Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (3)Книжкові видання та компакт-диски (3)Журнали та продовжувані видання (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Кирпа М$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2

      
1.

Кирпа М.Я. 
Оптимізація процесів обробляння і зберігання насіння кукурудзи та методи поліпшення його якостей: автореф. дис... д-ра с.-г. наук: 06.01.14 / М.Я. Кирпа ; Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН. — Х., 2007. — 43 с. — укp.

Розв'язано наукову проблему підготовки високоякісного насіння кукурудзи в галузях первинного і промислового насінництва на основі оптимізації процесів збирання, обробляння і зберігання насіння та його біологічних і технологічних ознак, рівня якості та енерговитрат на виробництво. Проаналізовано закономірності генотипової та модифікаційної мінливості посівних якостей і врожайних властивостей насіння різних гібридів і ліній кукурудзи. Визначено оптимальний період збирання, режими сушіння, очищення, сортування і калібрування, хімічної обробки, що підвищують вихід кондиційного матеріалу на 5 - 8 %. Обгрунтовано господарську довговічність насіння кукурудзи та біотичні і абіотичні чинники, що подовжують термін його збереження до 5 - 6 років. Висвітлено нові, додаткові показники і методи визначення якості насіння, доведено ефективність їх застосування. Удосконалено та розроблено нові технічні засоби для обробляння насіння, які покращують його якість та знижують витрату енергії на 18 - 25 %.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.2-48 + П212.2-38 +
Шифр НБУВ: РА352881

Рубрики:

      
2.

Філіпкова Н. С. 
Особливості формування довговічності насіння та способи тривалого зберігання гібридів кукурудзи: автореферат дис. ... д.філософ : 201 / Н. С. Філіпкова. — Б.м., 2023 — укp.

У дисертаційній роботі наведено теоретично обґрунтування й нове вирішення важливого науково-практичного завдання, яке полягає у розробленні нових способів тривалого зберігання насіння гібридів кукурудзи на основі принципів господарської довговічності і ресурсо-енергоекономії. Вирішення поставленого завдання дозволяє стабілізувати насінництво кукурудзи, створювати запаси високоякісного посівного матеріалу у вигляді резервних, страхових і селекційних фондів насіння. ?Актуальність теми дисертаційної роботи обумовлена необхідністю проведення досліджень, спрямованих на вивчення явища довговічності насіння кукурудзи, причин його старіння, розробку ефективних способів тривалого зберігання високоякісного посівного матеріалу. Окрім наукової складової актуальність пов’язана із вирішенням практичних завдань – зниженням енерго-ресурсовитрат, необхідних на оновлення запасів насіння. Відомі дослідження є неповними і не вирішують проблему тривалого зберігання запасів високоякісного насіння кукурудзи. ?У результаті виконання дисертаційної роботи отримана нові дані, які стосуються теорії і практики зберігання насіння. Встановлено закономірності формування якості і довговічності насіння гібридів кукурудзи, а також прийоми зниження енерго-ресурсовитрат, необхідних на оновлення запасів посівного матеріалу. ?Уперше виявлено вплив способів і технологічних параметрів післязбиральної обробки на якість і довговічність насіння гібридів кукурудзи, оптимізовано техніко-технологічні режими сушіння, очищення, сортування і калібрування насіння, що забезпечує тривалість зберігання посівного матеріалу. Визначено основні фізико-механічні, гігроскопічні й фізіологічні показники, пов’язані із довговічністю насіння на стадіях його обробки й зберігання. Встановлено способи і режими тривалого зберігання на основі суміщення факторів низької вологості, охолодження та паковання насіння. Уперше виділено і встановлено ознаки здоров'я насіння – його кислотність та рівень ураження поверхневою мікрофлорою. ?Удосконалено: процеси сушіння, сепарування й хімічної передпосівної обробки насіння, спрямовані на підготовку високоякісного посівного матеріалу гібридів кукурудзи до тривалого зберігання; процес зберігання з підтриманням господарської довговічності гібридів кукурудзи; систему контролю за якістю насіння на стадіях післязбиральної обробки та зберігання. ?Набули подальшого розвитку: теорія довговічності насіння кукурудзи на основі його біологічної і технологічної різноякісності; концепція ресурсоенегозбереження в системі насінництва кукурудзи.?Наукова новизна роботи полягає в отриманні оригінальних результатів, які мають доказовий і закономірний характер у вирішенні проблеми тривалого зберігання високоякісного насіння, виходячи із її теоретичних положень та практичних умов. Теоретично обґрунтовано види довговічності – біологічну й господарську. Встановлено комплекс факторів, які найбільшим чином впливають на стадіях збирання, післязбиральної обробки і зберігання, тому довговічність окрім біологічної ще має технологічну природу. До факторів біологічної природи слід віднести ботанічну і біологічну характеристики певного сорту, гібрида, самозапильної лінії. До технологічних факторів відносяться біотичні, абіотичні та антропогенні чинники, які діють на стадіях вирощування, обробки і зберігання кукурудзи.^UThe dissertation presents a theoretical justification and a new solution to an important scientific and practical task, which is to develop new methods of long-term storage of maize hybrid seeds based on the principles of economic longevity and resource and energy conservation. The solution of this task allows us to stabilise maize seed production and build up stocks of high-quality seeds in the form of reserve, insurance and breeding seed funds.This dissertation topic is relevant given the need to investigate the phenomenon of maize seed longevity, the factors of its aging, and the development of effective methods for long-term storage of high-quality seeds. In addition to the scientific aspect, the relevance of this research is also related to the practical tasks to reduce energy and resource costs required for turnover of seed stocks. The known studies are incomplete and do not address the problem of long-term storage of high-quality maize seed stocks.The dissertation has resulted in new data related to the theory and practice of seed storage. The regularities of the formation of maize hybrid seed quality and longevity, as well as methods of reducing energy and resource costs required to turnover of seed stocks, have been established.The effect of methods and technological parameters of post-harvest processing on the quality and longevity of maize hybrid seeds was first revealed, and the technical and technological modes of drying, cleaning, sorting and calibrating seeds were optimised, which ensures the long-term seed storage. The main physical-mechanical, hydroscopic and physiological parameters related to the seed longevity during its processing and storage were determined. Methods and modes of long-term storage based on the combination of low moisture content, cooling and packaging of seeds have been established. For the first time, we identified the traits of seed health, such as acidity and the level of damage by surface microflora.The processes of drying, separating and chemical pre-sowing seed dressing aimed at preparing high-quality seeds of maize hybrids for long-term storage, as well as the storage process for maintaining the economic longevity of maize hybrids, and the seed quality control system at the post-harvest and storage stages have been improved. The theory of maize seed longevity based on its biological and technological quality diversity, as well as the concept of resource and energy conservation in the maize seed production system were further developed. The scientific novelty of the work lies in obtaining original results in addressing the problem of long-term storage of high-quality seeds, based on its theoretical background and practical conditions. The types of biological and economic longevity are theoretically substantiated. Longevity, in addition to biological, also has a technological nature, so a set of factors that have the greatest impact during harvesting, post-harvest processing and storage has been established. The biological factors include the botanical and biological characteristics of a given variety, hybrid, self-pollinated line. Technological factors include biotic, abiotic and anthropogenic factors that occur at the stages of maize cultivation, processing and storage.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського