Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (2)Реферативна база даних (76)Книжкові видання та компакт-диски (57)Журнали та продовжувані видання (4)
Пошуковий запит: (<.>A=ГІРНЯК$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
1.

Гірняк М.О. 
Диверсифікація авторської свідомості в інтелектуальній прозі В.Домонтовича: Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.01.06 / М.О. Гірняк ; НАН України. Ін-т л-ри ім. Т.Г.Шевченка. — К., 2006. — 20 с. — укp.

Здійснено спробу систематизації провідних підходів до осмислення проблеми авторської свідомості у світовому, зокрема українському літературно-критичному дискурсі. Показано необхідність удосконалення термінологічного апарату з даної проблеми та запропоновано шляхи розв'язання термінологічних непорозумінь. Висвітлено механізми встановлення взаємозв'язків між автором як реальною особою, а також як текстуальною категорією. Обгрунтовано доцільність вивчення авторської свідомості шляхом комплексного аналізу художніх творів письменника, наукової, культурфілософської та епістолярної спадщини митця. Структуровано явище авторської свідомості та наведено модель її дослідження як цілісної функціональної системи. З'ясовано взаємозв'язок ментальних структур письменника та поверхневих і глибинних структур його художньої роботи. Висвітлено поетику творів В.Домонтовича в аспекті авторської свідомості, здійснено системне дослідження прози письменника, зокрема, проаналізовано домінантні образи, а також наративні, сюжетно-композиційні та жанрово-стильові особливості творчості митця.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш5(4УКР)6-4 Домонтович, В. 534 +
Шифр НБУВ: РА342230

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Гірняк А.Н. 
Психологічне обгрунтування змісту і структури модульно-розвивального підручника для середньої загальноосвітньої школи: Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / А.Н. Гірняк ; Прикарпат. нац. ун-т ім. В.Стефаника. — Івано-Франківськ, 2007. — 20 с. — укp.

Висвітлено ідею психологічних передумов створення новітнього типу підручника та процесу її поетапної реалізації, складовими якого є теоретична, методологічна та технологічна розробка, а також методика і процедура експертування та експериментальне впровадження. Здійснено критичний аналіз системи психолого-педагогічного проектування традиційних підручників та побудовано категорійну матрицю інноваційної навчальної книжки. Наведено визначення модульно-розвивального підручника та його структурну ієрархічну модель. На підставі результатів комплексної експертизи якості й експериментального підтвердження ефективності модульно-розвивального підручника доведено його вищий розвивальний потенціал у порівнянні з традиційною навчальною книжкою, що досягається внаслідок налагодження паритетної розвивальної взаємодії у системі вчитель - інноваційний підручник - учні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю984.030.2-9 + Ч421.215.1 +
Шифр НБУВ: РА349127

Рубрики:

      
3.

Гірняк С.П. 
Структурно-семантична організація словотворчих гнізд з базовими дієсловами мовлення в українській мові ХIХ-ХХ ст.: Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / С.П. Гірняк ; Донец. держ. ун-т. — Донецьк, 1999. — 23 с. — укp.

Дисертацію присвячено проблемі структурно-семантичної організації словотворчих гнізд (СГ) з базовими дієсловами "говорити", "казати", "мовити" в українській мові XIX-XX ст. Вперше в українському мовознавстві систематизовано СГ дієслів мовлення "говорити", "казати", "мовити", проведено їх словотворчий аналіз, виявлено спільні й специфічні риси у системі формування, розвитку та функціонування СГ. СГ розглядається й аналізується як складна синкретична єдність, що складається із комплексних одиниць (словотворчих ланцюжків та словотворчих парадигм).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-20

      
4.

Гірняк Л.І. 
Товарознавча оцінка нових сухарних виробів поліпшених споживних властивостей: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / Л.І. Гірняк ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2003. — 20 с. — укp.

Науково обгрунтовано та доведено доцільність використання нетрадиційної для сухарних виробів сировини: яблучного пюре, цибулі сушеної, морквяних і бурякових цукатів, ячмінного солоду, пивного сусла, пшеничних зародкових пластівців, клітковини пшениченої, кукурудзяного борошна та томатопродуктів для поліпшення їх споживних властивостей. Створено нові сухарні вироби з покращаною харчовою ба біологічною цінністю, призначені для повсякденного та цільового харчування. Установлено, що використані домішки сприяють у виробах вмісту мінеральних речовин, вітамінів, білка, знизили дефіцит таких лімітованих для хлібобулочних виробів амінокислот як лізин, метіонін, триптофан у середньому на 8 %, наблизили до оптимального співвідношення нутрієнтів. Для диференційованого оцінювання якості сухарних виробів за органолептичними показниками розроблено 70-балову шкалу. Досліджено закономірності змін якості нових виробів під час зберігання та встановлено строки їх придатності для споживання. Визначено залежність між хімічним складом, видом пакувального матеріалу, умовами та терміном зберігання виробів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л836
Шифр НБУВ: РА327058

Рубрики:

      
5.

Гірняк К. М. 
Функціонування та розвиток підприємств з виробництва свинини: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / К. М. Гірняк ; Львів. нац. аграр. ун-т. — Л., 2011. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Розглянуто й узагальнено теоретико-методологічні засади функціонування та розвитку сільськогосподарських підприємств (СГП) з виробництва свинини. Розроблено методологічні основи дослідження. Визначено систему показників економічної ефективності свинарства. Проведено оцінювання розвитку та економічної ефективності функціонування свинарства в СГП і господарствах населення. Визначено основні чинники, що спричинили тенденції в обсягах виробництва. Проаналізовано обсяги державної підтримки розвитку свинарства та її вплив на показники економічної ефективності. Розраховано перспективні показники виробництва та вдосконалення державної підтримки товаровиробників.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.251
Шифр НБУВ: РА381212 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
6.

Ланиця І. Ф. 
Удосконалення товарознавчих властивостей посічених м'ясних напівфабрикатів з використанням продуктів переробки зерна амаранту / І. Ф. Ланиця. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертацію присвячено актуальному питанню підвищення біологічної цінності та забезпечення якості посічених напівфабрикатів із використанням продуктів переробки зерна амаранту, а також досягненню певного економічного ефекту від впровадження нових виробів у виробництво. В дисертаційній роботі науково обґрунтовано необхідність пошуку і використання регіональних джерел білкової сировини для покращення товарознавчих властивостей та розширення асортименту посічених м'ясних напівфабрикатів. Експериментально доведено доцільність використання продуктів переробки зерна амаранту (борошна і шроту) як замінника частини м'ясної сировини при виробництві посічених напівфабрикатів. Встановлено, що борошно і шрот амаранту за харчовою цінністю не поступається м'ясній сировині, зокрема за вмістом білка, та мають високий вміст вітамінів (біотину і фолієвої кислоти), мінеральних речовин, зокрема калію, кальцію і магнію. Проведено комплексну товарознавчу оцінку якості посічених м'ясних напівфабрикатів із продуктами переробки зерна амаранту. Доведено, що введення у рецептуру посічених напівфабрикатів борошна і шроту амаранту позитивно впливає на їх біологічну і харчову цінність, підвищує вміст харчових волокон, мінеральних речовин та вітамінів, покращує органолептичні властивості. Здійснено комплексне медико-біологічне дослідження посічених напівфабрикатів на лабораторних тваринах. Доведено відсутність у досліджуваних виробах речовин, що здатні накопичуватися й акумулюватися у внутрішніх органах лабораторних тварин, а їх споживання позитивно впливає на фізіологічний стан щурів. Продемонстровано низьку обізнаність споживачів щодо переваг використання продуктів переробки амаранту в продуктах харчування, зокрема у м'ясних виробах. Запропоновано промоційні заходи для спростування негативного сприйняття споживачами харчових добавок і визначено стратегії для забезпечення зміцнення конкурентних позицій досліджуваних виробів. Розробленням та впровадженням у виробництво посічених м'ясних напівфабрикатів із продуктами переробки зерна амаранту досягнуто відповідного соціального та економічного ефекту.^UThe dissertation is devoted to the topical issue of increasing the biological value and quality assurance of cut semi-finished products using amaranth grain processing products, as well as to achieve a certain economic effect from the introduction of new products into production. In the dissertation work the necessity of search and use of regional sources of protein raw materials for the improvement of commodity properties and expansion of the range of the cut meat semi-finished products is scientifically substantiated. The expediency of using amaranth grain processing products (flour and meal) as a substitute for some raw meat in the production of cut semi-finished products has been experimentally proved. It has been established that amaranth flour and meal are not inferior to meat raw materials in terms of nutritional value, in particular, in terms of protein content and have a high content of vitamins (biotin and folic acid) and minerals, in particular, potassium, calcium and magnesium. A comprehensive commodity assessment of the quality of cut meat semi-finished products with amaranth grain processing products was carried out. It is proved that the introduction into the recipe of chopped semi-finished flour and amaranth meal has a positive effect on their biological and nutritional value, increases the content of dietary fibre, minerals and vitamins, improves organoleptic properties. A comprehensive medical and biological study of cut semi-finished products on laboratory animals. It is proved that there are no substances in the studied products that can accumulate and accumulate in the internal organs of laboratory animals, and their consumption has a positive effect on the physiological state of rats. Low consumer awareness of the benefits of using amaranth processed products in food, in particular in meat products, has been demonstrated. Promotional measures to refute the negative perception of food additives by consumers are proposed and strategies are identified to strengthen the competitive position of the studied products. The development and implementation in the production of cut meat semi-finished products with amaranth grain products has achieved a corresponding social and economic effect.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
7.

Гірняк І. І. 
Структурні зміни жовчних проток під впливом опіоїду (експериментальне дослідження) / І. І. Гірняк. — Б.м., 2021 — укp.

Об'єкти – морфологічні особливості жовчних проток білого щура в нормі та за умов впливу налбуфіну; методи – корозійні; гістологічні та електронно-мікроскопічні, морфометричні та статистичні; результати – отримані дані щодо особливостей архітектоніки внутрішньо- та позапечінкових проток білого щура сприяють формуванню нових уявлень про будову шляхів відтоку жовчі вказаної експериментальної тварини. Результати мікро- та ультраструктурного дослідження жовчних проток впродовж 6 тижнів впливу опіоїду дозволяють встановити конкретні етапи морфологічних змін, зумовлених застосуванням налбуфіну. Результати роботи мають практичне значення для морфологів та хірургів, оскільки можуть служити морфологічною основою для розробки нових методів діагностики, профілактики та лікування патології жовчних проток у хворих, змушених тривалий час застосовувати опіоїди, а також у наркозалежних. Отримані результати дослідження структурних особливостей жовчних проток білого щура в нормі та при експериментальному впливі опіоїду є фундаментальними даними, на які можуть спиратися дослідники при вивченні проблем експериментальної та клінічної гастроентерології, абдомінальної хірургії.^UObjects - morphological features of the bile ducts of white rats in normal and under the influence of nalbuphine; methods - corrosion; histological and electron microscopic, morphometric and statistical; results - the obtained data on the features of the architecture of the intra- and extrahepatic ducts of the white rat contribute to the formation of new ideas about the structure of the bile outflow tract of this experimental animal. The results of micro- and ultrastructural studies of the bile ducts during 6 weeks of opioid exposure allow to identify specific stages of morphological changes caused by the use of nalbuphine. The results are of practical importance for morphologists and surgeons, as they can serve as a morphological basis for the development of new methods for diagnosing, preventing and treating bile duct pathology in patients forced to use opioids for a long time, as well as in drug addicts. The results of the study of the structural features of the bile ducts of white rats in normal and experimental opioid exposure are fundamental data that researchers can rely on when studying the problems of experimental and clinical gastroenterology, abdominal surgery .


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Чернець Б. В. 
Регулятивні чинники креативного потенціалу майбутніх фахівців економічного профілю: автореферат дис. ... д.філософ : 053 / Б. В. Чернець. — Б.м., 2024 — укp.

Актуальність проведеного дослідження зумовлена тим, що у процесі становлення сучасної наукової психологічної парадигми категорія креативного потенціалу особистості знаходить собі місце практично у всіх філософських та психологічних парадигмах та є перспективним і затребуваним науковим дослідженням, що зумовлено, передусім, різноплановістю його теоретичних та прикладних трактувань, критичним аналізом основних підходів до його вивчення. Враховуючи сучасні тенденції психологічної науки стосовно становлення творчо обдарованої особистості, питання розвитку креативного потенціалу набувають пріоритетного значення. Актуальною також залишається проблема вивчення психолого-педагогічних засад розвитку креативного потенціалу саме майбутнього фахівця-економіста (адже у такому ракурсі цю проблему науковці ще не розглядали). До теперішнього часу залишається невизначеною структура, динаміка та регулятивні чинники становлення креативного потенціалу майбутнього економіста, недостатньою мірою окреслені шляхи та засоби актуалізації креативного потенціалу студентів-економістів тощо. Всі ці питання потребують проведення окремих теоретичних та експериментальних досліджень, що і зумовило актуальність вивчення проблеми регулятивних чинників креативного потенціалу майбутнього економіста.Мета дослідження – виокремлення регулятивних чинників і на цій основі визначення компонентної структури креативного потенціалу задля актуалізації творчих здібностей майбутніх економістів.Об’єкт дослідження – креативний потенціал майбутніх економістів.Добір методів дослідження базувався на використанні системного, структурно-функціонального та ресурсного підходів, філософських, загальнонаукових і спеціальнонаукових методів пізнання. Зокрема, за допомогою категорійно-понятійного аналізу розкрито сутнісний зміст і загальні характеристики понять «потенціал», «креативність» і «творчість». Із використанням критичного та порівняльного аналізів виокремлено переваги та недоліки сучасних концепцій і наукових підходів до пізнання феномену креативного потенціалу. Метод ранжування та теоретичного синтезу уможливив критеріальне розмежування системи регулятивних чинників становлення креативного потенціалу майбутніх економістів. Метод теоретичного моделювання застосовано в розробці теоретичної моделі. Водночас, методи планування та проектування дали змогу розробити програму психологічного супроводу сприяння актуалізації креативного потенціалу у студентів-економістів, а методи теоретичного узагальнення та інтерпретації уможливили формулювання верифікованих висновків та прикладних рекомендацій щодо поетапної та проективної актуалізації зазначеної професійної характеристики. Інтегральним емпіричним методом дослідження став психолого-педагогічний експеримент. Для обробки емпіричних показників експериментального дослідження застосовувалися методи математичної статистики задля встановлення зав’язків між регулятивними чинника та перевірки ефективності програми сприяння актуалізації креативного потенціалу майбутніх економістів.Практичне значення полягає в тому, що узагальнені результати дисертації можуть використовуватися у процесі підготовки фахівців економічного профілю, зокрема задля формування в них професійно зорієнтованих компетентностей через вивчення спеціальних освітніх компонентів, що, своєю чергою, забезпечить формування відповідних програмних результатів навчання загалом, та розвиток креативного потенціалу зокрема. Наукова новизна полягає в тому, що: виокремлено регулятивні чинники креативного потенціалу майбутніх економістів: метакреативність, академічна саморегуляція та готовність до ризику; теоретично обґрунтовано та емпірично верифіковано структуру креативного потенціалу особистості майбутніх економістів, в якій базисний компонент представлений зв’язком образної та вербальної креативності; соціально-креативнісний компонент характеризується зв’язками соціальної і комунікативної креативності із соціальним інтелектом, комунікативними та організаторськими схильностями; регулятивним компонентом, що передбачає високу мотивацію творчості, готовність до ризику та метакреативність; акмеологічний компонент представлений самоактуалізацією, саморозвитком, ціннісним ставленням до творчості та життєтворчими здібностями; розширено уявлення про академічну успішність у студентському віці як чинник актуалізації креативного потенціалу особистості; вікову динаміку розвитку компонентів креативного потенціалу студентів економічного напряму підготовки; удосконалено психологічні методи і прийоми актуалізації креативного потенціалу особистості студента-економіста.^UThe relevance of the research is due to the fact that in the process of formation of the modern scientific psychological paradigm, the category of creative potential of the individual finds its place in almost all philosophical and psychological paradigms and is a promising and popular scientific research, which is primarily due to the diversity of its theoretical and applied interpretations, critical analysis of the main approaches to its study. Given the current trends in psychological science in relation to the formation of a creatively gifted person, the issues of developing creative potential are becoming a priority. The problem of studying the psychological and pedagogical principles of the development of creative potential of the future specialist-economist also remains relevant (after all, in this perspective, scientists have not yet considered this problem). To date, the structure, dynamics and regulatory factors of the formation of the creative potential of the future economist remain uncertain, the ways and means of actualizing the creative potential of students-economists, etc., are not sufficiently outlined. All these issues require separate theoretical and experimental studies, which led to the urgency of studying the problem of regulatory factors of the creative potential of the future economist.The purpose of the study is to isolate regulatory factors and, on this basis, to determine the component structure of creative potential in order to actualize the creative abilities of future economists.The object of research is the creative potential of future economists.The selection of research methods was based on the use of systemic, structural-functional and resource approaches, philosophical, general scientific and special scientific methods of knowledge. In particular, with the help of categorical-conceptual analysis, the essential meaning and general characteristics of the concepts of "potential," "creativity" and "creativity" are revealed. Using critical and comparative analyses, the advantages and disadvantages of modern concepts and scientific approaches to the cognition of the phenomenon of creative potential are allocated. The method of ranking and theoretical synthesis made possible the criterial delineation of the system of regulatory factors in the formation of the creative potential of future economists. The method of theoretical modeling is used in the development of a theoretical model. At the same time, the methods of planning and design made it possible to develop a program of psychological support to promote the actualization of creative potential among students-economists, and the methods of theoretical generalization and interpretation made it possible to formulate verified conclusions and applied recommendations for the phased and projective actualization of this professional characteristic. The integral empirical method of research was the psychological and pedagogical experiment.To process empirical indicators of experimental research, methods of mathematical statistics were used to establish ties between regulatory factors and to test the effectiveness of the program to promote the actualization of the creative potential of future economists.he practical significance lies in the fact that the generalized results of the dissertation can be used in the process of training specialists of the economic profile, in particular, for the formation of professionally oriented competencies in them through the study of special educational components, which, in turn, will ensure the formation of appropriate program learning outcomes in general, and the development of creative potential in particular.The scientific novelty lies in the fact that: regulatory factors of the creative potential of future economists are singled out: metacreativity, academic self-regulation and readiness for risk; the structure of the creative potential of the personality of future economists is theoretically substantiated and empirically verified, in which the basic component is represented by a connection between figurative and verbal creativity; the socio-creative component is characterized by connections of social and communicative creativity with social intelligence, communicative and organizational inclinations; a regulatory component that implies high motivation for creativity, readiness for risk and meta-creativity; the acmeological component is represented by self-actualization, self-development, a value attitude to creativity and life-creating abilities; expanded the idea of academic performance in the student age as a factor of actualization of the creative potential of the individual; age dynamics of the development of components of the creative potential of students of the economic direction of training; improved psychological methods and techniques for actualizing the creative potential of the student-economist's personality.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського