Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (5)Реферативна база даних (169)Книжкові видання та компакт-диски (71)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=ДОРОХОВ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 13
Представлено документи з 1 до 13

      
1.

Дорохова Т.М. 
Астросейсмологія зірок нижньої частини смуги нестабільності: спостережувальний аспект: Автореф. дис... канд. фіз.-мат. наук: 01.03.02 / Т.М. Дорохова ; Одес. нац. ун-т ім. І.І.Мечникова. — О., 2003. — 15 с.: рис. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: В63,022 +
Шифр НБУВ: РА324874

Рубрики:

      
Категорія: Транспорт   
2.

Дорохов М.Ю. 
Динамічне гасіння коливань мостових кранів із використанням хвильових ланцюгових передач: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.05.05 / М.Ю. Дорохов ; Укр. інж.-пед. акад. — Х., 2007. — 19 с. — укp.

Визначено область взаємодії динамічного погашувача коливань на основі хвильової ланцюгової передачі з металоконструкцією кранового моста за несталого руху. Відзначено, що використання регульованого динамічного погашувача коливань у механізмі підйому вантажу в періоди несталого руху значно зменшує коефіцієнт динаміки мостових кранів. Розроблено математичні моделі мостового крана з динамічним погашувачем коливань для операцій підйому - опускання вантажу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: О922.215.2-04 +
Шифр НБУВ: РА350745

Рубрики:

      
3.

Дорохова О.В. 
Діагностичне та прогностичне значення експресії маркерів при диспластичних та неопластичних процесах шийки матки (імуноморфологічні аспекти): Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.03.02 / О.В. Дорохова ; Дніпропетр. держ. мед. акад. — Д., 2007. — 20 с. — укp.

Вивчено експресію маркерів за диспластичних і неопластичних процесів шийки матки з метою вдосконалення їх гістологічної діагностики. Вивчено інтенсивність процесів проліферації, диференціювання й онкотрансформації за зазначених процесів та вплив на них персистуючої інфекції, зумовленої вірусами папіломи людини. Визначено взаємозв'язок між характером і ступенем виразності диспластичних і неопластичних процесів за рівнем експресії імуногістохімічних маркерів. За результатами комплексного дослідження розроблено категорії оцінки експресії імуногістохімічних маркерів. Визначено чутливість, специфічність, негативне передбачувальне число та позитивне передбачувальне число для використання оцінки експресії кожного маркеру для виявлення диспластичних ушкоджень, наявності генетичного матеріалу вірусів папіломи людини високого канцерогенного ризику та ступеня диференціювання пухлин.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.714.2-4 +
Шифр НБУВ: РА350319

Рубрики:

      
4.

Дорохов О.В. 
Зниження динамічних перевантажень з метою підвищення надійності асинхронних генераторів вітроелектроагрегатів, які працюють паралельно з мережею: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.09.01 / О.В. Дорохов ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2005. — 19 с.: рис. — укp.

На підставі системи диференційних рівнянь асинхронних машин (АМ), з урахуванням активного опору обмотки статора та додаткових активних опорів, введених у коло статора, одержано аналітичні залежності ударних струмів і моментів від її параметрів. Одержано аналітичні залежності, які дозволяють описати почергове підмикання фаз генератора до мережі у заданий момент часу, за заданих початкових фаз напруги. Встановлено найбільш раціональну послідовність підмикання фаз обмотки асинхронних генераторів до мережі, визначено оптимальні початкові фази напруги. Досліджено вплив коливань швидкості вітру на потужність, яку віддає вітротурбіна. Визначено розбіжність між зазначеною потужністю та потужністю, встановленою заводом-виготовачем. У систему диференційних рівнянь введено функцію, що встановлює безпосередній зв'язок між гармонійними складовими швидкості вітру та моментом на валу генератора, що дозволяє вірно розрахувати генеровану потужність залежно від умов на конкретній площині установки вітроелектроагрегата та знижує імовірність помилки в процесі вибору вітроплощадки для будівництва вітроелектростанції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: З627-04 +
Шифр НБУВ: РА336579

Рубрики:

      
5.

Дорохович В. В. 
Наукове обгрунтування і розроблення технологій борошняних кондитерських виробів спеціального дієтичного споживання: автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.16 / В. В. Дорохович ; Київський національний торговельно- економічний університет. — К., 2010. — 38 : a-іл. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л868
Шифр НБУВ: РА371049 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
6.

Дорохович В. В. 
Наукове обгрунтування та розроблення технологій борошняних кондитерських виробів спеціального дієтичного споживання: автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.16 / В. В. Дорохович ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2010. — 38 с. — укp.

Здійснено розробку інноваційних технологій із застосуванням системного підходу, методів аналогізації та математичного моделювання. Встановлено та науково обгрунтовано оптимальні технологічні параметри виготовлення борошняних кондитерських виборів спеціального дієтичного споживання (БКВСДС), умови та терміни їх зберігання. Медико-біологічними дослідженнями підтверджено доцільність споживання БКВСДС. Розроблено Державний стандарт України "Вироби кондитерські борошняні спеціального дієтичного споживання", технічні умови, рецептури. Апробовано та впроваджено технології розроблених БКВСДС у закладах ресторанного господарства та на підприємствах харчової промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л868
Шифр НБУВ: РА371049 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
7.

Дорохов О.В. 
Розробка моделей для удосконалення взаємодії споживачів і виробників послуг на транспортних ринках вантажних перевезень: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.22.01 / О.В. Дорохов ; Харк. нац. автомоб.-дорож. ун-т. — Х., 2005. — 21 с. — укp.

Розроблено модель для визначення якості вантажних перевезень, здійснено нечітке моделюванні, побудовано правила нечіткого висновку та проведено оцінку параметрів якості транспортного сервісу на базі функцій належності. Запропоновано модель класифікації суб'єктів транспортного ринку на підставі їх групування за інформативними ознаками. Удосконалено моделі багатокритеріальної нечіткої структуризації для ринку вантажних перевезень. Розроблено структуру, склад, а також побудовано моделі й алгоритми для системи підтримки приняття рішень суб'єктами ринку транспортних послуг. Запропоновано багатокритеріальні моделі прийняття рішень для їх використання споживачами та виробниками вантажних транспортних послуг за умов нечіткості, невизначеності, різної форми представлення даних. Розвинуто моделі: визначення зон транспортного обслуговування, розподілу клієнтів за центрами транспортного сервісу, ігрового підходу до визначення структури парку транспортних засобів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)373.30-813 +
Шифр НБУВ: РА339119

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
8.

Дорохович В.В. 
Розробка раціональних технологій діабетичних борошняних кондитерських виробів на основі фруктози: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / В.В. Дорохович ; Київ. держ. торг.-екон. ун-т. — К., 2000. — 20 с. — укp.

Досліджено проблему розробки діабетичних борошняних кондитерських виробів, де в якості цукрозамінника використано фруктозу. Для підвищення харчової цінності використано борошно солоду гороху, борошно сої, зародки пшениці, вівсяне та житнє борошно, морквяний порошок. На основі проведеного комплексу досліджень розроблено та науково обгрунтовано раціональні технології та оптимальні рецептурні композиції нових видів здобного печива, сирцевих пряників, кексів. Наведено математичні моделі оцінки якості діабетичних борошняних кондитерських виробів за комплексними показниками, які враховують харчову, біологічну та енергетичну цінність і відповідають вимогам Державних стандартів. Розроблено та затверджено нормативну документацію (рецептури, технологічні інструкції).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л868
Шифр НБУВ: РА310533 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
9.

Дороховський О. М. 
Теоретичні засади формування фінансового механізму реструктуризації підприємств харчової промисловості: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / О. М. Дороховський ; Міжнар. ун-т бізнесу і права. — Херсон, 2010. — 19 с. — укp.

Розкрито теоретико-методичні основи формування фінансового механізму реструктуризації підприємств харчової промисловості. Досліджено сутність фінансової реструктуризації, фактори, які спричинюють реструктуризацію. Висвітлено шляхи та напрями підвищення ефективності реструктуризації підприємств харчової промисловості. Запропоновано нові підходи та критерії щодо визначення й оцінювання ефективності реструктуризації підприємств харчової промисловості. Визначено основні концептуальні засади формування моделі реструктуризації підприємств харчової промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-93-21
Шифр НБУВ: РА378095 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
10.

Дорохова Л.В. 
Формування стратегії розвитку міні-заводів в ринкових умовах (на прикладі чорної металургії): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.01 / Л.В. Дорохова ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2003. — 19 с.: рис., табл. — укp.

Проаналізовано сучасний стан зарубіжної та вітчизняної металургійної галузі, визначено причини, що обумовлюють низьке конкурентне становище вітчизняної металопродукції на світовому ринку. Обгрунтовано актуальність і доцільність створення металургійних міні-заводів в Україні як перспективного напрямку подолання технічного відставання та покращання економічних і екологічних показників галузі. Детерміновано ознаки металургійних міні-заводів. Здійснено їх класифікацію на мікро- з річною потужністю 40 - 230 тис. т, міді- (230 - 600 тис. т/рік) і міні-заводи (600 - 2000 тис. т/рік). Проаналізовано стратегічні тенденції розвитку та обгрунтовано базові конкурентні стратегії розвитку металургійних міні-заводів: спеціалізацію продукції; фокусування певного сегмента ринку; мінімізацію виробництва та реалізації продукції. Визначено та систематизовано чинники зовнішнього та внутрішнього середовища з урахуванням особливостей металургійної галузі та ЗАТ "ММЗ ІСТІЛ (Україна)", на підставі яких проведено SWOT-аналіз. Запропоновано показники для критеріїв "привабливість ринку" та "конкурентна пропозиція". Розроблено методичні рекомендації щодо формування стратегії розвитку стратегічних зон господарювання металургійних міні-заводів з метою підвищення ефективності їх діяльності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)305.551.1 +
Шифр НБУВ: РА326305

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
11.

Мазур Л. С. 
Удосконалення технології льодяникової карамелі спеціального призначення аморфної та аморфно-пористої структури / Л. С. Мазур. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертацію присвячено удосконаленню технології льодяникової карамелі аморфної та аморфно-пористої структури спеціального призначення за рахунок використання сахарози, глюкози, фруктози, лактулози, ізомальтитолу, мальтитолу, екстрактів пустирника, м'яти перцевої та ромашки лікарської, кріопорошків чорниці та малини, аскорбінової кислоти. Встановлено, що органолептичні, фізико-хімічні показники карамелі відповідають вимогам ДСТУ 3893:2016. Досліджено сорбційні властивості нових видів карамелі. Зразки нових видів льодяникової карамелі спеціального призначення було розглянуто Центральною дегустаційною комісією, а рецептури і технологічні інструкції затверджено в Асоціації "Укркондпром". Технологію льодяникової карамелі аморфної та аморфно-пористої структури спеціального призначення апробовано у виробничих умовах на підприємствах ТОВ «Арсенал-ПАК» в м. Костянтинівка, Донецької області та СОК «Чиста Флора» в с.Спас Івано - Франківської області. Розраховано оцінку якості, згідно основних принципів теоретичної кваліметрії, карамелі аморфної та аморфно-пористої структури, за комплексним показником, який враховує органолептичні, фізико-хімічні та фізіологічно-функціональні властивості. Визначено показник глікемічності та енергетичну цінність.^UThe dissertation is devoted to the improvement of the technology of hard caramel of amorphous and amorphous-porous structure for special purpose due to the use saccharose, glucose, fructose, lactulose, isomaltitol, maltitilol, medicinal herbs extracts (tidbits, pepper mint and medicinal chamomile) blueberries' and raspberries' cryopowder, ascorbic acid. It was established that organoleptic, physico-chemical parameters of caramel are due to the requirements of SSTU 3893:2016. The sorption properties of new types of caramel were investigated. Samples of new types of hard caramel for special purpose were reviewed by the Central Tasting Commission, and Recipes and Technological Instructions were approved by Ukrkondprom. The technology of hard caramel of amorphous and amorphous-porous structure for special purpose has been tested in the production conditions at the enterprises of LLC "Arsenal-PAK" in Konstantinovka, Donetsk re-gion and "Chistaya Flora" SOC in the village of Spas of Ivano-Frankivsk region. The estimation of quality, according to the basic principles of theoretical qualimetry, caramel of amorphous and amorphous-porous structure, that is based on a complex index that takes into account organoleptic, physico-chemical and physiological-functional properties. The index of glycemicity and energy value were also determined.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
12.

Грицевіч М. Ю. 
Удосконалення технології низькобілкового печива: автореферат дис. ... д.філософ : 181 / М. Ю. Грицевіч. — Б.м., 2024 — укp.

Грицевіч М.Ю. «Удосконалення технології низькобілкового печива» - Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертаційна робота на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» - Національний університет харчових технологій, Міністерство освіти і науки України, Київ 2023.Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології низькобілкового печива яке змогли б споживати хворі на фенілкетонурію.У цій науковій роботі розглянута проблематика фенілкетонурії, включаючи її розповсюдження, симптоматику та методи лікування, особливо дієтотерапію. Дієтотерапія визнана найефективнішим методом лікування, і робота містить рекомендації щодо низькобілкової дієти та добової норми споживання фенілаланіну для пацієнтів. Окремий аспект присвячено аналізу ринку низькобілкових продуктів для людей із фенілкетонурією та дослідженню складу традиційного печива з акцентом на зменшення вмісту фенілаланіну.Літературний огляд вказує на відсутність докладних публікацій щодо рецептур низькобілкового печива та його властивостей. Вибрано компоненти для подальших досліджень технології низькобілкового печива, зокрема гідроколоїди та крохмалі. Розроблено блок-схему досліджень для вдосконалення технологій виробництва.Розроблено ряд рецептур низькобілкового печива та розраховано модель ідеального продукту для дітей різного віку хворих на фенілкетонурію.Дослідження реологічних властивостей низькобілкових емульсій показало, що кривим в'язкості характерна поведінка зсувного потоншення, що є характерним для псевдопластичних рідин. Наявність камеді ксантану збільшує в’язкість емульсій, а заміна вершкового масла кукурудзяною олією призвела до зниження в'язкості. Емульсії з вищою в'язкістю потребують потужнішого обладнання.Бульбашки диспергованої фази емульсії без структуроутворювачів характеризуються неоднорідністю за розміром, рекомендується збільшити швидкість збивання для отримання більш однорідної консистенції.В ході дослідження реологічних властивостей тіста з’ясовано, що модулі в'язкості низькобілкового тіста нижчі порівняно з традиційним здобним тістом, криві модулей пружності і в’язкості не пересікаються, що свідчить про відсутність текучості тіста. Всі зразки низькобілкового тіста рекомендовано формувати виїмним методом. Комплексні в'язкості низькобілкових виробів в одному діапазоні з тістом для традиційного печива, що підтверджує можливість виробництва на існуючому обладнанні.Аналіз альвеографічних досліджень підтверджує відсутність еластичності у низькобілковому тісті, а додавання тапіокового крохмалю збільшує розтяжність, що полегшує формування тіста.Зразки низькобілкового та традиційного тіста мають виражені пластичні властивості. Додавання мальтодекстрину та тапіокового крохмалю підвищує пружність тіста. Зразки низькобілкового тіста та тіста для виробництва традиційного здобного печива деформуються під дією сили і не повністю відновлюють свою форму. Коефіцієнти відновлення зворотної деформації для низькобілкового тіста знаходяться в діапазоні від 0,385 до 0,525, а для тіста для традиційного здобного печива - 0,490.Тісто для низькобілкового печива має аналогічні реологічні властивості до тіста для традиційного печива, що підтверджує можливість виробництва низькобілкового печива на існуючому обладнанні.В результаті термічного аналізу проведеного шляхом термогравіметрії та диференціальної скануючої калориметрії визначено температуру втрати низькобілковими зразками всієї розрахункової вологи, та доведено термічний розклад досліджуваних зразків при подальшому нагріванні.Встановлено, що раціональна тривалість випікання-сушіння низькобілкового печива становить на 40% більше порівняно з традиційним здобним печивом. Визначено, що для термічної обробки традиційного здобного печива необхідна менша кількість енергії ніж для термічної обробки низькобілкового печива. (ΔH=124,05Дж/г та ΔH=199,46 - 268,33 Дж/г відповідно). Додавання мальтодекстрину до рецептур низькобілкового тіста не суттєво зменшує кількість енергії необхідної для термічної обробки печива, в той час як заміна 20% кукурудзяного крохмалю на тапіоковий знижує кількість енергії необхідної на термообробки печива на 25,7%. Визначено, що органолептичні характеристики низькобілкового печива відповідають вимогам діючої норматичної документації, а термічна обробка впливає на геометричні розміри виробів, вимагаючи налаштування обладнання для формування. Фізико-хімічні показники розроблених низькобілкових виробів відповідають діючої нормативної документації, а вміст фенілаланіну робить їх безпечними для споживання пацієнтами з фенілкетонурією.Низькобілкове печиво проявляє полімолекулярну адсорбцію зі змінами вологоутримування, впливаючи на його термін зберігання. Рівноважна вологість при відносній вологості повітря 75% розробленого низькобілкового печива становить 11,5 … 12,7% Розроблені вироби рекомендовано упаковувати герметично для запобігання впливу навколишнього середовища.^UHrytsevich M. “ Improving the technology of low-protein cookies" - Qualifying scientific work on the rights of the manuscript.Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the speciality 181 "Food Technologies" - National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv 2023.The dissertation is devoted to the improvement of low-protein cookies technology that could be consumed by patients with phenylketonuria.The thesis discusses the issue of phenylketonuria, including its prevalence, symptoms and treatment methods, especially dietary therapy. Dietary therapy is recognised as the most effective treatment, and the scientific work provides recommendations on a low-protein diet and daily intake of phenylalanine for patients. A separate aspect is devoted to the analysis of the market for low-protein foods for people with phenylketonuria and the study of the composition of traditional biscuits with a focus on reducing the phenylalanine content.The literature review indicates that there are no detailed publications on low-protein cookies formulations and their properties. The components for further research of low-protein cookies technology, in particular hydrocolloids and starches, were selected. A research flowchart for improving production technologies was developed.A number of low-protein cookies recipes have been developed and a model of an ideal product for children of different ages with phenylketonuria has been calculated.The study of the rheological properties of low-protein emulsions showed that the viscosity curves exhibit shear thinning behaviour, which is typical of pseudoplastic liquids. The presence of xanthan gum increases the viscosity of the emulsions, and the replacement of butter with corn oil led to a decrease in viscosity. Emulsions with higher viscosities require more powerful equipment.The bubbles of the dispersed phase of the emulsion without structuring agents are characterised by heterogeneity in size, it is recommended to increase the whipping speed to obtain a more uniform consistency.The study of the rheological properties of the dough revealed that the viscosity moduli of low-protein dough are lower than those of traditional butter dough, and the elasticity and viscosity curves do not intersect, indicating that the dough does not flow. All low-protein dough samples are recommended to be moulded using the notching method. The complex viscosities of low-protein products are in the same range as the dough for traditional cookies, which confirms the possibility of production using existing equipment.The analysis of alveographic studies confirms the absence of elasticity in low-protein dough, and the addition of tapioca starch increases the extensibility, which facilitates dough moulding.The samples of low-protein and traditional dough have pronounced plastic properties. The addition of maltodextrin and tapioca starch increases the elasticity of the dough. Samples of low-protein dough and dough for the production of traditional butter biscuits are deformed under force and do not fully restore their shape. The recovery coefficients for low-protein dough are in the range of 0.385 to 0.525, and for traditional butter biscuit dough - 0.490.The dough for low-protein cookies has similar rheological properties to the dough for traditional cookies, which confirms the possibility of producing low-protein cookies using existing equipment.As a result of the thermal analysis carried out by thermogravimetry and differential scanning calorimetry, the temperature of loss of all calculated moisture of low-protein samples was determined, and the thermal decomposition of the studied samples during further heating was proved.It has been established that the rational duration of baking and drying of low-protein cookies is 40% longer than that of traditional butter cookies. It was determined that less energy is required for the heat treatment of traditional butter cookies than for the heat treatment of low-protein cookies (ΔH=124.05 J/g and ΔH=199.46-268.33 J/g, respectively). The addition of maltodextrin to low-protein dough formulations does not significantly reduce the amount of energy required for cookies heat treatment, while the replacement of 20% corn starch with tapioca starch reduces the amount of energy required for cookies heat treatment by 25.7%.It has been determined that the sensory characteristics of low-protein cookies meet the requirements of current regulatory documents, and heat treatment affects the geometric dimensions of products, requiring adjustment of moulding equipment. The physicochemical characteristics of the developed low-protein products comply with the current regulatory documents, and the phenylalanine content makes them safe for consumption by patients with phenylketonuria.Low-protein cookies exhibit polymolecular adsorption with changes in moisture retention, affecting their shelf life.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
13.

Дорохова Н. Г. 
Дидактичні умови моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету: автореферат дис. ... д.філософ : 011 / Н. Г. Дорохова. — Б.м., 2024 — укp.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки. Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Полтава, 2024.Актуальність теми. Європейський стратегічний курс України на забезпечення динамічного розвитку соціальної сфери, сфери медицини та охорони здоров’я зумовлює необхідність модернізації вищої медичної освіти на засадах інтеграції інноваційних педагогічних ідей і моніторингу та оцінювання її якості. У зв’язку з цим сьогодні стає особливо актуальною проблема моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету, оскільки українське суспільство функціонує в системі ринкових відносин, а система охорони здоров’я – в умовах трансформації. Мета дослідження полягає у визначенні, обґрунтуванні та експериментальній перевірці ефективності дидактичних умов моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету. Об’єкт дослідження – навчальне середовище медичного закладу вищої освіти.Предмет дослідження – сукупність дидактичних умов моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету. Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що в роботі уперше визначено сукупність дидактичних умов моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету: (1) розроблення й упровадження програми підвищення кваліфікації для викладачів та працівників відділів забезпечення якості освіти медичних ЗВО «Моніторинг якості освіти майбутніх магістрів стоматології на засадах компетентнісного підходу»; 2) підвищення мотивації стейкґолдерів до участі у процесі моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології; 3) створення та розвиток у медичному ЗВО єдиної інтерактивно-цифрової системи моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології; 4) актуалізація можливостей медичного ЗВО як особистісно-розвивального та інноваційно-ресурсного середовища для підвищення ефективності підготовки майбутніх магістрів стоматології; 5) використання методів педагогічної кваліметрії як інструменту моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології);розроблено модель їх реалізації, яка складається із трьох взаємопов’язаних блоків: методологічно-цільового, змістово-реалізаційного та діагностико-результативного; розроблено функціональну структуру моніторингу якості освіти майбутніх магістрів стоматології у навчальному середовищі університету як систему взаємопов’язаних елементів-процедур, котрі охоплюють дидактичний контекст цього процесу (моніторинг процесуально-дидактичного, програмно-результативного, особистісно-розвивального та інноваційно-ресурсного компонентів навчального середовища університету).Ключові слова: якість освіти, моніторинг, навчальне середовище, майбутні магістри стоматології, модель, дидактичні умови, вища медична освіта, інформаційно-комунікаційні технології, компетентнісний підхід, комунікація, підвищення кваліфікації, сучасний фахівець, критичне мислення, інноваційні методи, освітня програма.^UDissertation for obtaining the scientific degree of Doctor of Philosophy in specialty 011 Educational, pedagogical sciences. Poltava National Pedagogical University named after V. G. Korolenko, Poltava, 2024.Actuality of theme. The European strategic course of Ukraine to ensure the dynamic development of the social sphere, the sphere of medicine, and health care necessitates the modernization of higher medical education based on the integration of innovative pedagogical ideas and monitoring and evaluation of its quality. In connection with this, today the problem of monitoring the quality of education of future masters of dentistry in the educational environment of the university is becoming particularly relevant since the Ukrainian society functions in the system of market relations, and the health care system is in the conditions of transformation.The aim of the study consists of the determination, substantiation, and experimental verification of the effectiveness of didactic conditions for monitoring the quality of education of future masters of dentistry in the educational environment of the university.The object of study – the educational environment of the medical higher education institution.The subject of study – a set of didactic conditions for monitoring the quality of education of future masters of dentistry in the educational environment of the university. The scientific novelty of the obtained research results is that the work defines for the first time a set of didactic conditions for monitoring the quality of education of future masters of dentistry in the educational environment of the university: (1) development and implementation of a program of professional development for teachers and employees of the departments of ensuring the quality of education of the medical higher educational institution "Quality Monitoring education of future masters of dentistry on the basis of the competence approach"; 2) increasing the motivation of stakeholders to participate in the process of monitoring the quality of education of future masters of dentistry; 3) creation and development of a single interactive digital system for monitoring the quality of education of future Masters of Dentistry at the medical higher education institution; 4) actualization of the opportunities of the medical higher education institution as a personal development and innovation resource environment for increasing the effectiveness of training future masters of dentistry; 5) the use of pedagogical qualitative methods as a tool for monitoring the quality of education of future masters of dentistry); a model of their implementation has been developed, which consists of three interrelated blocks: methodological-target, content-implementation and diagnostic-resultative; a functional structure for monitoring the quality of education of future masters of dentistry in the educational environment of the university has been developed as a system of interconnected elements-procedures that cover the didactic context of this process (monitoring of procedural-didactic, program-resultative, personal-developmental and innovative-resource components of the educational environment of the university). Keywords: quality of education, monitoring, educational environment, future masters of dentistry, model, didactic conditions, higher medical education, information and communication technologies, competence-based approach, communication, professional development, modern specialist, critical thinking, innovative methods, educational program.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського