| Кулик Володимир Олексійович Методи та механізми управління інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях харчової промисловості: автореф. дис. ... к. т. н. : 05.13.22 - Управління проектами та програмами / В. О. Кулик ; Одеський національний політехнічний університет. — 2021 — укp.Кулик В.О. Методи та механізми управління інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях харчової промисловості. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук (доктора філософії) за спеціальністю 05.13.22 «Управління проектами та програмами». Захист відбувся на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.052.09 в Одеському Національному політехнічному університеті Міністерства освіти і науки України, Одеса, 2020. У дисертації вирішено важливу науково-технічну проблему розроблення методології управління інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях харчової промисловості. У роботі проведено системний аналіз стану теорії та практики управління інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях. У дослідженні визначено, що, незважаючи на значний прогрес, досягнутий у реалізації ефективного управління інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях, все ще недостатньо уваги приділяється питанню про те, як інтегрувати інновації у портфель проектів організації. На підставі аналізу результатів робіт провідних учених виділено сучасні підходи до управління інноваціями та управління інноваційними процесами у розвитку організацій. Проведений аналіз дозволив виявити когнітивні та методологічні прогалини в управлінні інноваціями у проектно-орієнтованих організаціях. В результаті проведених досліджень визначено, що необхідною умовою принципової життєздатності відкритої технічної системи є закон повноти частин, який визначає умови мінімальної працездатності системи. Так отримано правило формування інноваційної системи підприємства: для синтезу системи необхідна наявність чотирьох блоків і їх мінімальна придатність до виконання функцій передачі інформації без спотворень.На основі побудованих математичних моделей запропонована структура системи управління, що удосконалює управління інноваційним розвитком підприємства шляхом моніторингу фактичних показників розвитку підприємства в реальному часі, що дозволяє втримати вартість портфелю інновацій у прийнятних межах із урахуванням фінансових обмежень. Практичне значення отриманих результатів полягає в розробленні моделей і методів, які являють собою сукупність інструментарію удосконалення механізму управління інноваціями проектів, як нематеріального активу організацій. Результати дослідження можуть бути використані в проектах для підвищення ефективності інноваційної діяльності проектно-орієнтованих організацій харчової галузі.Ключові слова: управління реалізацією інноваційних проектів, формування інноваційного портфелю проектів, механізм управління інноваціями, трансформація інновацій у портфелі проектів. Постачальник даних: УкрІНТЕІ (Український Інститут науково-технічної експертизи та Інформації) Завантажити автореферат З матеріалами дисертації можна ознайомитись в НРАТ (Національний репозитарій академічних текстів)
|