Бази даних


Автореферати дисертацій - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=0421U103283<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
   
Бугина Лариса Михайлівна 
Епіфітна мікробіота найбільш поширених сільськогосподарських рослин Закарпатської області: автореф. дис. ... к. б. н. : 03.00.16 - Екологія / Л. М. Бугина ; Інститут агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України. — 2021 — укp.

У дисертаційній роботі досліджено уподобання та відношення населення країн регіону Чорного моря і Закарпаття до традиційної їжі рослинного походження. Відібрано 13 сільськогосподарських рослин, які найчастіше споживає населення регіону, а саме: яблука, виноград, огірки, томати, червоний перець, листя щавлю, петрушки, кропу, буряку, кропиви, капусти, пера цибулі та часнику.Визначено якісний та кількісний склад ключових епіфітних мікроорганізмів сільськогосподарських рослин, що є інгредієнтами вибраних традиційних страв України (Закарпаття) та інших країн регіону Чорного моря. Створено епіфітні профілі найпоширеніших сільськогосподарських рослин трьох агрокліматичних зон Закарпаття. Встановлено динаміку корисної епіфітної мікробіоти досліджуваних сільськогосподарських рослин в залежності від погодних умов 2013, 2016 та 2019 років, а також з'ясовано вплив едафічних факторів на формування епіфітної мікробіоти. Визначено чутливість ізольованих представників корисної мікробіоти сільськогосподарських рослин до антибактеріальних препаратів.Досліджено валовий вміст поліфенолів та антоціанів у складі пріоритетних сільськогосподарських рослин Закарпатської області та встановлено кореляційні зв'язки між вмістом означених БАР у відібраних рослинах та типом агроекосистеми. Визначено потужні кореляції чисельності тих чи інших видів епіфітних мікроорганізмів з вмістом поліфенолів і антоціанів в рослинах-господарях: чисельність H. alvei антикорелює з антоціанами (r = ‒0.95) в гірському агрокліматичному районі, чисельність E. faecalis і E. cloacae корелює з антоціанами в передгірному районі (r = 0,93 і r = 0,92) відповідно.Проіндексовано традиційні українські страви рослинного походження за допомогою програми LanguaL та створено першу національну базу даних традиційних українських страв.

Постачальник даних: УкрІНТЕІ (Український Інститут науково-технічної експертизи та Інформації)

  Завантажити автореферат

З матеріалами дисертації можна ознайомитись в НРАТ (Національний репозитарій академічних текстів)
 
Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського