Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (33)Книжкові видання та компакт-диски (12)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Луцька Н$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
1.

Луцька Н.M. 
Дослідження та синтез оптимальних регуляторів для систем автоматизації технологічних комплексів неперервного типу: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.13.07 / Н.M. Луцька ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 16 с. — укp.

Розглянуто питання синтезу оптимальних та робастних регуляторів для підсистем технологічних комплексів цукрового виробництва. Створено математичні моделі підсистем теплообміну нахиленої дифузійної установки та рівнів багатокорпусної випарної установки. Проведено статистичний аналіз технологічних змінних та імітаційне моделювання підсистем з різними регуляторами, в тому числі локальними, оптимальними та робастними. Розроблено функціональну структуру для реалізації алгоритмів оптимальних регуляторів, що включає структуру з переключенням та інтелектуальну підсистему підтримки прийняття рішень.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-5-05 +
Шифр НБУВ: РА342701

Рубрики:

      
2.

Луцька Н. І. 
Розвиток єврорегіонів в системі транскордонного співробітництва України: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.02 / Н. І. Луцька ; НАН України ; Ін-т світ. економіки і міжнар. відносин. — К., 2011. — 20 с. — укp.

Досліджено особливості розробки та запровадження стратегії розвитку вітчизняних прикордонних регіонів за умов поглиблення транскордонної співпраці (ТС). Удосконалено методику визначення ефективності транскордонного співробітництва (ТКС) під впливом національних і зарубіжних чинників. Узагальнено позитивний та негативний досвід розвитку прикордонних територій сусідніх країн, об'єднаних у межах єврорегіонів. З'ясовано тенденції розвитку створених єврорегіонів і визначено можливості утворення системи інструментів державної підтримки ТС. Наведено стратегічні напрямки удосконалення розвитку ТСК як на рівні місцевої адміністративно-територіальної управи, так і на рівні урядового управління.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)80
Шифр НБУВ: РА379825 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
3.

Луцька Н. М. 
Робастно-оптимальні системи управління складними технологічними об'єктами харчової промисловості / Н. М. Луцька. — Б.м., 2021 — укp.

За результатами дисертаційного дослідження, а також комплексу науководослідних та прикладних робіт за тематикою дисертації запропоновано розв'язок науково-технічної проблеми, що полягає в розробленні та впровадженні робастно-оптимальних систем керування для технологічних об'єктів харчової промисловості (ТОХП), що функціонують в умовах невизначеності, та створенні науково-методологічних основ їх застосування та проектування для забезпечення підвищення енерго-, ресурсоефективності та якості виробництва. Складні ТОХП характеризуються множиною характеристик, зокрема нелінійність, запізнювання, багатовимірність, нестаціонарність та ін. Точні математичні моделі таких ТОХП мають високий порядок та як наслідок ускладнюють розробку системи керування (СК). Але можна задати математичну модель ТОХП невисокого порядку та описати область невизначеності параметрів або структури такої моделі. Тоді синтез системи керування ТОХП необхідно проводити за робастними критеріями. Сьогодні існують різноманітні методи робастно-оптимального керування, однак особливості ТОХП вимагають особливого підходу до розробки та проектування таких систем, що базується на комплексуванні з традиційними методами синтезу та структурами СК ТОХП. Проведена систематизація існуючих методів робасної стійкості, робастнооптимальних методів, а також методів синтезу СК для об'єктів з невизначеностями. Визначені проблеми, що ускладнюють застосування робастних методів для складних ТОХП, до яких належить: відсутність простих методів ідентифікації математичних моделей ТОХП з невизначеностями, що орієнтована на робастне керування та нерозуміння сутності робастного критерію керування та його зв'язку з інженерними вимогами до системи. Для задачі моніторингу запропоновані кількісні оцінки відтворюваності СК ТОХП, на основі яких можна оцінити ступінь старіння структури та параметрів СК та зробити висновок про переконструювання СК ТОХП. Прогноз оцінки відтворюваності виконується на нейронній мережі, що розраховує серію наступних значень регульованих та керувальних змінних. На основі запропонованого методу ефективного розроблення тамоніторингу СК ТОХП, що складається з запропонованих рішень, створено систему підтримки прийняття рішень, що в автоматизованому режимі виконує розробку та виконує моніторинг відтворюваності СК ТОХП. Запропоновано декілька архітектур реалізації системи підтримки прийняття рішень та її окремих компонентів. Вірогідність розробленого методу та можливість його впровадження на підприємствах харчової промисловості ґрунтується на послідовному та коректному використанні запропонованої онтологічної системи та алгоритмічно-програмного забезпечення. Адекватність підтверджується проведеними розрахунками та актами впровадження нахарчових підприємствах.^UBased on the results of the dissertation research, as well as a set of research and applied works on the topic of the dissertation, is proposed a solution of the scientific and technical problem, which consists in the development and implementation of robust control systems for technological objects of food industry (TOFI) in conditions of uncertainty. In addition, the created of scientific and methodological foundationsfor their application and designed to improve energy, resource efficiency and quality of production. Complex TOFIs characterized by many characteristics, including nonlinearity, delay, multidimensionality, nonstationarity and others. Accurate mathematical models of such TOFI have a high order and as a result complicate the development of the control system (CS). However, you can specify a mathematical model of loworder TOFI and describe the area of uncertainty of the parameters or structure of such a model. Then the synthesis of the control system TOFI must be carried out according to robust criteria. Today, there are various methods of robust-optimal control, but the features of TOFI require a special approach to the development and design of such systems, based on the combination with traditional methods of synthesis and structures of the TOFI CS. The systematization of existing methods of robust stability, robust-optimal methods, as well as methods of CS synthesis for plants with uncertainties carried out. Problems that complicate the application of robust methods for complex TOFI, which include lack of simple methods for identifying mathematical models of TOFI with uncertainties, focused on robust control and misunderstanding of the essence of robust control criterion and its relationship to engineering requirements. For the monitoring task, quantitative estimates of the reproducibility of the TOFICS proposed, based on which it is possible to assess the degree of aging of the structure and parameters of the CS and to draw a conclusion about the redevelopment of the CS TOFI. The reproducibility estimation performed on a neural network that calculates a series of the following values of adjustable and control variables. Based on the proposed method of effective design and monitoring of the TOFI CS, consisting of the proposed solutions, a decision support system has been created, which automatically performs the development and monitors the reproducibility of the TOFI CS. Several architectures for the implementation of the decision support system and its individual components proposed. The probability of the developed method and the possibility of its implementation in the food industry based on the consistent and correct use of the proposed ontological system and algorithmic software. Adequacy confirmed by the calculations and implementation acts at food enterprises.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського