment.As a result of the thermal analysis carried out by thermogravimetry and differential scanning calorimetry, the temperature of loss of all calculated moisture of low-protein samples was determined, and the thermal decomposition of the studied samples during further heating was proved.It has been established that the rational duration of baking and drying of low-protein cookies is 40% longer than that of traditional butter cookies. It was determined that less energy is required for the heat treatment of traditional butter cookies than for the heat treatment of low-protein cookies (ΔH=124.05 J/g and ΔH=199.46-268.33 J/g, respectively). The addition of maltodextrin to low-protein dough formulations does not significantly reduce the amount of energy required for cookies heat treatment, while the replacement of 20% corn starch with tapioca starch reduces the amount of energy required for cookies heat treatment by 25.7%.It has been determined that the sensory characteristics of low-protein cookies meet the requirements of current regulatory documents, and heat treatment affects the geometric dimensions of products, requiring adjustment of moulding equipment. The physicochemical characteristics of the developed low-protein products comply with the current regulatory documents, and the phenylalanine content makes them safe for consumption by patients with phenylketonuria.Low-protein cookies exhibit polymolecular adsorption with changes in moisture retention, affecting their shelf life.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Святенко Я. І. 
Про стійкість обертання у середовищі з опором системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа з ідеальною рідиною: автореферат дис. ... д.філософ : 113 / Я. І. Святенко. — Б.м., 2024 — укp.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню асимптотичної стійкості рівномірних обертань у середовищі з опором невільної системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа та системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа з осесиметричними порожнинами, які повністю заповнені ідеальною нестисливою рідиною. Обертання гіроскопів підтримуються постійними моментами, спрямованими вздовж їх осей симетрій та постійними моментами у інерціальній системі відліку. Рівняння збуреного руху представлено у вигляді лічильної системи звичайних диференціальних рівнянь, а характеристичне рівняння зведено до трансцендентного рівняння. З урахуванням основного тону коливання ідеальної рідини отримано характеристичне рівняння шостого ступеня і на підставі критерія Льєнара–Шіпара в іннорному вигляді отримано умови стійкості рівномірних обертань у вигляді системи п’яти нерівностей та проведено їх аналітичне дослідження у випадках відсутності рідини в першому твердому тілі, у другому або у двох твердих тіл. Показана можливість стабілізації нестійкого рівномірного обертання у середовищі з опором гіроскопа Лагранжа і гіроскопа Лагранжа з ідеальною рідиною за допомогою другого гіроскопа, який обертається. На прикладі стиснутої еліпсоїдальної порожнини показано, що при досить великій кутовій швидкості обертання другого гіроскопа стабілізація завжди буде можлива за допомогою збільшення коефіцієнтів пружності шарнірів. На підставі отриманих умов стійкості рівномірних обертань у середовищі з опором системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа з ідеальною рідиною розглянута задача о стійкості рівномірних обертань гіроскопів Лагранжа і гіроскопів Лагранжа з ідеальною рідиною на підвісі. Отримані у роботі умови стійкості порівняні з аналогічними умовами за відсутності дисипації.У сучасній авіаційній і ракетно-космічній техніці та в інших галузях народного господарства широко використовуються конструкції з елементами у вигляді систем пружно зв’язаних твердих тіл та твердих тіл з рідиною. У цьому зв’язку виникає питання про вплив рідини та пружних шарнірів на стійкість коливань таких механічних систем. Задача суттєво ускладнюється, коли треба враховувати опір середовища. Одним з найбільш ефективних підходів спрощення для задач даного класу й отримання аналітичних розв’язків є підхід заснований на розгляданні системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа з ідеальною рідиною.Наведений огляд сучасного стану досліджуваної у роботі проблеми свідчить про те, що широкі можливості практичного застосування результатів досліджень потребують аналітичного визначення основних властивостей обертання у середовищі з опором системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа та системи двох пружно зв’язаних гіроскопів Лагранжа з ідеальною рідиною, оскільки ця модель добре відображає властивості багатьох реальних механічних об’єктів.Достовірність отриманих результатів підтверджується порівнянням з відомими у літературі результатами.Виконані аналітичні дослідження показали досить високу ефективність отриманих умов стійкості.Робота в цілому носить теоретичний характер, але наукове значення результатів та практична цінність роботи полягає в можливості їх застосування у роботі конструкторських бюро, науково-дослідних інститутів та підприємств, що займаються проектуванням і розрахунком механічних об’єктів, пов’язаних з обертанням у середовищі з опором систем твердих тіл та систем твердих тіл з рідиною в машинобудуванні, авіаційній та космічній техніці.Ключові слова: нелінійні звичайні диференціальні рівняння руху системи двох твердих тіл, пружність, підвіс, середовище з опором, гіроскопи Лагранжа, нелінійні диференціальні рівняння руху ідеальної нестисливої рідини, довільна осесиметрична порожнина, рівномірні обертання, лінеаризація, вільні коливання, крайова задача, власні функції і власні числа, спектральна задача, лічильна система звичайних диференціальних рівнянь, еліпсоїдальна порожнина, перший метод Ляпунова, асимптотична стійкість, стабілізація.^UThe dissertation is dedicated to the study of the asymptotic stability of uniform rotations in the environment with the support of a non-free system of two elastically connected Lagrange gyroscopes and a system of two elastically connected Lagrange gyroscopes with axisymmetric cavities that are completely filled with an ideal incompressible fluid. The rotation of the gyroscopes is supported by constant moments directed along their axes of symmetry and constant moments in the inertial reference system. The equation of disturbed motion is presented in the form of a counting system of ordinary differential equations, and the characteristic equation is reduced to a transcendental equation. Taking into account the main tone of the oscillation of the ideal fluid, a characteristic equation of the sixth degree is obtained, and on the basis of the Lyapunov-Shipar criterion, conditions for the stability of uniform rotations are obtained in the form of a system of five inequalities and their analytical study is carried out in cases of absence of fluid in the first solid body, in the second or in two solid bodies. The possibility of stabilizing unstable uniform rotation in the environment with the support of the Lagrange gyroscope and the Lagrange gyroscope with an ideal fluid is shown by means of a second rotating gyroscope. For example, it is shown that with a sufficiently large angular velocity of rotation of the second gyroscope, stabilization will always be possible by increasing the hinge stiffness coefficients. Based on the obtained conditions of stability of uniform rotations in the environment with the support of two elastically connected Lagrange gyroscopes with an ideal fluid, the problem of stability of uniform rotations of Lagrange gyroscopes and Lagrange gyroscopes with an ideal fluid on a suspension is considered. The stability conditions obtained in the work are compared with similar conditions in the absence of dissipation.In modern aviation and rocket-space technology, as well as in other sectors of the national economy, structures with elements in the form of elastically connected solid bodies and solid bodies with fluid are widely used. In this regard, the question arises about the influence of the fluid and elastic joints on the stability of oscillations of such mechanical systems. The problem is significantly complicated when it is necessary to take into account the resistance of the environment. One of the most effective approaches to simplifying problems of this class and obtaining analytical solutions is the approach based on the consideration of a system of two elastically connected Lagrange gyroscopes with an ideal fluid. The overview of the current state of the problem under study indicates that the wide possibilities of practical application of research results require analytical determination of the main properties of rotation in the environment with the support of a system of two elastically connected Lagrange gyroscopes and a system of two elastically connected Lagrange gyroscopes with an ideal fluid, since this model well reflects the properties of many real mechanical objects. The reliability of the obtained results is confirmed by comparison with known results in the literature. The analytical studies carried out have shown a sufficiently high efficiency of the obtained stability conditions.The work is mainly theoretical, but the scientific significance of the results and the practical value of the work lie in the possibility of their application in the work of design bureaus, research institutes, and enterprises engaged in the design and calculation of mechanical objects related to rotation in an environment with the support of systems of solid bodies and solid bodies with fluid in mechanical engineering, aviation, and space technology. Keywords: nonlinear ordinary differential equations of motion of a system of two solid bodies, elasticity, suspension, environment with support, Lagrange gyroscopes, nonlinear differential equations of motion of an ideal incompressible fluid, arbitrary axisymmetric cavity, uniform rotations, linearization, free oscillations, boundary value problem, eigenfunctions and eigenvalues, spectral problem, counting system of ordinary differential equations, ellipsoidal cavity, first Lyapunov method, asymptotic stability, stabilization.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського