Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (3)Реферативна база даних (47)Книжкові видання та компакт-диски (69)Журнали та продовжувані видання (7)
Пошуковий запит: (<.>A=ЮКАЛ$<.>+<.>A=ВОЛОДИМИР$<.>+<.>A=ЯРОСЛАВОВИЧ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5

      
Категорія: Біологічні науки   
1.

Володимирець В.О. 
Антропічна трансформація видового складу флори осушених територій у зв'язку з процесами її синантропізації: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.05 / В.О. Володимирець ; Нац. ботан. сад ім. М.М.Гришка НАН України. — К., 2003. — 20 с.: табл. — укp.

Проведено оцінку трансформації видового складу флори вищих судинних рослин на осушених і прилеглих до них територіях у зв'язку з процесами її синантропізації. Для осушувальних систем на території Волинського Полісся та Західного Лісостепу з'ясовано видовий склад синантропної флори, проведено його аналіз за окремими показниками. Одержано дані про поширення синантропних видів на осушеній та прилеглій територіях, установлено їх фітоцентотичну роль та екологічні особливості. Уперше для оцінки трансформації флори-ізоляту запропоновано кількісний показник - синантропність і методику його обчислення. Проаналізовано вплив на цей показник різних екологічних факторів, на підставі його значень виділено окремі рівні антропічної трансформації флори-ізоляту, розроблено їх характеристику.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*852.121.4(4УКР)
Шифр НБУВ: РА326874

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
Категорія: Біологічні науки   
2.

Юкало В.Г. 
Білки казеїнового комплексу коров'ячого молока та продукти їх протеолізу за дії ферментів молочнокислих бактерій: Автореф. дис... д-ра біол. наук: 03.00.04 / В.Г. Юкало ; Ін-т біології тварин УААН. — Л., 2007. — 32 с. — укp.

Досліджено білки казеїнового комплексу коров'ячого молока та продукти їх протеолізу, які утворюються за умов дії ферментів молочнокислих бактерій. Запропоновано ефективну методику для електрофорезу білків казеїнового комплексу, яка забезпечує ідентифікацію казеїнових фракцій відповідно до сучасної класифікації. Охарактеризовано протеолітичну активність та інші основні біохімічні показники 50-ти штамів різновидностей Lactococcus lactis та 2-х штамів Str. salivarius subsp. termophilus. На підставі результатів дослідження закономірностей протеолізу казеїнів лактококами введено критерій для характеристики відношення активності приклітинних і внутрішньоклітинних протеаз. Даний критерій запропоновано використовувати для відбору штамів, здатних продукувати гіркі на смак пептиди. Встановлено, що здатність утворювати казокініни серед штамів лактококів зустрічається рідко. Запропоновано модельну систему для тестування протеолітичних ферментів на здатність утворювати біологічно активні пептиди під час протеолізу казеїнів. Виділено хроматографічно низькомолекулярні пептиди після протеолізу казеїнових фракцій <$Ealpha sub S 1 - roman CN> і <$Ebeta - roman CN>, що вірогідно знижують артеріальний тиск у щурів зі штучною реноваскулярною гіпертензією.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*736.71 + П527.397.2 +
Шифр НБУВ: РА349390

Рубрики:

      
3.

Володимиренко 
Особливості росту та прогноз продуктивності штучних модальних ялинових деревостанів Українських Карпат: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.03.02 / Валентина Миколаївна Володимиренко ; Національний аграрний ун-т. — К., 2006. — 19 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П342.4(4УКР3)
Шифр НБУВ: РА346695

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
4.

Дацишин К. Є. 
Розробка технології низькоалергенного гідролізату білків сироватки для збагачення молочних продуктів спеціального призначення / К. Є. Дацишин. — Б.м., 2021 — укp.

Дацишин К.Є. Розробка технології низькоалергенного гідролізату білків сироватки для збагачення молочних продуктів спеціального призначення.– Кваліфікаційна наукова робота на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м'ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя МОН України, Національний університет харчових технологій МОН України, Київ, 2021. Дисертаційна робота присвячена розробці технології низькоалергенного гідролізату білків молочної сироватки, що отриманий в умовах, які забезпечують утворення біологічно активних пептидів для збагачення продуктів спеціального призначення. Науково обґрунтовано необхідність отримання гідролізатів білків сироватки молока в умовах, що забезпечують збереження природних біологічно активних пептидів та перспективність використання таких гідролізатів у продуктах спеціального призначення. Розроблено технологію виробництва гідролізату білків сироватки молока у фізіологічних умовах та отримано такий гідролізат у промислових масштабах. В отриманому гідролізаті білків сироватки молока було проведено характеристику молекулярно-масового розподілу продуктів протеолізу. В результаті проведених досліджень встановлено, що до двох із п'яти діапазонів, які були виділені за молекулярними масами (0-700 Да і 700-1500 Да), входять майже 40% всіх продуктів протеолізу, що можуть містити близько 80% всіх відомих БАП з протеїнів сироватки молока. Зокрема показано, що в запропонованих умовах утворюються антигіпертензивні пептиди. Експериментально доведено, що гідролізат концентрату сироваткових білків, отриманий у фізіологічних умовах, не викликав алергічних реакцій у піддослідних тварин, що свідчить про його знижену алергенність. Такий гідролізат було використано для отримання продуктів: «Молочний напій з гідролізатом білків сироватки молока», «Паста сиркова з гідролізатом білків сироватки молока» та «Соєвий продукт з гідролізатом білків сироватки молока» із зниженими алергенними властивостями та підвищеною біологічною цінністю. Отримані продукти охарактеризовано за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Підтверджено відсутність у готових продуктах білків алергенів сироватки молока та підвищення вмісту біологічно активних низькомолекулярних пептидів за рахунок внесення гідролізату білків сироватки. Ключові слова: гідролізати білків сироватки молока, біоактивні пептиди, алергенність, продукти спеціального призначення.^UDatsyshyn K.Ye. Development of technology of low-allergenic whey protein hydrolysate for special dairy products enrichment. - Qualifying scientific work on the rights of the manuscript. The dissertation for the candidate degree of technical sciences on the specialty 05.18.04 – technology of meat, dairy products and products from hydrobionts. –Ternopil Ivan Puluj National Technical University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, National University of Food Technologies of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2021. The dissertation is devoted to the development of technology of low-allergenic whey proteins hydrolysate for special purpose dairy products enrichment. The need to obtain whey proteins hydrolysates in conditions that ensure saving of natural biologically active peptides and the perspectivity for the use of such hydrolysates is scientifically substantiates in the work. A comparative analysis of whey proteins hydrolysates obtained with different proteolytic enzymes of microbiological, plant and animal origin have been done. It is shown that at close values of the proteolysis degree, the ratio of products by molecular weights can significantly differ. Electrophoretic studies of hydrolysates of whey protein concentrate indicate differences in the accessibility of different protein fractions to the action of proteolytic enzymes. The highest degree of proteolysis of β-LG and α-LA fractions, according to the results of the research, showed pancreatin and neutral protease. The conditions of proteolysis that provide the formation of native biologically active peptides among the proteolysis products have been scientifically substantiated in the work. Chromatographic characterization of proteolysis products fractions, which include native biologically active peptides, has been performed. On the basis of substantiated physiological conditions of proteolysis, which provide the yield of native biologically active peptides, technological regulations for the whey proteins hydrolysate obtaining have been developed. Obtained in such conditions hydrolysate was used to develop special products technologies. The whey proteins hydrolysate was evaluated by molecular weight distribution before use. It has been found that two of the five ranges selected by molecular weight contain almost 40% of all proteolysis products, which may contain about 80% of all known BAP from whey proteins. The scientific novelty of the obtained results lies in the fact that the conditions of whey proteins hydrolysates obtaining, which ensure the formation of natural biologically active peptides, are scientifically substantiated for the first time. The presence of lactokinins - peptides with antihypertensive effect in the obtained hydrolysate was experimentally confirmed. The obtained results indicate that the most promising ingredients for the creation of products with antihypertensive action are low molecular weight products of whey proteins proteolysis. It is experimentally proven that the whey proteins hydrolysate obtained in physiological conditions did not cause allergic reactions in experimental animals, which indicates its reduced allergenicity. Technologies of dairy products with the obtained whey proteins hydrolysate with saved natural bioactive peptides, and low-allergenic combined product enriched with whey proteins hydrolysate with replacement casein by another high-value food protein are proposed. The use of low-allergenic whey proteins hydrolysate in such products allows to save their biological value, as well as to use them in the diet for people with intolerance to whey proteins and caseins. On the basis of the conducted researches the technological schemes of special products manufacturing «Milk drink with WPH», «Cheese paste with WPH» and «Soy product with WPH» have been developed. Technological regulations of new products manufacturing have been substantiated, their organoleptic, physicochemical, microbiological indicators have been investigated. Electrophoretic and chromatographic methods established the absence of whey protein allergens in the obtained products and confirmed increasing in the content of the fraction of low molecular weight peptides, which include BAP. Key words: whey proteins hydrolysates, bioactive peptides, allergenicity, special purpose products.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Юкало В. В. 
Розвиток публічного управління у сфері застосування програм допоміжних репродуктивних технологій в Україні: автореферат дис. ... д.філософ : 281 / В. В. Юкало. — Б.м., 2023 — укp.

Дисертаційна робота є системним дослідженням комплексу сучасних проблем публічного управління у сфері застосування програм допоміжних репродуктивних технологій в Україні. У роботі виокремлено найгостріші проблеми галузі, якими для сучасної України є: відсутність політичної волі щодо вирішення наявних проблем; відсутність статистичних даних щодо застосування ДРТ в недержавному секторі, що ускладнює збір доказової бази для прийняття обґрунтованих управлінських рішень; мінімальне правове врегулювання публічно-управлінських відносин щодо застосування ДРТ; відсутність з боку держави контролю за наданням медичних та немедичних послуг пов’язаних із застосуванням ДРТ; неврегульованість порядку та стандартів їх надання; рівень кадрового забезпечення (нестача кваліфікованих фахівців на первинному рівні надання медичної допомоги, працевлаштування та попередження втрати рівня кваліфікації фахівців з ДРТ серед лікарів – тимчасово переміщених осіб; нестача кваліфікованого середнього медичного персоналу), обмеження доступу до обладнання та ліків (фінансові, організаційні, логістичні); не вирішені питання біоетики щодо меж досліджень, сурогатного материнства, донорства тощо.^UThe dissertation is a systematic study of the complex of modern issues of public administration in the field of application of assisted reproductive technology programs in Ukraine. This work highlights topical issues in the field, namely the following ones in modern Ukraine: the lack of political will to solve existing issues; the lack of statistical data on the use of ART in the non-state sector, which makes it difficult to collect an evidence base for making informed management decisions; minimal legal regulation of public and administrative relations regarding the use of ART; the lack of state control over the provision of medical and non-medical services related to the use of ART; grey market of ART services, irregularity of procedure and standards of their provision; the level of staffing support (the lack of qualified specialists at the primary level of providing medical care, employment and prevention of loss of the level of qualification of ART specialists among doctors – internally displaced persons; the lack of qualified paramedical personnel), restrictions on access to equipment and medicine (financial, organizational, logistical ones); unsolved bioethical challenges regarding the research limits, surrogate motherhood, donation, etc.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського